Sony otkrio moćne specifikacije dolazeće PlayStation 5 konzole (Video)

Kompanija Sony napokon je otkrila zvanične informacije o specifikacijama nove, dugoočekivane konzole PlayStation 5. Izlazak ove konzole na globalno tržište planiran je za praznike pred Novu godinu.

Sada kada su sve spekulacije odbačene, pogledajmo šta zaista donosi dolazeća, u svijetu već dugo najpopularnija Sony gaming platforma. Srce PlayStation 5 konzole činiće posebno konstruisani osmojezgreni AMD Zen 2 procesor na 3.5 GHz, koji podržava modularnu frekvenciju rada. Grafika će koristiti AMD-ovu RDNA 2 arhitekturu, sa 36 računarskih jedinica radnog takta 2.23 GHz.

Konzola će imati 16 GB GDDR6 RAM-a i brzi SSD disk interne memorije od 825 GB, sa mogućnošću super-brzog učitavanja. Jedan od najvažnijih noviteta nove Sony konzole je mogućnost skladištenja podataka na SSD, što će znatno povećati brzinu učitavanja.

Brzina je vrlina dolazeće PlayStation 5 konzole

Demonstracija ovog povećanja brzine prikazala je učitavanje jednog nivoa igre Spiderman za manje od jedne sekunde. To je znatno brže u odnosu na 8 sekundi koliko je za istu radnju potrebno PlayStation 4 konzoli. Za učitavanje 1 GB podataka još aktuelnoj konzoli potrebno je oko 20 sekundi. PlayStation 5 konzoli će za istu radnju biti potrebna samo jedna sekunda.
PlayStation 5 će imati mogućnost ugradnje dodatnih SSD diskova, a podržavaće i USB diskove namijenjene za stare PS4 igre. Konzola će podržavati 4K Blu-ray disk za optičke medije, ali će igre i dalje morati da se instaliraju na SSD.

Jedinstvena karakteristika nove, Sony PlayStation 5, konzole su modularne radne frekvencije procesora, koje će se mijenjati u zavisnosti od potreba softvera. To će omogućiti da se snaga procesora i grafike podešava prema potrebama svake igre. Na taj način biće omogućeno da se iz svake od njih izvuku najjače performanse.

PlayStation 5 će biti potpuno kompatabilan sa PlayStation 4 gaming standardima. Hardver dolazeće konzole će podržvati 8K rezoluciju slike, kao i 4K na 120Hz. Ipak, moramo napomenuti da nova konzola, kada se napokon pojavi na tržištu neće biti nimalo jeftina.

Kupujte online na web shopu 3D BOX-a

Do tada, a pogotovo dok su na snazi karantin ili izolacija usljed pandemije Corona virusa, pregledajte kompletnu PlayStation ponudu na web shopu 3D BOX-a mobilnitelefoni.ba. Otkrićete veliki izbor PlayStation 4 konzola, raznovrsne PS opreme i, naravno, ogroman broj PS igara od kojih su neke prava remek-djela njihovih autora.

Kompletan PlayStation asortiman na web shopu nudi se po najpovoljnijim cijenama u BiH, a aktuelan je i veliki akcijski popust na više vrhunskih PS4 naslova. Za svaku online kupovinu na web shopu 3D BOX-a, širom BiH obezbijeđena je brza i 100% sigurna dostava kupljenih proizvoda na kućnu adresu.

Scroll to Top