Žena kuha na ugradbenoj ploči

Kupovina ugradbene ploče za kuhinju: Tipovi, fakti i savjeti koji olakšavaju izbor

Ugradbene ploče pružaju niz prednosti koje doprinose funkcionalnosti, estetici i praktičnosti kuhinje. Stoga je veoma važno da se dobro upoznate sa glavnim karakteristikama svih tipova ugradbenih ploča prije definitivnog donošenja odluke o njihovoj kupovini.

Ugradbene ploče pružaju mnoge prednosti koje doprinose funkcionalnosti, estetici i praktičnosti kuhinje. Često integrišu različite funkcije, kao što su plamenici za kuhanje, električne ringle, indukcijske ploče ili grilovi. Ova raznolikost omogućuje vam da birate ploču koja najbolje odgovara vašim potrebama i načinima na koje kuhate.

Ugradbene ploče omogućuju besprekornu i elegantnu integraciju s ostatkom kuhinje. Mogu da se prilagode dizajnu kuhinje, stvarajući skladan i estetski ugodan prostor. Takođe, dizajnirane su tako da maksimalno povećaju iskoristivost prostora u kuhinji. Postavljaju se ravno na radnu površinu, čime se štedi prostor u odnosu na glomazne klasične šporete. U današnje vrijeme, najčešće zauzimaju jedno od centralnih mjesta na kuhinjskim ostrvima, što vam olakšava pristup i kretanje prilikom pripreme jela. Ove ploče obično imaju ravnu površinu koja olakšava čišćenje i održavanje. Nema pukotina i ivica gdje se hrana može zaglaviti, što čišćenje čini jednostavnijim.

Dodatna vrijednost ugradbenih ploča

Kuhanje na ugradbenoj pločiPosebna vrijednost ugradbenih ploča je što obično imaju i sigurnosne funkcije poput automatskog isključivanja ili indikatora preostale toplote. Takve funkcije povećavaju bezbjednost tokom kuhanja, a ujedno otklanjaju i rizike od slučajnih povreda manje djece. Ugradbene ploče lako se integrišu s drugim kuhinjskim elementima kao što su ugradbene rerne, nape, frižideri ili mašine za pranje suđa. Zajedno sa ostalim ugradbenim elementima stvaraju koherentan i funkcionalan kuhinjski prostor naglašene estetike.

Postoji širok spektar dostupnih ugradbenih ploča različitih veličina, oblika i vrsta, što omogućuje prilagođavanje kuhinjskog prostora prema vašim specifičnim zahtjevima i afinitetima. Većina modela ugradbenih ploča uključuje najnovije tehnološke inovacije poput senzora dodira, brze reakcije indukcijskih ploča i pametnih programskih funkcija, što vam pruža veću kontrolu i efikasnost. Prije nego što se odlučite za njihovu kupovinu, važno je uzeti u obzir vlastite potrebe, afinitete, ali i maksimalni iznos koji ste spremni da potrošite za nabavku odgovarajuće ugradbene ploče.

Postoji nekoliko vrsta kuhinjskih ugradbenih ploča. U nastavku saznajte glavne karakteristike svakog tipa kuhinjske ugradbene ploče.

STAKLOKERAMIČKE PLOČE

Tava i troje jaja na staklokeramičkoj ugradbenoj ploči u kuhinjiStaklokeramičke ploče imaju brojne korisne funkcije, energetski su efikasne, brzo se zagrijavaju, lako se čiste i dostupne su u različitim bojama i dizajnu. Imaju fleksibilne površine za kuhanje koje vam omogućavaju jednostavno podešavanje grijnih zona u skladu sa vašim potrebama i načinom kuhanja. Uglavnom dolaze sa višestruko korisnim tajmerom i alarmom i pametnim automatskim isključivanjem u slučaju da vam nešto iskipi. Mnogi modeli staklokeramičkih ploča imaju i displej na kojem možete da pratite ključne parametre prilikom kuhanja, pa čak i recepte koji su vam na raspolaganju.

Prednost im je ravna i kompaktna površina, a mana im je što se nešto duže hlade nakon isključivanja. Takođe, staklokeramičke ugradbene ploče mogu da pretrpe oštećenja od jačih udaraca. Za kuhanje na staklokeramičkim pločama preporučuje se korišćenje suđa od nerđajućeg čelika. Aluminijumske tave i drugo suđe od tog materijala na ploči može da ostavi tragove koje je poslije veoma teško ukloniti.

INDUKCIJSKE UGRADBENE PLOČE

Lonac na indukcijskoj ugradbenoj pločiIndukcijske ugradbene ploče se brzo zagrijavaju i odlikuje ih visoka efikasnost. Umjesto klasičnih grijača koji stvaraju toplotu, namotaji bakarne žice kroz koje protiče struja stvaraju elektromagnetno polje i tako se obezbjeđuje apsolutno sigurno kuhanje bez mogućnosti da se opečete. Na ovoj vrsti ploče voda će dvostruko brže proključati nego na staklokeramičkoj ili nekoj drugoj grijnoj ploči. Ako težite što manjoj potrošnji struje, ovaj tip ploče je u tom segmentu nenadmašan i na godišnjem nivou obezbjeđuje značajnu uštedu. Brzo i precizno zagrijavaju se samo na području koje pokriva lonac ili neko drugo suđe u kojem se kuva ili prži. Na taj način zaštićeni ste od slučajnih opekotina. Nakon kuhanja, zagrijane površine se izuzetno brzo hlade, čak i ako zaboravite da ih isključite.

Indukcijske ploče su izuzetno pogodne za kulinarske eksperimente i raznovrsnu pripremu ukusnih obroka. Odličan su izbor i za one koji baš i ne uživaju u kuhanju jer omogućavaju veoma preciznu kontrolu temperature i opremljene su mnogim korisnim naprednim funkcijama. Međutim, indukcijske ugradbene ploče su često nešto skuplje od ostalih tipova ugradbenih ploča i zahtijevaju suđe sa specifičnim dnom. Modernije suđe uglavnom je kompatibilno sa indukcijskim pločama jer je napravljeno od materijala koji mogu generisati toplotu potrebnu za kuhanje.

Važna napomena: Magnetno polje koje indukcijske ploče stvaraju kad se na njima kuha može da ometa rad pejsmejkera. Osobama sa ugrađenim takvim uređajima ne preporučuje se da im se približavaju na manje od metar dok su uključene.

PLINSKE UGRADBENE PLOČE

Čovjek u kuhinji postavlja plinsku ugradbenu pločuIako mnogi ne vole korišćenje plina u svom domu, plinske ugradbene ploče pružaju ekonomičnost i mogućnosti za kuhanje na profesionalnom nivou. Brzo se zagrijavaju, kontrola temperature je precizna i jednostavna. Modernije plinske ploče dolaze s funkcijom kontrole plina što ih čini potpuno bezbjednim za domaćinstva. Međutim, zahtijevaju plinsku liniju i pažnju i budnost korisnika zbog otvorenog plamena. Takođe, nešto teže se čiste od staklokeramičkih i indukcionih ploča, ali za prave ljubitelje kuhanja i gurmane to je sitna cijena u odnosu na kvalitet i mogućnosti koje pružaju.

KLASIČNE ELEKTRIČNE PLOČE

Ovaj tip ugradbenih ploča karakteriše jednostavnost upotrebe, pristupačna cijena i dostupnost različitih modela. Ipak, po kvalitetu i funkcionalnosti zaostaju za modernijim tipovima poput indukcijskih, staklokeramičkih i kombinovanih ugradbenih ploča. Pored toga, sporije se zagrijavaju, sporije se i hlade i manje su precizne u kontroli temperature u odnosu na druge tipove ploča.

KOMBINOVANE UGRADBENE PLOČE

Kombinovana ugradbena ploča sa dva plinska plamenika postavljena u kuhinjiKombinovane ili modularne ugradbene ploče predstavljaju kombinaciju nekih od prethodno opisanih tipova ugradbenih ploča. Najčešće su to kombinacije plinskih i električnih zona, mada su na tržištu danas u ponudi i modeli koji kombinuju električne i indukcione zone ili indukcione i plinske zone. Pogodne su za sve one koji ne preferiraju samo jedan stil kuhanja već vole i da eksperimentišu i isprobavaju razne načine pripreme hrane vodeći, ujedno, računa o potrošnji struje.

Prije definitivnog izbora ugradbene ploče razmislite o sljedećim faktorima:

Potrebe i stil kuhanja: Ako volite brzo kuhanje i maksimalnu sigurnost, indukcijske ploče su dobar izbor. Ako preferirate tradicionalno kuhanje s plamenom i tražite naročito ekonomično rješenje, plinske ploče su najbolja opcija.

Budžet: Različiti tipovi ugradbenih ploča imaju i različite cijene. Prije istraživanja ponude odredite svoj budžet za kupovinu ugradbene ploče i potom istražite sve opcije koje se uklapaju u njega.

Održavanje: Razmislite dobro o tome koliko vam je važno održavanje i čišćenje ugradbene ploče koju ćete kupiti. Neke ploče zahtijevaju posebnu pažnju u održavanju, dok je neke druge veoma lako i jednostavno održavati.

Dizajn i estetika: Odaberite ugradbenu ploču koja se uklapa u dizajn vaše kuhinje i odgovara vašem ukusu. Ponuda ugradbenih ploča je danas izuzetno velika i bogata, tako da neće biti problem odabrati onu koja kao da je dizajnirana baš za vašu kuhinju.

Scroll to Top