Mali kućanski aparati: Zašto je blender najkorisniji i najpraktičniji kuhinjski izum?

Blender je jedan od najkorisnijih i najuniverzalnijih aparata u modernoj kuhinji. Ovaj uređaj koristi se za miješanje, usitnjavanje, blendiranje, gnječenje i sjeckanje hrane. To ga čini nezamjenjivim alatom za laku i brzu pripremu raznih jela i pića. Savremeni način života teško je zamisliv bez ovog fenomenalnog malog kućanskog aparata velikih mogućnosti. Saznajte zato u nastavku sve o koristima blendera kao kuhinjskog alata koji vam omogućava zdraviju ishranu, a ujedno vam štedi dragocjeno vrijeme i novac.

Blenderi su vrlo raznoliki i postoje u mnogim oblicima i veličinama. Najčešći su električni, a najbolji od njih mogu miješati, drobiti, sjeckati, mljeti, usitnjavati, miksati i gnječiti hranu, razbijati led i još mnogo toga. Osim toga, neki blenderi dolaze s različitim dodacima koji mogu biti korisni za različite namjene. Na primjer, dodaci za miješanje tijesta ili gnječenje mogu se koristiti za pripremu hljeba ili tijesta za picu. Dodaci za usitnjavanje mogu se koristiti za pripremu povrtnih ili mesnih umaka. Dodaci za drobljenje leda i miksanje mogu biti nevjerovatno korisni za pripremu raznih napitaka. Blender je savršen aparat za brzu i jednostavnu pripremu voćnih sokova, smutija, humusa, maslaca, raznih preliva, šlaga, sladoleda itd. Na internetu ćete pronaći mnogo korisnih savjeta kako da maksimalno iskoristite svoj blender.

Miješanje sastojaka

Žena u kuhinji siječe jabuku kako bi je stavila u blender u kojem se već nalazi isječena banana i listovi zelene salate

Kuhinjski blender je savršen za miješanje različitih sastojaka u tekuće i kremaste smjese, kao što su umaci, kremaste supe, pirei, prelivi za salatu i razni sokovi. Ovaj uređaj, takođe, može biti koristan za miješanje sastojaka za tijesto za kolače, palačinke i pite.

Usitnjavanje hrane

Blenderi su idealni za usitnjavanje tvrde hrane poput orašastih plodova, sjemenki, začina, bijelog i crvenog luka. Osim toga, blender se može koristiti i za usitnjavanje voća i povrća za pripremu smutija i drugih kremastih ili tečnih mješavina.

Blendiranje

Kuhinjski blender je najpoznatiji po svojoj sposobnosti blendiranja namirnica. S ovim uređajem možete lako pripremiti smutije, koktele, frapee i razne druge napitke. Blenderi se mogu koristiti za blendiranje svježeg ili smrznutog voća i povrća, mliječnih proizvoda i drugih sastojaka.

Gnječenje

Blenderi se mogu koristiti i za gnječenje tijesta i pripremu vazdušaste smjese za hljeb, kifle, krofne, palačinke i druge pekarske proizvode. Međutim, treba paziti da blender ne preopteretite, jer gnječenje veće količine tijesta može biti preveliko opterećenje za motor ovog aparata.

Sjeckanje

Blender je izuzetan uređaj za sjeckanje hrane poput raznog povrća, voća, svježeg bilja i začina. Može da se koristi i za sjeckanje druge hrane potrebne za pripremu umaka, supa i drugih jela.

Različiti blenderi u nizu na prodajnim policama u trgovini

Kuhinjski blender je nezamjenjiv alat u modernoj kuhinji. Ovaj uređaj olakšava pripremu hrane i pića, a pomaže i u očuvanju hranjivih sastojaka u hrani. Odabir pravog blendera zavisi od vaših potreba i preferencija, ali sigurno je da će vam biti najpraktičniji i najkorisniji aparat za svakodnevnu upotrebu. Uostalom, koje su sve koristi od korištenja blendera, saznajte u nastavku.

Brza i jednostavna priprema obroka

Blender može pomoći u brzoj pripremi obroka, poput umaka, supa ili umaka za tjesteninu.

Zdravi napici

Blender može biti od koristi u pripremi zdravih napitaka, poput voćnih sokova, smutija i drugih napitaka koji sadrže puno vitamina i minerala.

Dijetalna hrana

Blender je koristan i u pripremi hrane za dijetu, poput umaka od povrća ili pirea od mrkve, na primjer.

Ušteda vremena i novca

Korištenjem blendera možete uštedjeti vrijeme i novac pri pripremi hrane kod kuće, umjesto da kupujete gotove proizvode u trgovini.

Muškarac u kuhinji stavlja u blender različite isječene sastojke voća i povrća

Raznolikost recepata

Blender je veoma koristan u pripremi raznih slatkih i slanih jela po receptima, tako da nikada nećete ostati bez ideja za brzu pripremu zdravih i ukusnih obroka.

BLENDER JE SAVRŠEN ALAT ZA VAŠE KUHINJSKE EKSPERIMENTE

Ako volite da eksperimentišete sa hranom i smišljate nove recepte, blender će u kuhinji biti vaš najbolji prijatelj. S malo vremena, volje i mašte možete da napravite bilo šta, od smutija i humusa po sopstvenim receptima, do jedinstvenih proteinskih napitaka i poslastica. Da biste podstakli svoju kreativnost u kuhinji i stekli samopouzdanje u pripremi jela i napitaka, u nastavku pogledajte šta sve možete sa svojim blenderom.

Blender na kuhinjskom stolu pored posude sa voćem

Kremaste supe

Kada poželite domaću kremastu supu, vaš blender vam može pomoći da je ubrzo i dobijete. Jedan od brojnih recepata kaže da prvo grilujete povrće po svom izboru, a zatim ga zajedno s tekućim sastojcima dodate u svoj blender za zdravu i izdašnu kremastu supu.

Umaci i salse

Sastavite sve sastojke koji su vam potrebni da napravite svoju omiljenu salsu ili umak, poput paradajza, crvenog i bijelog luka, soka limete, soli, bibera itd. Sastojke isjeckajte na sitnije komade prije nego što ih stavite u blender. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i odgovarajuća da se posluži uz glavno jelo ili kao dodatak uz tortilja čips. Za umake, takođe, možete isprobati najrazličitije kombinacije dok ne pronađete svoje omiljene okuse koji će obogatiti vaša glavna jela.

Prikaz rada blendera prilikom pravljenja umaka

Dječja hrana

Skuvajte tvrde sastojke poput mrkve ili tikve, a zatim ih isjeckajte na komade prije nego što ih stavite u blender. Za tečnu bazu možete koristiti odgovarajuću supu ili sok za postizanje optimalne konzistencije. Pasirajte na visokom nivou obrtaja dok smjesa ne postane glatka. Na sličan način možete koristiti kruške, jabuke, banane itd.

Humus

Klasični humus možete napraviti dodavanjem u blender tečne baze od vode i limuna, a zatim i leblebija (slanutka), tahinija i bijelog luka. Miksajte prvo na manjem broju obrtaja, a zatim brzinu povećajte do srednjeg nivoa. Miješajte dok tekstura ne postane vrlo glatka, dodajući vodu po potrebi da postignete željenu konzistenciju. Ako tražite promjenu okusa humusa, probajte humus od avokada ili bundeve.

Hljebne mrvice

Ako vam je ostalo starog hljeba koji se osušio, narežite ga na kockice i sa malo vode, omiljenih začina i začinskog bilja stavite u blender. Miksajte dok ne postignete željenu gustoću. Smjesu možete koristiti kao začinski prilog plodovima mora i ribljim specijalitetima.

Smuti

Žena u blenderu pravi zeleni smuti

Za odličan smuti pomiješajte 1 šoljicu tekuće baze s otprilike po pola šoljice svojih omiljenih vrsta povrća i voća isjeckanog na komadiće. Zatim dodajte tzv. pojačivače, malo maslaca od orašastih plodova ili jogurt i uključite blender koji će vam za 20-30 sekundi stvoriti savršeno pitak smuti.

Milkšejk

Milkšejk možete napraviti tako da u blender prvo naspete 1-2 šoljice mlijeka, a zatim dodate bilo kakve čvrste dodatke kao što su npr. komadići čokolade. Dodajte i 2-3 kuglice vašeg omiljenog sladoleda i miješajte u blenderu na visokom broju obrtaja dok smjesa ne postane glatka.

Sladoled

Napravite sladoled u blenderu tako da prvo pomiješate svoju tekuću bazu za šlag sa zaslađivačima i kakaom. Uključite blender da radi na većoj brzini dok smjesa ne postane kremasta. Stavite smjesu u posudu prikladnu za zamrzavanje i pokrijte je plastičnom folijom, te ostavite u zamrzivaču 4-6 sati. Potom umiješajte bilo koji svoj omiljeni dodatak kao što su, na primjer, sirup od višnje ili mrvice lješnika i zamrznite još 1-2 sata.

Svježi sokovi

Priprema svježeg voćnog soka u blenderu

Da biste napravili sok u blenderu, u tekuću bazu prvo dodajte odabrano nasjeckano voće i povrće i miksajte dok smjesa ne postane glatka i tečna. Sok sipajte kroz cjediljku kako biste odvojili pulpu.

Scroll to Top