Žena pored velikih balkonskih vrata vadi opran veš iz veš mašine

Kako izabrati optimalnu veš mašinu za potrebe vašeg domaćinstva

Izabrati veš mašinu koja će savršeno odgovarati potrebama vašeg domaćinstva danas može izgledati kao prilično veliki i složen izazov. Ipak, ako ste dobro informisani i tačno znate šta tražite, to i ne mora da bude težak zadatak. Najvažnije je da ste dobro upoznati sa današnjom bogatom ponudom mašina za pranje veša, ali i sa raznovrsnim mogućnostima koje one pružaju.

Nekada je kupovina veš mašine bila mnogo jednostavnija. Ljudi su uglavnom tražili garancije da će ta mašina dobro oprati veš, da nije sklona kvarovima i da joj je cijena prihvatljiva. Vjerovalo se prvenstveno tradiciji i reputaciji proizođača, jer su manje-više sve mašine bile sličnih, pa čak i istih karakteristika. Ubrzani razvoj novih tehnologija danas je potpuno promijenio situaciju. Savremene veš mašine mogu da ponude personalizovana iskustva. Sada možete čak da izaberete veš mašinu kojom ćete po potrebi upravljati na daljinu preko svog pametnog telefona. Pored toga, neke veš mašine imaju i integrisanu sušilicu pa nakon pranja odmah i suše veš.

Veš mašina sa otvorenim vratima u koju je napola stavljena posteljinaMnogi modeli modernih veš mašina nude raznovrsne programe i opcije pranja i tretiranja veša. Ako znate koje su tačno potrebe vašeg domaćinstva, uključujući i vaše želje, možete odabrati veš mašinu koja će savršeno odgovoriti vašim specifičnim zahtjevima. Kapacitet bubnja i broj obrtaja prilikom centrifuge spadaju u osnovne specifikacije svake veš mašine. Međutim, mnogim kupcima su važne i dimenzije veš mašine, njena energetska efikasnost, pa čak i neki specifični programi pranja kao što su “posteljina” “sport”, “svila”, “vuna”, “džins”, “jastuci” i sl. Da biste napravili najbolji izbor prilikom kupovine nove veš mašine, obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora koje donosimo u nastavku.

Veličina i kapacitet

Razmislite o količini veša koju obično perete kako biste odabrali odgovarajuću veličinu i kapacitet mašine. Veće porodice obično zahtijevaju veću veš mašinu, sa većim kapacitetom bubnja. Ako je kapacitet bubnja veći, obično je veća i mašina, pa u obzir treba uzeti i prostor u kući gdje će ona stajati. Inače, za prosječnu četvoročlanu porodicu veš mašina kapaciteta pranja 8 do 9 kg veša bi trebalo da je posve odgovarajuća, ali to opet zavisi i od mogućih specifičnih potreba članova. Na primjer, ako se djeca bave sportom, postojaće i potreba za pranjem veće količine veša. S druge strane, za samce ili parove moguće je da će sasvim dovoljna biti i veš mašina kapaciteta 6 ili 7 kg. Većina veš mašina koje ćete pronaći u prodaji, po kapacitetu pranja kreću se od 6 kg do 11-12 kg. Naravno, ima i onih koje po kapacitetu odstupaju od navedenih mjera.

Efikasnost u odnosu na potrošnju energije i vode

Žena stavlja odjeću u veš mašinuPotražite veš mašinu koja je energetski efikasna i koja koristi manje vode. Ovo će vam pomoći da smanjite troškove računa za struju i vodu tokom vremena, kao i da smanjite negativan uticaj na životnu sredinu. Ekonomična potrošnja struje i vode ne mora da znači da je takva mašina za pranje veša manje efikasna. Moderne veš mašine pokreću Inverter motori. Oni su doveli do revolucionarnog napretka u kvalitetu uređaja koji su tako postali štedljiviji, a ujedno i efikasniji, trajniji, pouzdaniji i tiši u radu. Iako su veš mašine sa Inverter motorima nešto skuplje, računica je jasna: razlika u cijeni u odnosu na starije i jeftinije modele veš mašina biće vremenom nadoknađena ekonomičnijim radom, bez žrtvovanja kvaliteta i efikasnosti.

Centrifuga mjerena brojem obrtaja bubnja u minuti

Pored kapaciteta bubnja, brzina centrifuge je jedna od ključnih specifikacija svakog modela veš mašine. Brzina centrifuge utiče na to koliko brzo će se veš osušiti nakon pranja. Veća brzina centrifuge može značiti bolje cijeđenje i kraće vrijeme sušenja veša, ali takođe može biti i skuplja opcija. Izbor modela veš mašine sa odgovarajućom brzinom centrifuge opet zavisi od specifičnih uslova korisnika. Ako vam sušenje veša ne predstavlja problem, jer imate dvorište ili balkon na kojem možete da ga raširite i okačite, model mašine sa 1200 o/min. mogao bi biti dobar izbor za vas. Međutim, ako ste često u stisci sa vremenom i potrebno vam je brže sušenje veša, trebalo bi da razmotrite ponudu veš mašina sa najmanje 1400 o/min.

Programi pranja

Kada ste donijeli odluku o brzini centrifuge i kapacitetu bubnja, možete da istražite programe pranja koje će imati vaša nova veš mašina. Istražujući ponudu, obratite pažnju da li modeli koji su vam privukli pažnju imaju programe pranja koji odgovaraju vašim standardnim potrebama. Neki od programa koje biste mogli tražiti uključuju programe za osjetljive tkanine, brze programe pranja, programe za uklanjanje mrlja, programe osvježavanja odjeće parom koja dezinfikuje veš, a ujedno uklanja i neželjene nabore sa tkanina i sl.

Dodatne funkcije i karakteristike

Djevojka pored veš mašine na pametnom telefonu podešava opcije za praćenje i kontrolu pranja na daljinu Da biste izabrali veš mašinu na koju uvijek možete da se oslonite, uzmite u obzir i način života u vašem domaćinstvu. Zahvaljujući novim tehnologijama i inovativnom pristupu u proizvodnji modernih veš mašina, neke od njih pružiće vam specifične mogućnosti koje se savršeno uklapaju u vašu radnu rutinu i lakše savladavanje svakodnevnih obaveza. Razmislite, dakle, o dodatnim funkcijama koje bi vam mogle biti korisne kao što su mogućnost odloženog starta, automatsko doziranje deterdženta, mogućnost parnog pranja ili dodatni ciklusi za posebne potrebe, upravljanje uređajem na daljinu itd.

Kvalitet brenda i recenzije

Istražite različite brendove mašina za pranje veša i pročitajte recenzije korisnika kako biste dobili uvid u njihovu pouzdanost, performanse i korisničko iskustvo. Modele za koje ste se zainteresovali istražite detaljno. Moderne BOSCH mašine za pranje veša, recimo, nastale su na dugoj i svjetloj tradiciji ovog njemačkog proizvođača koji već decenijama važi za jednog od globalnih lidera u proizvodnji visokokvalitetne bijele tehnike, uključujući, naravno i veš mašine, kao i kombinovane veš mašine – sušilice ili samostalne sušilice veša. Garanciju kvaliteta i efikasnosti nude i brendovi kao što su Samsung, Gorenje, Electrolux, Candy, LG

Garancija i servisiranje

Serviser sa alatom servisira veš mašinuKada suzite izbor modela veš mašina koje bi mogle doći u obzir za kupovinu, provjerite i kakva je garancija ponuđena uz njih. Važno je da znate da li postoji dostupnost servisiranja u vašem regionu za veš mašinu koju biste kupili. Dostupnost servisiranja važna je kako biste bili sigurni da ćete imati podršku u slučaju eventualnih problema. Dobar tajming za kupovinu veš mašine je i onda kada su one na akciji. Te akcije ne moraju uvijek da se odnose samo na sniženu cijenu. Često se na akciji nudi i produžena garancija koja sa standardne dvije godine može biti produžena na 3 pa čak i na 5 godina. Petogodišnja garancija pružiće vam dugotrajnu sigurnost i bezbrižnost. Još ako ste odabrali model veš mašine koja ima i sve programe i funkcije koje ste željeli, u narednim godinama shvatićete koliko je bilo dobro i mudro sprovesti detaljno istraživanje prije donošenja odluke o kupovini.

Cijena

Na kraju, kada ste razmotrili i definisali sve karakteristike koje bi trebalo da ima vaša nova veš mašina, izbor bi trebalo da je značajno sužen. Ostaje vam još samo da tu jasno uobličenu želju uklopite u budžet predviđen za kupovinu nove veš mašine. Ako vam je iznos za kupovinu nove mašine za pranje veša ograničen, možda ćete morati da prihvatite određene kompromise.

Srećom, na tržištu uvijek postoje brendovi koji se u borbi za pozicioniranje, pored kvaliteta koji nude, nameću i naročito povoljnim cijenama i specijalnim pogodnostima u promotivnim kampanjama. Gorenje, Samsung i Tesla su neki od tih brendova koji bi vas mogli pozitivno iznenaditi svojim čestim promotivnim ponudama tokom kojih su obično snižene cijene ili produžena garancija. Uvijek povoljne cijene za pouzdan kvalitet uobičajene su za brendove kao što su Beko, Tesla, Candy, Gorenje… S druge strane, ako vam je budžet za novu veš mašinu fleksibilniji, obavezno obratite pažnju na modele brendova BOSCH, LG, Samsung ili Electrolux, na primjer.

Pažljivim razmatranjem svih navedenih faktora možete napraviti informisanu odluku i odabrati veš mašinu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i budžetu.

Veš mašine-sušilice i sušilice veša

Veš mašina i sušilica veša jedna pored druge u kućnoj vešernici pored velikog prozoraŽivot u gradovima, naročito u stambenim zgradama, može značajno uticati na specifične potrebe redovnog pranja i sušenja veša. Upravo iz tog razloga, kao i zbog ubrzanog tempa života koji zahtijeva nova praktična rješenja, posljednjih godina došlo je do ogromnog napretka u proizvodnji kombinovanih veš mašina-sušilica i samostalnih sušilica veša. Ako vam je prostor za sušenje veša ograničen ili vam je često potrebno brzo pranje i sušenje odjeće, možda biste trebali razmisliti o nabavci kombinovane veš mašine – sušilice. Za one koji imaju više prostora na raspolaganju, još bolje rješenje je da se uz veš mašinu doda i sušilica veša.

Kao i savremene veš mašine, moderne sušilice veša sa toplotnom pumpom dizajnirane su da vam uštede vrijeme nudeći pritom i razne opcije za dodatno tretiranje odjeće, od dezinfikovanja, preko brzog osvježavanja do uklanjanja nabora. Da biste odabrali kombinovanu mašinu ili sušilicu veša koja će savršeno odgovarati vašim specifičnim potrebama, potrebno je, takođe, da se dobro informišete o ponudi i pojedinim modelima takvih uređaja koji vam se učine naročito zanimljivim.

Scroll to Top