Klima uređaji: Univerzalno rješenje za najmanje 10 problema u svakoj kući

Klima uređaji postali su neizostavna oprema u mnogim domaćinstvima, obezbjeđujući prijatan komfor u kući tokom ljetnih vrućina. Ti uređaji sve češće su dizajnirani i za zagrijavanje vazduha u prostoriji tokom hladnih perioda u godini. Ali, to je samo djelić onoga što ovi fenomenalni uređaji još mogu da učine za vas.

Brojni su benefiti koje pružaju klima uređaji, jer pored rashlađivanja mogu da riješe bar još 10 problema koji se javljaju u skoro svakom domu. Tako pored spasa od vrućina, savremeniji modeli nude i filtriranje vazduha. Na taj način obezbjeđuju vam čistije i zdravije okruženje, kako po danu, tako i noću dok spavate.

Klima uređaji sprečavaju prisustvo parazita i insekata u vašem domu

Majka i kćerka zagrljene u stanu pale klima uređaj

Kvalitetni klima uređaji mogu, takođe, da poboljšaju vaše mentalno blagostanje i koncentraciju. Možda toga niste ni svjesni, ali tokom ljetnih vrućina ovi uređaji utiču i na smanjenje parazita i iritantnih insekata u vašem domu. Insekti poput muva vole toplotu i vlagu. Komarci će vas prije napasti ako vam je tijelo pregrijano. Stabilnim i ravnomjernim rashlađivanjem prostora u kojem boravite, otklonićete glavne uzroke za privlačenje insekata kao što su toplota i vlaga. Vlaga, takođe, može da ubrza propadanje namještaja u kući i drugih vaših vrijednih stvari.

Regulacija nivoa vlažnosti vazduha u kući

Moderni klima uređaji odlični su u regulaciji nivoa vlažnosti vazduha u zatvorenim prostorima. Zamislite samo kako je teško zaspati i dobro se odmoriti u pregrijanoj ili sparnoj prostoriji. Pa i kad se probudite znojni i umorni, osjećaj neprijatnosti ne prolazi. Zato je adekvatno rashlađivanje prostorija i održavanje optimalne sobne temperature izuzetno važno za vaš odmor i zdrav san. S dobro podešenom kontrolom kućne temperature brzo ćete osjetiti pozitivne promjene i u svom raspoloženju. Imaćete više energije, manje glavobolja, bićete vedriji, staloženiji i orniji za hvatanje u koštac sa svakodnevnim obavezama.

Ko još voli da vježba u pregrijanoj prostoriji

Djevojka radi vježbe na podu prostorije koju rashlađuje klima uređaj

Ako vodite računa o svom zdravlju, što uključuje i redovno vježbanje kod kuće, ljetne vrućine su vam sigurno jedna od najvećih prepreka u održavanju takve rutine. Ko još voli da radi npr. trbušnjake ako je temperatura u prostoriji takva da jedva dolazite do daha i kad samo ležite? S druge strane, ako je prostorija ispunjenja pročišćenim vazduhom i puna svježine, vježbanje će vam biti višestruko korisno i prijatno. Oslobodićete se stresa, osjećaćete se samouvjereno i dobro, raspoloženje će vam biti vedro i optimistično. Sve su to stvari o kojima bi trebalo razmišljati prilikom biranja odgovarajućeg klima uređaja za vaš dom. Današnji klima uređaji, naročito oni od najpoznatijih svjetskih proizvođača, ljudima pružaju i brojne druge benefite.

Zašto biste u vlastitoj kući bili pod stresom

Otac i sin sa zlatnim retriverom uživaju u dnevnom boravku rashlađenom klima uređajem

Naučno je dokazano da boravak na previsokim temperaturama, pogotovo u zatvorenom prostoru, kod ljudi uzrokuje povećanje stresa. Zašto biste u sopstvenoj kući bili pod stresom? Srećom, savremeni klima uređaji nude jednostavne mogućnosti svakojakih optimizacija i personalizacija tako da možete imati uvijek savršeno podešenu sobnu temperaturu. A sa takvim podešavanjem učinićete još jednu vrlo korisnu stvar koja se tiče vaših uređaja u kući. Možda o tome ne razmišljate često, ali mnogi elektronski uređaji se lakše pregrijavaju na visokim temperaturama, pa se tako i lakše kvare. Klima uređaj će, dakle, zaštititi i vaš televizor, kompjuter, laptop, veš mašinu, usisivač, frižider, fen itd.

Otklonite rizik od toplotnog udara

Mlada žena u kancelariji za radnim stolom pali klima uređaj na zidu

Ipak, jedna od najvažnijih prednosti klima uređaja pored regulacije temperature jeste da smanjuje vlagu u vašem domu. Visoka vlažnost povezana je sa dehidracijom, a može pogodovati i razvoju grinja, gljivica i plijesni po kući. Visoka vlažnost uz visoku temperaturu vazduha mogu izazvati toplotni udar! Zato klima uređaji danas imaju višestruki značaj i korisni su ne samo za stvaranje ugodnog kućnog ambijenta već i u očuvanju zdravlja. Moderan klima uređaj dizajniran je ne samo da rashlađuje prostorije već da djeluje i kao odvlaživač i pročišćivač vazduha. Tako vlagu iz prostorije pretvara u vodu i putem odvoda kondenzata ispušta je vani.

Klima uređaji štite od prašine, alergena, buke…

Klima uređaji hlade, po potrebi mogu i da griju, te dezinfikuju vazduh koji udišete u kući ili u kancelariji. Ova činjenica je od ogromne važnosti za ljude koji imaju problema sa astmom, bronhitisom ili alergijama. Pored toga, sama činjenica da ćete prozore držati zatvorene tokom dana i najveće vrućine, znači da ćete spriječiti prodor alergena u kuću. Kuću je najbolje provjetravati rano ujutro i u kasnijim večernjim satima.

I nije tu kraj prednostima koje mogu da vam pruže klima uređaji. Mnoge od vas sigurno iritiraju bučne kosilice koje tokom proljeća i ljeta kao da se ne gase. Osim buke, podižu i šire prašinu, pelud, alergene, bakterije i druge nečistoće iz okruženja. Sa dobrim klima uređajem taj period možete prebroditi tako što će vam prozori biti zatvoreni. Uživaćete u miru i ugodnoj temperaturi vazduha nezagađenog štetnim tvarima iz vana.

Raspakovani i neotpakovani klima uređaji iz ponude 3D BOX-a naslagani u prodavnici

Ako ste dobro upoznati s mogućnostima koje moderni klima uređaji mogu da pruže, ostaje vam još da izaberete model koji će najbolje odgovoriti vašim potrebama. Preporuka servisera je da se biraju modeli provjerenih brendova. Najkvalitetnije, najsavremenije i najpouzdanije klima uređaje u svijetu danas proizvode Bosch, Daikin, LG, Mitsubishi, Fujitsu, Frozzini, Tesla, Elit, Midea, TCL…

Scroll to Top