TOP 15: Igre za PS4 koje će se igrati i u 2019. godini (2. dio)

Danas prelazimo na drugi dio Top 15 igra za PS4 koje će se sigurno igrati i u 2019. godini. Obratite pažnju, neke među njima su toliko dobro urađene da će biti na cijeni i u narednoj dekadi.

Za nešto više od pet godina nakupio se pozamašan broj atraktivnih igara odgovarajućih za PlayStation 4 konzole. Mnoge od tih igara i danas izgledaju bolje i privlačnije od svega do sada viđenog u svijetu gaminga.

Protekla 2018. godina bila je apsolutno rekordna po broju top igara za PS4. U 2018, recimo, pojavili su se naslovi ultrapopularnih, fantastičnih igara poput God of War, Spiderman ili Red Dead Redemption 2.

Napraviti listu od top 15 igara za PS4 i nije tako lako kako se na prvi pogled čini. Moramo se prvo zapitati koje igre i sada vrijedi kupiti jer uvijek stižu nove u koje je možda pametnije investirati. Drugim riječima, moramo znati da li je nešto zaista još vrijedno igranja, iako se pojavilo prije godinu-dvije ili pet godina. Ključno pitanje sada je, dakle, koje su to igre koje će se s punim žarom igrati i u 2019. godini.

Oslanjajući se na analizu prodaje, iskustva gejmera i izvore iz stručnih recenzija balkanskih i svjetskih sajtova, 3D BOX je sastavio Top 15 igara za PS4. Nakon prvog dijela, objavljujemo još pet vrhunskih naslova za PS4:

Detroit: Become Human

Najnovija avantura iz Quantic Dream-a je fascinantna priča koja se fokusira na Detroit u 2038. godini. Društvo je stvorilo androide da obavljaju sve loše, teške i slabo plaćene poslove koje su ranije obavljali ljudi. Ali Detroit: Become Human istražuje šta se dešava kada androidi steknu razum i počnu da prekidaju svoju isprogramiranost. Ovo je jedinstvena igra, jedna od najljepših i najzanimljivijih koje ćete ikada igrati na PS4.

Uđi u svijet u kojem moralne dileme i teške odluke mogu pretvoriti robove androide u revolucionare koji mijenjaju svijet. Otkrij šta znači biti čovjek iz perspektive autsajdera – i vidi svijet kroz oči mašina. Oblikuj ambicioznu razgranatu priču u kojoj tvoje odluke ne samo da određuju sudbinu tri glavna lika, već sudbinu cijelog Detroita.

Na koji način kontrolišeš Karu, Connera i Marcusa može značiti život ili smrt. Ali ako jedno od njih i plati glavom, priča se nastavlja…

Uncharted 4: A Thief’s End

Priča je ne samo dobra, već i ispričana na najbolji mogući način. Bitniji i emotivniji momenti su uklopljeni u igru bez ikakvih naglih prelaza ili vidljivih učitavanja. Tokom gameplay-a uživaćete u Nateovim dosjetkama i razgovorima sa Samom, Sullyjem i ostakom ekipe.

I upravo u tome leži najveća čar priče Uncharted-a 4. Vidljivo je da Nate ne želi dovijeka lutati svijetom u trci sa manijakalnim i blagom opsjednutim negativcima. Istina, priča će i ovaj put imati svoje bombastične momente i zanimljive misterije veće od života. Isto tako, spustiće loptu i pokazati vam Natea u nešto drugačijem i ljudskijem svjetlu.

Uživaćete u nikad boljem Uncharted gameplayu. Igra odlično dozira mirnije segmente u kojima istražujete nivoe i rješavate zagonetke, sa segmentima u kojima se borite sa protivnicima. Najbolje od svega, u skoro svakom sukobu sa protivnicima možete pristupiti na koji god način želite, pa čak i izbjeći borbu. Uncharted 4 izgleda spektakularno i zaista ga vrijedi zaigrati.

Assassin’s Creed Odyssey

Najnovija instalacija u Assassin’s Creed serijalu, Odyssey, vodi nas u antičku Grčku. Kako smo u vremenu daleko prije asasina, u ovoj igri mi smo zapravo plaćenik. a igru startujemo sa 50 drugih plaćenika širom sveta, koji nisu generični već persone sa karakterom. Samo što oni baš i neće biti naši drugari ukoliko se budemo ponašali bahato u svetu igre.

Igra posjeduje sistem reputacije od 0 do 5 zvjezdica, gdje smo na nuli pozitivci, a na pet ozloglašeni kriminalci. Što više budemo bili brutalni divljaci koji siju haos, to će više naša glava biti tražena. A ko najbolje traži glave? Pa, pomenuti plaćenici, naravno, lovci na ucjene koji će rado poslužiti svaku glavu na tanjiru zarad zlatnika.

Odyssey igru podiže na viši nivo, koji unosi novi sloj gameplaya. Tokom igranja će nas plaćenici juriti i pokušavati da ubiju ako naša glava bude ucijenjena. Međutim, i mi možemo da postanemo lovci. Umjesto da čekamo da nas stignu, možemo i mi da budemo ti koji će da love. Jasno je da prava uzbuđenja tek tada počinju…

Bloodborne

Bloodborne je spiritualni nastavak Demon Souls i Dark Souls igara. Ako ste ikada igrali neku od njih, sigurno ste primijetili ono po čemu su one specifične. Nisu nimalo lake. Međutim, da je u ovom slučaju drugačije, ovaj naslov vjerovatno ne bi bio na našoj top listi.

Naći ćete se u gradu koji drhti od straha i u kojem svaki zvuk proizvodi jezu. Na svakom uglu može da vas presretne groteskna zvijer. Osjetićete da turobna atmosfera nabijena strahom kao da vas davi. Ali ako vjerujete u svoje sposobnosti i po prirodi ste borac, steći ćete neopisivo iskustvo.

Ipak, osnovni utisak kod ove igre je vizuelni stil, odnosno dizajn. Fantastične lokacije, nevjerovatan dizajn monstruma, apsolutno fenomenalno uklopljen gotski svijet horora… Nešto što se ne smije propustiti.

God of War

Ovo je osmo izdanje vrlo popularne akcione avanture s pogledom iz trećeg lica. Za razliku od prethodnika, koji su bazirani na grčkoj mitologiji, novi God of War je tematski smješten u nordijsku mitologiju.

Spartanac Kratos okačio je svoja sječiva haosa o klin i skućio se u Skandinaviji. Našao je ženu, sagradio kolibu i u njoj dobio sina, Atreusa. Iz nekog razloga upao je u oči Odinu i drugarima. Počeli su da ga šikaniraju u momentu najveće lične tragedije i ritualnog paljenja na lomači tijela nedavno preminule supruge. Onda se, naravno, sve pretvorilo u masakr…

Odsustvo broja u naslovu ovdje svjedoči o tome da su se mnoge stvari promijenile. To ne znači da nasilje više ne postoji ili da je ublaženo, već je ono oplemenjeno odrastanjem. Ono je sada prisutno u vaspitavanju, treningu i usmjeravanju Atreusa, koji se svog ultrasurovog oca istovremeno plaši i poštuje ga. Sredovječni Kratos, s dužom bradom i prepoznatljivim tetovažama, više nije bjesomučni osvetnik. Sada je to razumni otac koji u prvi plan stavlja oprez. Ipak, ne zazire od brutalnog nasilja kad nema alternative, ali ne traži ga aktivno.

Scroll to Top