TOP 15: Igre za PS4 koje će se igrati i u 2019. godini (1. dio)

Za nešto više od pet godina nakupio se pozamašan broj atraktivnih igara odgovarajućih za PlayStation 4 konzole. Mnoge od tih igara i danas izgledaju bolje i privlačnije od svega do sada viđenog u svijetu gaminga.

Protekla 2018. godina bila je apsolutno rekordna po broju top igara za PS4. U 2018, recimo, pojavili su se naslovi ultrapopularnih, fantastičnih igara poput God of War, Spiderman ili Red Dead Redemption 2.

Napraviti listu od top 15 igara za PS4 i nije tako lako kako se na prvi pogled čini. Moramo se prvo zapitati koje igre i sada vrijedi kupiti jer uvijek stižu nove u koje je možda pametnije investirati. Drugim riječima, moramo znati da li je nešto zaista još vrijedno igranja, iako se pojavilo prije godinu-dvije ili pet godina. Ključno pitanje sada je, dakle, koje su to igre koje će se s punim žarom igrati i u 2019. godini.

Oslanjajući se na analizu prodaje, iskustva gejmera i izvore iz stručnih recenzija balkanskih i svjetskih sajtova, 3D BOX je sastavio Top 15 igara za PS4:

Overwatch

Overwatch predstavlja iskorak kompanije Blizzard u polje kompetitivnih multiplayer pucačina i potpuno novu franšizu iz njihove radionice. Najavljen je nedugo poslije zvaničnog odustajanja od Titana. Odmah je bilo jasno da Overwatch predstavlja reciklirani dio koda upravo od Titana, što je kasnije i zvanično potvrđeno. Igra je setovana u bliskoj budućnosti, kada je kao odgovor na globalnu prijetnju nazvanu  “Omnic Crisis” formirana međunarodna mirovna jedinica. Ta jedinica sastavljena je od specijalaca iz svih krajeva svijeta. U godinama poslije okončanja krize, određeni incidenti širom planete bacaju sjenku na nekada poštovanu organizaciju. Zvanično, poslije eksplozije u sjedištu Overwatch-a, u kojoj su ubijeni lider i zamjenik, cijeli projekat je obustavljen.

Overwatch je osvojio brojne nagrade, između ostalog, i za najbolju originalnu igru, najbolji multiplayer ili Golden Joystick iz 2016.

Dishonored 2

Radnja ove igre odvija se petnaestak godina nakon dešavanja iz prvog dijela i igrača zatiče u ulozi novopečene carice Emilije. To je ona djevojčica iz prve igre koju ste spasavali iz vrzinog kola zavjerenika nameračenih na presto Osrtvskog kraljevstva. Pod budnim okom dobro znanog junaka originala i Emilijinog oca Korva, mlada plemkinja danonoćno brusi svoje nindža-atentatorske sposobnosti i vještine. Čini to po krovovima kapitola Danvola i za slučaj da neki novi zavjerenici pokušaju da ospore njeno pravo na tron.

To će se upravo dogoditi u uvodu igre, kada u prestonu dvoranu bane navodna Emilijna tetka Dilajla. Tetka je okružena svitom novopečenih izdajnika iz vrha vojske i vlasti…

Dishonored 2 je izvanredna evolucija uspjelih koncepata od ranije i pravo je zadovoljstvo igrati je.

Rise of the Tomb Raider 20th Anniverssary

Lara nikada nije izgledala bolje. Ima ljepotu – to znamo oduvijek – vrhunske vještine, intuiciju, volju i upornost. Pod ovim naslovom uočljiva je i te kako i grafička ljepota, možda i najbolja priča, i fantastičan single player gameplay.

Igra se pojavila prvo na PC i Xbox platformama, ali je za PS4 dorađena i dodato joj je mnogo novog sadržaja. Nema sumnje, igranje s Larom Croft nikada nije bilo ljepše. A reizdanju za PS4 se pristupilo studiozno i igra je dobila novu priču, što je bilo na vrhu popisa želja anketiranih igrača. Naravno, Manor nije mogao biti izostavljen. Igra ponovo počinje u maloj kući u Blood Ties poglavlju, koje je dobilo i podršku za Playstation VR.

Za hardcore igrače tu je Extreme Survivor mod, s povećanom težinom i bez checkpointa.

Spiderman

Novi Marvelov Spiderman za Sony PlayStation 4 konzole stigao je 7. septembra 2018. godine. Glavnog junaka sada odlikuju neke nove supermoći i ranije stečeno i promišljeno iskustvo. Hrabro i odlučno koristi najnovije tehnologije i s još više samopouzdanja se kreće u dobro nam poznatom ambijentu Njujorka.

Spiderman je igrica u kojoj će uživati i iskusni gejmjeri i oni novi. Izuzetno realistični prikaz njujorških kvartova iz svih perspektiva i blago futurističkog ambijenta grada posebno je uzbudljiv.

Novi Spiderman je igrica koja oduševljava u svakom pogledu. Grafika je, naprosto, fantastična. Priča je posve originalna, jer se do sada nije našla ni u stripovima, ni u knjigama, niti na filmu. A tu je, naravno, i cijela galerija živopisnih likova negativaca i Menhetn kakav još niste doživjeli.

Battlefield 1

Battlefield 1 odigrava se u vrijeme Prvog svjetskog rata. Kroz kampanju vas postavlja u uloge različitih vojnika, na nekoliko frontova. Impresivna grafika je prvo što se odmah uočava u ovoj fantastičnoj igri. Riječ je o pravoj epskoj priči punoj najhrabrijih i najkrvavijih FPS akcija koje ćete ikada vidjeti. Priča prati podvige nekoliko vojnika koji se bore na više frontova. Ako vam se baš ne sviđa uloga vojnika, pješadinca (prašinara što bi neki ovdje rekli) postoje i druge opcije. Tako možete da izaberete da budete tenkista ili pilot. Kako god, vrlo brzo upadate u haotičnu arenu u kojoj niko nikog ne štedi. Od igrača se zahtijeva veliko umijeće snalaženja u borbi, što samo pojačava osjećaj stvarnog učešća na frontu.

Scroll to Top