Pametne telefone koristite pametno da ne biste upali u šaht (Video)

Ljudi su do te mjere postali obuzeti pametnim telefonima da je učestalost njihovog stradanja u saobraćaju zbog opsesivnog gledanja u ekrane postala problem i tema i u državnim parlamentima. SAD, Kanada, Švedska i još neke zemlje preduzele su niz preventivnih mjera kako bi smartfonima obuzete učesnike u saobraćaju zaštitili.

Iako korisnici pametnih telefona nemaju nijedan razlog da se odriču vlastite pameti, to se, ipak, dešava. Pješaci u saobraćaju sve češće stradaju baš zbog prekomjernog gledanja u telefone. Pored toga što je tragično, mora se reći da je i glupo, ma koliko to grubo zvučalo.

Američki mediji su dosta pažnje posvetili slučaju starije žene koja je usred Nju Džersija završila u rupi dubokoj dva metra. Dok je šetala trotoarom, gledala je u telefon i zato nije opazila da su horizontalna podrumska vrata pred njom otvorena. Nesrećnica se strovalila preko vrata u podrum dubok oko dva metra. Čak su i vatrogasci morali da intervenišu kako bi je polomljenu izvukli i potom prevezli u bolnicu.

Na žalost, ovakvi i slični slučajevi više nisu rijetkost. Naprotiv, sve ih je više. Švedski umjetnik Jacop Sempler iz tog razloga je dizajnirao poseban saobraćajni znak koji upozorava na pješake udubljene u svoje telefone. Uprkos svim naporima nadležnih da zaštite učesnike u saobraćaju zagledane u svoje telefone, rješenja nema bez samih korisnika telefona. Pametni telefoni su stvoreni da ljudima olakšaju život i zato ih treba koristiti pametno. Uz pametne telefone dolazi i bogata prateća oprema kako bi njihovo korišćenje u saobraćaju i drugim specifičnim situacijama bilo bezbjedno.

Scroll to Top