Poslije kraće stagnacije, industrija pametnih telefona nikad nije bila življa!

Industrija pametnih telefona ponovo dobija na zamahu. Vodeći svjetski proizvođači smartfona shvatili su veoma ozbiljno prošlogodišnju stagnaciju na tržištu. Odlučili su da ne dozvole da im se nešto slično dogodi i u 2019.

Dešavanja u prva dva mjeseca ove godine u skladu su sa prognozama da će kriza biti prevaziđena. Sada već možemo reći da je pred nama godina revolucionarnog napretka kada je u pitanju industrija pametnih telefona. Napokon smo dočekali zvanično predstavljanje nekih savitljivih telefona i 5G uređaja koji će komunikaciju na planeti podići na viši nivo. Nema razloga da ne vjerujemo najavama još nekih čuda koja nas čekaju do 2020.

Galaxy Fold i Mate X

Apple najavljuje da će u svoju novu seriju flagship pametnih telefona ugrađivati procesor izrađen u 5-nanometarskoj tehnologiji. Teško je i zamisliti koliko bi uređaj sa takvim procesorom bio moćan i kako bi munjevito obavljao sve zadate operacije. Ipak, nismo daleko od dana kada ćemo to moći da doživimo. Do jeseni, i Apple bi trebalo da predstavi svoj prvi savitljivi telefon. Ako u njemu bude i najavljeni novi procesor, biće to premijera za pamćenje.

Samsung će ostati upamćen kao brend koji je prvi promovisao savitljivi telefon. Dogodilo se to 20. februara u San Francisku, kada je javnosti prvi put zvanično predstavljen Samsung Galaxy Fold! On će se nešto kasnije pojaviti u prodaji, ali njegov dizajn, mogućnosti i praktičnost ponovo bude strast na tržištu pametnih telefona.

Međutim, samo četiri dana kasnije, i Huawei je u Barseloni predstavio svoj savitljivi telefon – Mate X! Raskošne mogućnosti savitljivih pametnih telefona, koje pripremaju i drugi proizvođači, imaćemo prilike da upoznamo u ovoj godini.

Uz savitljivi telefon, Samsung je već predstavio i svoju jubilarnu, desetu Galaxy S seriju pametnih telefona. Pored fantastičnih kamera, koje su se našle u samom vrhu na svim testovima, na ovim uređajima Samsung je promovisao i svoj novi, nestvarno kvalitetni ekran – Dynamic AMOLED.

Prodor brendova iz sjenke

S druge strane, Huawei, kao brend neskrivenih ambicija da do 2020. postane globalni lider u isporuci smartfona, nastavlja da oduševljava. Krajem ovog mjeseca u Parizu će biti predstavljeni njihovi novi modeli fantastične P serije. Nema sumnje da će i ti modeli bar malo pomjeriti dosadašnje granice mogućnosti smartfona. Ali sva ova zbivanja na tržištu smartfona u prvoj polovini godine kao da su samo zagrijavanje za vrelu jesen.

Poslije sezone godišnjih odmora trebalo bi da budemo svjedoci pojave nove Samsungove Note serije i novih iPhone flagshipa. Takođe, tada bi trebalo da bude predstavljen i novi Huawei Mate. Riječ je o seriji iz koje je i njihov aktuelni flagship Mate 20 Pro, ocijenjen kao najbolji telefon na svijetu.

Živost na tržištu smartfona tzv. srednje klase, najzanimljivijih širokim masama prosječne dubine džepa, još je veća. Tu, trenutno, gospodari kineski Xiaomi, uz povremene ulete brendova kao što su OnePlus, Honor, Meizu i neki drugi. Ali, Xiaomi je posebno zanimljiv.

Fenomen Xiaomi

Način na koji Xiaomi “pecka” vodeće brendove ne može ostati neprimijećen. Naime, svaki put kad se na tržištu pojavi neki vanserijski moćan flagship, Xiaomi predstavi svoj model sličnih specifikacija. Međutim, za razliku od paprene cijene novih flagship modela vodećih brendova, Xiaomi svog favorita nudi gotovo ispod realne cijene. Najsvježiji primjer to možda i najbolje potvrđuje.

Xiaomi Mi 9 upravo izlazi na tržište. Koštaće između 1.000-1.200 KM, otprilike duplo manje od aktuelnih iPhone, Samsung ili Huawei flagshipa. Ali, ako se pogledaju njegove specifikacije, kao i njegov vrhunski dizajn, razumjećemo ogromnu popularnost ovog brenda. Po karakteristikama koje su mu date, taj model uopšte ne zaostaje za najboljim telefonima današnjice. Upravo iz tog razloga Xiaomi je sve popularniji i na Balkanu, čije je stanovništvo opterećeno stalnim političko-ekonomskim krizama.

Sve pametniji satovi

Pored očiglednog napretka u industriji pametnih telefona, 2019. će biti i godina ubrzanog razvoja industrije pametnih satova i fitness trackera. Njihova sve veća kompatibilnost s pametnim telefonima uveliko ubrzava njihov prodor na tržištu. Pravi bum očekuje se kad ti uređaji steknu potpunu samostalnost, a na tome se ubrzano radi.

Dakle, neće proći još mnogo vremena kada ćemo pametne satove i narukvice početi koristiti i u svakodnevnoj komunikaciji. Pored toga, ti uređaji na ruci pomoći će nam u raznim vrstama plaćanja, jer će biti kompatibilni sa raznim POS terminalima i bankomatima. A gdje će nas to dalje odvesti, teško je reći. U svakom slučaju, čeka nas budućnost puna tehnoloških noviteta i valjalo bi da u nju zakoračimo spremni. Živimo u eri pametnih uređaja, sa sve izraženijom vještačkom inteligencijom, i to, jednostavno, moramo razumjeti. U suprotnom, vrijeme će nas pregaziti prije vremena.

Scroll to Top