ZVIZDIĆ BiH će 4G mrežu potpuno uspostaviti za pet godina

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je odluku o uvođenju 4G mreže. Poručeno je da će BiH potpuno uspostaviti 4G mrežu za pet godina. U Savjetu ministara tvrde da će 60 odsto naseljene teritorije biti pokriveno već za godinu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kaže da je usaglašeno da telekom operateri uplaćuju naknade od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine, kao i za period trajanja dozvola. Kaže da će budžet institucija BiH po ovom osnovu primiti 300,8 miliona KM, odnosno 23,7 miliona KM godišnje.

Direktor RAK-a Predrag Kovač dodaje da će 4G mreža kod svih operatera biti uspostavljena u narednih pet godina, prenosi Buka. On ističe da su tri telekom operatera u BiH spremna za implementaciju ove mreže. Kovač kaže da se prvi put ide s pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva.

– Uvjeren sam da će telekom operateri za godinu “pokriti” 60 odsto naseljene teritorije. Rok je produžen na pet godina radi pokrivanja kompletne teritorije BiH – kaže Kovač.Zvizdić napominje da je od Konkurencijskog vijeća zatražena informacija o stanju u ovoj oblasti kako bi se spriječio eventualni monopol.

Scroll to Top