Ako živite u BiH, ne bacajte pare na telefone s podrškom za 5G mrežu

U globalnoj industriji smartfona 2019. je označena kao godina revolucionarnih pomaka, prvenstveno zbog pojave prvih savitljivih uređaja i 5G telefona. I prvi savitljivi i prvi 5G telefoni na tržištima širom svijeta prodavaće se već na proljeće.

Za manje od mjesec dana, u nekoliko država biće završena prilagođena prva faza za ranu komercijalnu primjenu 5G mrže. Do aprila 2020. planirano je da bude završena i druga faza. Inače, 5G je skraćenica za 5. generaciju, odnosno najnoviju generaciju celularnih mobilnih komunikacija kakve su i 2G, 3G i 4G. Svaka od tih digitalnih staničnih mreža funkcioniše na istom principu povezanosti i pružanja usluga korisnicima.

Wikipedia nudi sasvim jednostavno i prihvatljivo objašnjenje funkcionisanja ovih mreža. U okviru digitalne stanične mreže, područje usluga pokriveno je pružaocima usluga i podijeljeno na mozaik malih geografskih područja zvanih ćelije. Analogni signali, koji predstavljaju zvukove i slike, digitalizuju se u telefonu i prenose kao tok bitova.

Velika brzina prenosa podataka

Uglavnom, svaka nova generacija donosila je sve bolje performanse i olakšavala protok informacija i kvalitet komunikacija. Podrazumijeva se da 5G mreža donosi do sada najbolje performanse i ogroman napredak u ovoj vrsti komunikacije. Petu generaciju performansi odlikuju visoka brzina prenosa podataka, ušteda energije, smanjeni troškovi, povećani kapacitet sistema i velika povezanost uređaja.

5G mreža stiže u pojedine dijelove svijeta ali u BiH neće sigurno ni u narednih 10 godina

Jednostavno rečeno, 5G je u svakom smislu naprednija, brža i efikasnija mreža od 4G mreže. Obećava brzinu prenosa podataka mnogo veću i od najbržih kućnih širokopojasnih mreža dostupnih korisnicima danas. Brzina je do 100 Gigabita u sekundi. Ilustracije radi, brzina koju nudi 5G je hiljadu puta veća od brzine koju nudi 4G!

Niska latencija, odnosno vrijeme protoka od slanja poruke do njenog učitavanja i prijema, predstavlja ključnu razliku između 4G i 5G. Skraćivanje kašnjenja znači da možete koristiti vezu mobilnog uređaja kao zamjenu za kablovske modeme i Wi-Fi. Osim toga, možete brzo i jednostavno preuzeti i učitati datoteke bez brige o iznenadnom padu na mreži ili telefonu. Takođe, možete gledati 4K videozapise direktno, bez potrebe da prolazite kroz vrijeme međumemorije.

Nama tek stiže 4G

5G rješava problem propusnosti podataka. Trenutno postoji mnogo različitih uređaja povezanih s 3G i 4G mrežama, ali oni nemaju infrastrukturu za efikasno rješavanje ovog problema. 5G će s lakoćom moći da se nosi s novim uređajima i novim tehnologijama kao što su povezani proizvodi u domaćinstvima ili automobili bez vozača.

Međutim, pitanje je kada će korist od ovog velikog tehnološkog iskoraka naprednog svijeta moći da osjete i građani BiH. Iako će cijene 5G telefona biti tek za oko 100-150 KM više od cijena uređaja bez te podrške, korisnicima u BiH to praktično ne znači ništa.

Naime, Savjet ministara BiH je ove sedmice tek usvojio odluku o uvođenju 4G mreže u BiH. Tvrde da će 4G na teritoriji cijele BiH biti uspostavljena za pet godina. Budući da i za uspostavljanje 5G mreže treba nekoliko godina, jasno je da građanima BiH, ni u najboljem slučaju, neće biti dostupna bar narednih 10 godina.

Scroll to Top