Kako prepoznati stvarni kvalitet i domete kamera na smartfonima? (1. dio)

Razvoj kamera na smartfonima jedan je od ključnih pravaca razvoja cjelokupne industrije mobilnih telefona. Stalno pomijeranje granica mogućnosti kamera na pametnim telefonima uveliko je odredilo današnji dizajn ali i upotrebnu vrijednost tih uređaja.

Kvalitet kamera na današnjim smartfonima toliki je da je dalja proizvodnja kompaktnih digitalnih fotoaparata koji staju u džep izgubila smisao. Sve je počelo danas već daleke 2000. godine kada je Samsung proizveo prvi mobilni telefon s kamerom. Riječ je o modelu SCH-V200 sa kamerom rezolucije svega 0.35 MP. Njime je bilo moguće napraviti do 20 fotografija koje su se mogle pogledati tek kada se prebace na računar.

Samsung pokrenuo revoluciju

Samsungov SCH-V200 bio je prvi mobilni telefon s ugrađenom kamerom

Samo 10 godina kasnije, 2010, Samsung ponovo čini revolucionarni iskorak na polju razvoja kamera na mobilnim telefonima. Tada na tržište izbacuju prvi pametni telefon legendarne Galaxy S serije i prvi koji je imao ekran osjetljiv na dodir. Kamera od 5 MP na tom smartfonu bila je vrhunac tadašnje tehnologije, a kamera od 0.3 MP ugrađena je i na prednju stranu telefona. Zahvaljujući toj skromnoj kameri od 0,3 MP, selfie revolucija je mogla da počne, baš kao i ispis nove stranice istorije.

Vidjevši uspjeh Samsunga postignut ugradnjom za to vrijeme izuzetno funkcionalne kamere, sličnom razvoju smartfona okreću se i drugi. Taj izazov najspremnije je dočekao Apple, koju godinu kasnije uključio se i Huawei, ali o tome ćemo nešto kasnije. Već 2015. tržište je bilo preplavljeno smartfonima sa kamerama izuzetnih mogućnosti. Fotografije dobijene na tim novim uređajima imale su već zavidnu oštrinu i upotrebljivost čak i za štampanje.

Od 2010, u narednih pet-šest godina bili smo svjedoci pojave kamera na smartfonima sa sve više i više MP. Stalno povećanje broja megapiksela mnogi su vidjeli kao kontinuirani razvoj kvaliteta kamera na smartfonima, ali to baš i nije tako. Budući da su kamere na smartfonima veoma malen, ali izuzetno složen mehanizam, uvidjelo se da je za dodatni kvalitet fotografija neophodno i podešavanje niza drugih hardverskih i softverskih parametara.

Nevjerovatan napredak u razvoju

Posljednjih nekoliko godina svjedočimo velikim tehničkim i tehnološkim inovacijama u oblasti ugradnje moćnih kamera u pametne telefone. Proizvođači su shvatili da ogroman prostor za dalje poboljšanje kamera leži u izboru i podešavanjima senzora, blende i ostalih komponenti. Posvećenost tom poslu dovela je do novog iskoraka u kvalitetu dobijenih fotografija, ali i video snimaka.

Dans već imamo mnoštvo kratkih filmova, zavidne tehničke dotjeranosti, snimljenih kamerama smartfona. Fotografije snimljene nekim od novijih telefona pojavljuju se na raznim izložbama ili konkursima za vrijedne nagrade. Teško je pretpostaviti gdje su krajnje granice razvoja kamera na smartfonima. Međutim, uzbudljiva je spoznaja da prostora za njihov dalji razvoj još i te kako ima.

Uzbudljiva je spoznaja da prostora za dalji razvoj kamera na smartfonima još i te kako ima

Najnoviji revolucionarni iskorak u razvoju kamera na smartfonu učinio je kineski Huawei. S modelom Mate 20 Pro iz 2018, Huawei je iskočio u sam vrh po kvalitetu ugrađenih kamera. Istovremeno, pred konkurenciju je stavio do sada najteži zadatak. Ipak, uvjereni smo da će do kraja ove godine na tržištu da se pojavi novi šampion po kvalitetu kamera. Da li će to biti neki novi Huawei model, Samsung, iPhone, sve kvalitetniji Xiaomi ili neko drugi, uskoro ćemo saznati.

Nova softverska rješenja

Uglavnom, poslije faze napucavanja kamera na telefonu megapikselima, fokus je u posljednjih godinu-dvije stavljen na razvoj i podešavanje senzora, širinu otvora blende, optički zum, kombinovanje mogućnosti više različitih kamera upakovanih u funkcionalnu cjelinu na poleđini telefona i razna tehnološki napredna softverska rješenja.

Kako to sve funkcioniše na telefonima sa najboljim kamerama današnjice, uz podršku vještačke inteligencije, govorićemo u nastavku ove opširne teme. Koji je značaj dimenzija senzora, šta govore oznake o širini blende, zašto je bitna žižna daljina, čemu služi optički zum… Konkretni, svima razumljivi odgovori na ova suštinska pitanja o kvalitetu kamera na telefonima slijede u narednom tekstu.

(Nastaviće se)

Scroll to Top