Zvanična promocija potvrdila Redmi K20 i K20 Pro kao flagship killers (Video)

Prodaja smartfona Redmi K20 i K20 Pro počinje u Kini prvog dana juna, potom će se proširiti na cijeli svijet. Njihovo zvanično predstavljanje definitivno je potvrdilo ranije najave da je riječ o telefonima koji će biti “ubice” aktuelnih flagship modela. Uporište ove tvrdnje nalazi se u specifikacijama oba modela, kao i u njihovoj nevjerovatno niskoj cijeni u odnosu na kvalitet koji posjeduju.

Superatraktivni Redmi K20 i Redmi K20 Pro imaju mnogo toga zajedničkog. Oba imaju 48 MP jake glavne kamere na poleđini, AMOLED ekrane dijagonale 6.39 inča i senzor otiska prsta na displeju. Ista im je i selfie kamera, koja prilikom upotrebe “iskače” iz kućišta. Ipak, Pro model dolazi sa najjačim Snapdragon 855 čipsetom (7 nm), dok K20 pokreće za nijansu slabiji čipset istog proizvođača, izrađen u 8-nanometarskoj tehnologiji.

Čipset za vrhunske performanse

Redmi K20, sa Snapdragon 730 čipsetom, tek je drugi telefon na tržištu koji ima ovaj procesor kompanije Qualcomm. Njegov AMOLED ekran je Full HD+ rezolucije i ima impresivnu gustinu piksela od 403 ppi. Iako ima isti displej i sistem kamera kao Pro model, K20 koristi Sony IMX582 senzor. Baterija je kapaciteta 4000 mAh i sa opcijom prilično brzog punjenja od 18W.

Redmi K20 stiže u varijantama sa 6GB RAM-a i 64GB interne memorije, odnosno 6GB RAM-a i 128GB skladišnog prostora. Određene su mu tri atraktivne boje – karbon crna, plameno crvena i ledeno plava.

Redmi K20 Pro stiže sa 6 ili 8 GB RAM-a i u varijantama interne memorije od 64 GB do 256 GB. Senzor glavne kamere od 48 MP je Sony IMX586. Ostali parametri glavne trostruke kamere na oba K20 modela su manje-više isti. Pro model takođe ima bateriju kapaciteta 4000 mAh, ali sa opcijom izuzetno brzog punjenja (27W).

Trostruke kamere uz AI podršku

Dakle, oba telefona imaju telefoto senzor od 8 MP, te ultaširokougaonu kameru od 13 MP i dvostruki optički zum. Podrška vještačke inteligencije u procesu snimanja obezbjeđuje vrhunske fotografije i video zapise u svim uslovima osvjetljenja. Pro model dolazi u istim bojama kao i K20 i sa istom Full HD+ rezolucijom fantastičnog AMOLED ekrana.

Iako cijene Redmi K20 i K20 Pro modela za evropsko tržište još nisu poznate, izvjesno je da će biti ekstremno povoljne. Okvirno, cijena Redmi K20 modela na kineskom tržištu biće oko 500 KM, a modela K20 Pro oko 760 KM. Naravno, kod nas će te cijene biti nešto više, ali i dalje će opravdavati nezvanični, “Flagship killer” naziv, za oba smartfona.

Podsjetimo, Redmi je novi brend na tržištu pametnih telefona koji se nedavno odvojio od matične, Xiaomi kompanije. Već na početku, proslavio se modelima smartfona Redmi 7 i Redmi Note 7.

Scroll to Top