Šta sve treba da znate ako planirate da kupite novi Smart TV

Smart TV danas je standard ispod kojeg se ne bi trebalo ići prilikom kupovine novog televizora. Posljednjih godina tržišta su preplavljena ogromnim brojem kvalitetnih televizora koji donose vrhunsku sliku i mnoštvo naprednih opcija. Ipak, izbor modela televizora koji bi vam najviše odgovarao nije nimalo jednostavan i lagan. Kako, dakle, izabrati model televizora, koji će savršeno odgovoriti vašim prethodno definisanim zahtjevima i potrebama?

Budžet za novi Smart TV je, svakako, jedan od odlučujućih faktora pri kupovini novog televizora. Dobro je, takođe, odmah znati gdje ćete taj novi televizor postaviti. Tako ćete lakše izabrati veličinu ekrana koja vam najviše odgovara. Za kuhinju, spavaću ili dječiju sobu, uglavnom je dovoljna dijagonala ekrana TV-a do 43 inča (inč=2.54 cm). U dnevnom boravku, ipak, poželjno je imati nešto veći televizor. Kao optimalna veličina u tom slučaju, obično se navodi dijagonala ekrana od 55 inča.

Veličine ekrana i rezolucija

Koliki vam ekran treba, najviše zavisi od toga sa koje udaljenosti planirate da gledate sadržaje na svom novom TV-u. Preporučene udaljenosti otprilike glase: 32 inča – 1.2 do 2.5 metara, 40 inča – 1.5 do 3 metra, 55 inča – 2.10 do 4.20 metara, 70 inča – 2.70 do 5.40 metara…

Prije definitivnog izbora valja dobro razmisliti da li ćete televizor koristiti samo za gledanje televizijskih kanala. Sveprisutni i nezaobilazni internet danas i na TV ekrane donosi mnoštvo sadržaja, ali zato i postoje Smart televizori. Ako koristite Blu-ray, sigurno će vam dobro doći TV s LED ekranom visoke rezolucije za potpun ugođaj. U tom slučaju 4K UHD televizori su odličan izbor.

Rezolucija određuje gustinu i broj piksela vidljivih na ekranu i što je više piksela, veća je i oštrina slike. Televizori nove generacije uglavnom imaju 4K UHD rezoluciju što znači da imaju čak četiri puta više piksela od FHD televizora. Samsung Smart televizori sa 4K UHD rezolucijom i različitim veličinama ekrana, u 3D BOX-u se trenutno mogu kupiti po najpovljnijim cijenama u BiH.

Konektori i druge vrste povezivosti

Važna stavka prilikom izbora modela televizora su svakako i konektori. Što ih je više, to bolje. Naime, današnji Smart televizori služe za povezivanje sa gaming konzolama, memorijskim hard diskovima, kućnim kinima, USB memorijom itd. USB i HDMI konektori spadaju u najpopularnije i najkorišćenije, pa je dobro da ih ima i vaš novi TV. Bluetooth tehnologija je takođe poželjna i nije zgoreg odabrati televizor koji je podržava.

Pomenuti Samsung Smart televizori nove generacije povezivost podižu na viši nivo. Njihovo uparivanje moguće je sa gotovo svim novijim pametnim uređajima, od smartfona, do personalnog računara.

Jedna od izuzetno važnih stvari na koje treba obratiti pažnju je i Refresh rate, odnosno brzina osvježavanja. Veća brzina osvježavanja čini svaki kadar slike oštrim, čak i pri veoma brzim kretnjama u kadru. Da biste uživali u čistoj i oštroj slici bez iole zamućenja, važno je da TV ima minimalno 100 Hz. Srećom, novi Smart televizori imaju i više Hz, što je garancija da ćete uživati u kristalno jasnoj slici.

Primjena novih tehnologija kod Smart TV-a

Između ostalog, pažnju treba obratiti i na podatke koji opisuju digitalni tuner koji omogućava prijem signala. DVB-T je oznaka za zemaljski prijem signala. Novi, napredniji standard je DVB-T2 koji efikasnije dekodira signal i obezbjeđuje sadržaj veće rezolucije. Postoje i još napredniji tuneri za satelitski prijem, ali DVB-T2 bi trebalo da zadovolji sve potrebe i zahtjevnijih korisnika.

Na kraju, kvalitet slike na vašem novom TV-u zavisiće i od vrste ekrana i tehnologija koje doprinose kvalitetnijem prikazu. Današnji Smart televizori sa LED ekranom obično imaju ugrađenu Dimming tehnologiju. Riječ je o tehnologiji koja obezbjeđuje savršen kontrast u situacijama u kojima je to potrebno. Rezultat je oštra i jasna vidljivost i najmanjih detalja u svakom kadru.

Televizori nove generacije puni su zanimljivih specifikacija, ali one najbitnije smo donekle rastumačili. Obratiti pažnju na opisane specifikacije sasvim je dovoljno da se pri izboru novog televizora ne napravi neka kardinalna greška.

Scroll to Top