Isplati li se kupiti telefon sa 12 GB RAM-a, koliko ima Galaxy Note10+?

Šta sve može telefon sa 12 GB radne memorije, koliko, recimo, ima najnoviji flagship kompanije Samsung – Galaxy Note10+? Isplati li se dati više od 2000 KM za uređaj koji ima tako nevjerovatno veliku količinu RAM-a? Na kraju krajeva, šta dobijamo ako se odlučimo za kupovinu telefona sa takvom gigantskom radnom memorijom?

Kupiti ili ne kupiti telefon koji ima 12 GB RAM-a stvar je ličnog izbora i mogućnosti. Telegraf.rs donio je zanimljiv članak koji može da pomogne pri odluci, a odnosi se na pitanje – šta sve možemo sa toliko radne memorije.

Telefoni su sa skromnih 2-3 GB radne memorije za veoma kratko vrijeme stigli do impresivnih 12 GB. Samsung Galaxy Note10+ je reprezentativan primjerak takvog uređaja, budući da na tržište stiže kao najbolji smartfon današnjice. Sudeći po sadašnjim trendovima, količina radne memorije će samo nastaviti da raste. Međutim, da li je zaista potrebno da telefon ima toliko radne memorije? A ako je već ima, šta sve možemo sa njom? Pa, evo šta to praktično znači:

Brži gejming s 12 GB RAM-a

Svaka igra koju skinete na telefon radiće bez sjeckanja, prekidanja, zapinjanja i sa najvećim mogućem frejmrejtom. Svejedno je da li je u pitanju Candy Crush ili Modern Combat, pa čak i GTA V. Nije da drugi telefoni, sa manje radne memorije, ne mogu da izađu na kraj sa njima. Ali, sa 12 GB RAM-a one nikada neće usporiti. Pošto je grafički čip integrisan u čipset, on se oslanja na RAM za Video RAM koji mu je potreban. A više RAM-a na telefonu će dozvoliti grafici da odvoji više memorije za sebe.

Multitasking

Što više RAM-a imate, to u isto vrijeme možete da koriste više aplikacija. To znači da možete da se vratite na aplikaciju koju ste otvorili prije sat vremena i nastavite tačno tamo gdje ste stali. Naravno, Google je optimizovao Android da to može da radi sa manje memorije. Ipak, sa 12 GB radne memorije ne možete da pogriješite, a brzinom i fluidnošću rada vašeg uređaja bićete prosto oduševljeni.

Držite 500 otvorenih Chrome tabova

Chrome browser jede radnu memoriju više i brže nego bilo koja druga aplikacija. Međutim, sa 12 GB radne memorije napokon možete da mu se suprotstavite i bez problema imate na stotine otvorenih tabova.

Uživate u fluidnom interfejsu

Sa ovoliko radne memorije, vaš telefon nikada neće usporiti i sve će raditi glatko kao i prvog dana. Svejedno je koliko otvorenih aplikacija i aktivnih procesa na telefonu imate, usporavanje ne dolazi u obzir. Sam korisnički interfejs će rezervisati određenu koiličinu memorije za sebe kako bi skrolovanje bilo što glatkije. Sa 12 GB RAM-a nećete morati da čekate da se učitaju ranije poruke na Viberu kada rukom svajpujete na dole.

Telefon s 12 GB RAM-a spreman za budućnost

Smartfon sa 12 GB radne memorije neće u skorije vrijeme postati zastario i spor. Drugim riječima, ako se odlučite za telefon sa ovoliko radne memorije, računajte da će vam veoma dugo služiti.

Munjevito učitavanje aplikacija

Sa 12 GB RAM-a apliakcije će se učitavati brzinom svjetlosti. Telefon vrlo lako može da kešira svaku aplikaciju u RAM. Nećete morati da gubite vrijeme gledajući u ekran za učitavanje.

Telefon se pretvara u računar

Pametni telefoni su ozbiljno počeli da ugrožavaju laptopove svojim specifikacijama. Neki modeli smartfona već sada su multifunkcionalni uređaji koji, po potrebi, u načinu rada mogu da se koriste i kao telefon, tablet, laptop, pa i desktop računar. Samsung se na tom polju posebno ističe, a njegovi najnoviji Note10 modeli to apsolutno potvrđuju.

Scroll to Top