Klinci iz Nigerije iskoristili pohabani smartfon da snime SF film (Video)

Osrednji smartfon slomljenog ekrana, stari rasklimani stativ mikrofona i beskonačni tinejdžerski entuzijazam proizveli su nigerijski apokaliptični kratki SF film. Današnje napredne tehnologije doprle su i do najzabačenijih, najsiromašnijih dijelova svijeta pružajući mogućnost svakome da iskaže svoj talenat i vještine.

U sjeverozapadnoj Nigeriji, u jednom naselju u Kaduni, Godwin Josiah (19) i njegovi rođaci spremaju se za snimanje filmske scene. Na visoka dvorišna vrata postavljaju zelenu tkaninu za koju su novac skupljali mjesec dana. Tu će snimiti neke kadrove za svoj novi kratki SF film. Za snimanje će ponovo koristiti pohabani smartfon i rasklimani stativ. Lik, kojeg igra jedan od nigerijskih klinaca iz ove umjetničke družine, u filmu će da leti.

Aplikacije i vizuelni efekti

Današnji naučno-fantastični filmovi rade se uz pomoć sofisticiranog softvera i raznih drugih skupih pomagala, navodi africanews.com. Međutim, za filmove koje stvaraju, ovi dječaci koriste svakodnevne, reciklirane predmete, uz neizostavni smartfon i njegove kamere. Sve ostalo čista je improvizacija i strpljivo izučavanje i korišćenje mogućnosti tematskih aplikacija i alata.

Ovi talentovani dječaci i zaljubljenici u film prije tri godine oformili su osmočlanu grupu i nazvali je The Critics. Pod tim imenom danas su poznati i van granica svoje zemlje. Svoj prvi SF film, Redemption, snimili su 2016. godine koristeći za snimanje smartfon. Korišćenje vizuelnih efekata naučili su gledajući tutorijale na YouTube kanalu. Boreći se sa iritantno sporim internetom i čestim nestancima struje, što je u Nigeriji redovna pojava, stvorili su priču o dva dječaka koji proizvode organsko, bio-gorivo.

Dosadašnjih 20 SF filmova grupe The Critics, u trajanju do 10 minuta, uglavnom se odnose na superheroje, vanzemaljce i natprirodne moći. Troškove za snimanje nemaju, jer sve rade sami i mnogo improvizuju. Radovi im moraju biti kratki, jer u suprotnom bi im trebalo mnogo vremena za učitavanje. Za jedan SF film treba im oko 7 mjeseci rada.

Novi cilj je Nollywood

Kemi Adetiba je izuzetno uspješan i popularan producent nigerijske filmske industrije Nollywood. Napori klinaca iz grupe The Critics su ga toliko impresionirali da je oduševljenje njihovim radom podijelio na Twitter-u. Od tada sve se promijenilo, a Critics su postali poznati i van granica Nigerije.

Zahvaljujući jednom twitt-u pokrenuta je i kampanja za finansiranje talentovanih nigerijskih dječaka. Za njihove buduće filmske projekte skupljeno je 5.800 dolara. Članovima umjetničke grupe The Critics ni Nollywood se više ne čini tako daleko.

“Želimo da učinimo nešto ludo, nešto sjajno, nešto što do sada nije učinjeno. Želimo da snimimo najveći film u Nigeriji, a i šire. Naš glavni cilj nije bio da postanemo viralni. Mi smo samo željeli da ljudi vide da je u redu da djeca u Kadunu rade nešto drugačije. Tako se, odjednom, sve samo od sebe dogodilo, razbuktalo nam je um i usrećilo nas”, kaže Godwin Josiah.

The Critics trenutno snimaju novi SF film. Opet se za snimanje koristi smartfon, ali ne žele da otkrivaju o kakvom zapletu je riječ.

Scroll to Top