Gaming je sport novog, digitalnog doba, a najbolji igrači zarađuju milione!

Gaming je sport novog doba i ko je dobar u igranju određenih igara, može debelo da zaradi. Naravno, da bi se zaradilo nije dovoljno biti najbolji u kraju, već treba biti svjetski dobar gamer, navodi mondo.rs.

Igranje video igara više nije ograničeno na zatamnjene sobe osamljenih tinejdžera ili djece. eSports industrija je postala ozbiljan biznis i vrti novac o kojem u nekim “pravim” sportovima mogu samo da sanjaju. Igrači u eSports takmičenjima imaju i milione fanova.

Profesionalni igrači su internet i online zvijezde, a cijela gaming zajednica broji stotine miliona obožavalaca širom svijeta. Zapravo, sve ih je više svakog dana. Jednostavno rečeno, eSports je igranje video igara na profesionalnom nivou.

Igranje može biti “jedan na jedan” ili u timovima, a nagradni fondovi za pobjednike su više nego bogati. Igrači i timovi napreduju na listama najboljih, a kulminacija se odvija u finalima. Gaming finala se održavaju u velikim arenama pred desetinama hiljada ljudi. Video prenose turnira uživo prate milioni gledalaca širom svijeta, koji za to čak i plaćaju jednokratnu naknadu ili čak pretplatu.

Profesionalni gaming igrači su poznate face novog doba sa stotinama hiljada, pa čak i milionima pratilaca na društvenim mrežama. Shodno tome, imaju i pozamašne bankovne račune. Prema podacima eSportsEarnings portala, ovo su igrači s najvećim zaradama:

Johan “N0tail” Sundstein

N0tail je danski profesionalni gaming igrač Dota 2 igre. Kroz eSports turnire je već osvojio 6.890.591,79 dolara

N0tail je danski profesionalni gaming igrač Dota 2 igre. Ima samo 26 godina i kroz eSports turnire je već osvojio 6.890.591,79 dolara što ga čini igračem s najvećom zaradom svih vremena. Konkurenciju mu trenutno čine igrači sa tek nešto manjom ukupnom zaradom.

Jesse “JerAx” Vainikka

JerAx se smatra drugim igračem po zaradi. Gaming takmičenja donijela su mu vrtoglavih 6.470.000,02 dolara. JerAx dolazi iz Finske i njihov je najbolji i najslavniji eSports igrač. Njegova je slava veća i od tamošnjih zvijezda filma, muzike i politike.

Anathan “ana” Pham

Ovaj dvadesetogodišnjak iz Australije je eSports-om napunio svoj bankovni račun sa 6.000.411,96 dolara. Gaming je njegova strast, a igrači njegovog ranga su mu motivacija da nastavi sa odličnim nastupima na turnirima.

Sébastien “Ceb” Debs

Ceb je karijeru profesionalnog igrača započeo još 2011. godine i do danas je od gaming turnira zaradio ukupno 5.489.233,01 dolara. Igrači na ovom nivou su zvijezde ne samo u svojoj zemlji već i u svijetu.

Topias “Topson” Taavitsainen

Topson je još jedan Finac na listi. Ima tek 21 godinu, a Dota igru igra od osme godine. Sav taj trud mu je donio impozantnih 5.414.446,17 dolara.

Iako igrači iz BiH i regiona ne mogu da se pohvale astronomskim gaming zaradama, neki od njih na putu su da postanu bogati i slavni gamer-i. Kažu da najbolji mogu relativno dobro da žive od eSports zarada i kod nas ako se tome potpuno posvete.

Scroll to Top