PlayStation ove sedmice slavi četvrt vijeka svoje uspješne gaming ere

Od sive kutije na kojoj je mogao da se igra Metal Gear Solid, nastao je čitav jedan gaming svijet. Bio je to PlayStation svijet koji je potpuno promijenio ono što smo do prije 25 godina zvali samo “igrice”. Naime, 3. decembra 1994. godine Sony je ušao u gaming industriju – i od tada ništa više nije isto.

Prije 25 godina, originalni PlayStation utro je put eri 3D igara na kućnim konzolama. Tokom tih četvrt vijeka, kompanija je konzolu za gaming stalno unapređivala i poboljšavala. Prvo je CD zamijenjen DVD-om, čuveni “dvorogi” gamepad DualShock kontrolerom, a konzoli su mijenjani izgled i dimenzije…

PS dominacija u gaming industriji

Osim četiri generacije hardvera, uticaj PlayStation-a se proširio i na razvoj igara, prenosi telegraf.rs. Počelo je njihovim ekskluzivnim razvojem za PS, da bi neke od njih postale najpopularnije gaming franšize današnjice. Među njima su: Uncharted, God of War, Gran Turismo, ali i inovativne indi igre kao što je Shadow of the Colossus.

Ono što je možda najfascinantnije u cijeloj priči jeste dugovječnost PlayStation-a. Dok su se druge konzole pojavljevale i nestajale, PS gaming je svih četvrt vijeka bio i ostao tu. Samo prvog dana kada je originalni PlayStation pušten u prodaju, u Japanu je prodato 100.000 konzola. Najprodavanija od dosadašnje četiri konzole bila je nasljednica originala. PlayStation 2 je prodat u više od 150 miliona komada, čime je postao najprodavanija konzola za igranje video igara u istoriji gaminga.

Uticaj na svijet i pop kulturu

Čak i danas, sa mnogo većom konkurencijom raznoraznih gaming gedžeta i sve popularnijim igranjem igara na pametnim telefonima, PS4 je uspio da prestigne brojku od 100 miliona prodatih jedinica i da se nađe na drugom mjestu.

Osim na igrački svijet, PlayStation je ostvario veliki uticaj na mnoge aspekte života i (popularne kulture), od mode do zaštite životne sredine. Četvrt vijeka nije malo, pa nije ni čudo što su mnogi, koji su se sa PS konzolama družili od početka, danas nostalgični. Sony PlayStation je mnogima obilježio djetinjstvo, a sada i nove generacije djece i mladih otkrivaju draži najpopularnijeg gaming sistema…

Kao autorizovani prodavac cjelokupnog PlayStation asortimana u BiH, 3D BOX s ponosom ističe da je PS zajednica u BiH iz mjeseca u mjesec sve veća i veća. Od ljeta ove godine, bh. gaming fanovi dobili su i prvi specijalizovani 3D BOX PlayStation shop koji se nalazi u Delta Planetu u Banjaluci.

Scroll to Top