Uspon i pad globalnih brendova telefona od 1993. do 2019. godine (Video)

Prije 10 godina malo ko je mogao i da pretposatvi da će Samsung i Apple biti globalno najveći proizvođači telefona. Sve do pred kraj 2011. godine finska Nokia dominirala je globalnim tržištem mobilnih uređaja. Prije Nokie, oko tri godine najuspješnija je bila američka Motorola. Međutim, početak 2012, označava prekrtetnicu za brendove koje danas poznaje apsolutno cijeli svijet.

Ozbiljno praćenje industrije mobilnih telefona počinje 1993, dok prvi rezultati popularnosti i prodaje telefona vodećih brendova izlaze godinu kasnije. Te 1994. godine, globalnim tržištem mobilnih telefona zagospodarila je Motorola. Ipak, sa trona ju je ubrzo skinula Nokia, prije svega zahvaljujući istinski kvalitetnim telefonima neprevaziđenog dizajna na prelazu dva vijeka.

Globalnu dominaciju tržištem mobilnih telefona Nokia je zadržala sve do pred kraj 2011. kada nastupa era Samsung brenda. Kompanija Samsung, od ranije poznata po proizvodnji vrhunskih elektronskih uređaja, prva je počela sa inovacijama na mobilnim telefonima. Neke od tih inovacija danas su standard u proizvodnji mobilnih telefona koji su tako postali i pametni.

Uz uzlet brenda Samsung, po proizvodnji pametnih telefona počeo je da se ističe i Apple. Njihov iPhone ubrzo je stekao status najkvaliteetnijeg i najpouzdanijeg pametnog telefona, sa kompanijinim vrhunskim hardverom i softverom. Ipak, Samsung se sve do danas održao na čelu najvećih proizvođača mobilnih, odnosno pametnih uređaja.

Vremenom, neki proizvođači su počeli primjetno da gube trku, a njihova mjesta zauzeli su neki posve novi brendovi. Najveći napredak u protekloj deceniji imao je kineski Xiaomi koji je danas 4. globalni proizvođač smartfona. Uostalom, kako se mijenjala top lista najvećih proizvođača mobilnih telefona od 1994. do 2019. pogledajte u video prilogu sa YouTube kanala Data Is Beautiful:

Scroll to Top