Apple i Samsung proizveli najprodavanije modele smartfona u 2019. godini

Kompanije Apple i Samsung proizvele su globalno najpopularnije i najprodavanije smartfone u 2019. godini. Counterpoint Research je izračunao da su Apple ili Samsung  napravili 9 od top 10 smartfona prodatih u svijetu 2019. godine. Među njima je još samo kineski Oppo koji se među 10 najprodavanijih ubacio sa svojim A5 modelom smartfona. A5 je, inače, bio najprodavaniji

iPhone 11 je drugi najprodavaniji smartfon u 2019. uprkos tome što se na tržištu pojavio 4 mjeseca prije isteka godine. Ipak, najprodavaniji telefon u prošloj godini je Apple iPhone Xr, koji predstavlja 3% svih prodatih smrtfona.

Samsung obogatio srednju klasu

Samsung Galaxy A50 je najprodavaniji Android smartfon u 2019. godini. Novom serijom A, Samsung je uspio da pogodi dobitnu formulu za kupce. Galaxy A serija smartfona donijela je u srednji cjenovni rang OLED ekrane, više kamera, senzor otiska prsta u displeju, a sve to pod snagom Samsung brenda.

Apple i Samsung zaista diktiraju tempo tržišta pametnih telefona, a sada postoji i više dokaza koji podržavaju tu tvrdnju. Sasvim očekivano, Apple je dominirao sjevernoameričkim tržištem, na kojem je zauzeo prvih 5 mjesta. Iako Apple dobro kotira i u Evropi, kupci na starom kontinentu i dalje prednost daju Samsungu.

Samsung je imao najviše modela telefona među pet najprodavanijih u Evropi, Latinskoj Americi, na Bliskom Istoku, u Africi i većini Azijsko-pacifičkog područja. Jedino mjesto gdje Apple i Samsung nisu uspjeli da izdominiraju je, očekivano, Kina. Oppo, Vivo, Huawei i Xiaomi su najtraženiji brendovi smartfona u Kini.

Veliki izbor smartfona u 3D BOX-u

Dominacija Apple i Samsung brendova u svijetu protekle godine ukazuje na gubitak raznolikosti na tržištu. Counterpoint upozorava da je došlo do „konsolidacije“ u kojoj sve manje proizvođača mobilnih telefona doživljava uspjeh. “To je problem ako želite izbor telefona, posebno ako živite u mjestu u kojem jedan brend ima primat”, poručuju iz Counterpointa.

Za razliku od pojedinih tržišta na kojima je izražena dominacija pojedinih brendova, u 3D BOX-u imate kompletan izbor smartfona Apple, Samsung i drugih brendova. Pored gotovinskog plaćanja s popustom, kupovina svih telefona moguća je i plaćanjem do 12 mjesečnih rata.

Scroll to Top