Momak iz Brčkog zarađuje stotine hiljada evra pucajući iz fotelje

Gaming industrija ostvaruje veći profit od cjelokupne muzičke i filmske industrije zajedno, a među najboljim gamer-ima na svijetu su i momci sa Balkana. Gamer-i se takmiče na međunarodnim turnirima sa nagradnim fondovima od milion i više dolara. Turniri su u sportskim halama od Njujorka do Pekinga, transferi igrača među klanovima donose uzbuđenje i novac, proslave pobjeda jednake su onima u Formuli 1.

Igranje video-igara je profesionalan posao i to izvanredno plaćen. Jedna od najvećih zvijezda ovog sporta je 22-godišnji Nikola NiKo Kovač iz Brčkog. On je trenutno in-game leader (praktično kapiten i onaj koji ima glavnu riječ u taktici tima prilikom igranja određene mape) tima FaZe Clan u najjačoj ligi na svijetu u igrici Counter strike, CS:GO ESL Pro Ligi, objavio je portal BNTV.

Nikola najplaćeniji profi gamer

Njegov transfer iz tima Mousesports u klan FaZe vrijedio je 500.000 dolara i Nikola je tako sa 20 godina postao najplaćeniji profesionalni gamer na svijetu. A trener tima FaZe, koji je godinama među najbolje rangiranim timovima u najjačoj ligi na svijetu u Counter Strike je Janko YNK Paunović.

Koliko nevjerovatno zvuči da sjediš kod kuće, igraš online igru iz zabave i poslije nekoliko godina neko plati za tebe pola miliona dolara?

Pandemija korona virusa je izolovala veliki broj ljudi i nanijela zasad nemjerljivu štetu svjetskim ekonomijama. Međutim, izgleda da se gaming industrija mnogo lakše prilagodila novonastaloj situaciji u odnosu na druge. Jer gamer-i mogu da igraju i od kuće, iz potpune izolacije.

Upravo zato je ovih dana naglo poraslo interesovanje kladilaca za eSports. Skoro sva takmičenja u fudbalu, košarci, tenisu, rukometu (tradicionalno najatraktivnijim sportovima za klađenje) su obustavljena, što je opšte poznato.

A u francuskom klanu G2 je bliski rođak Nikole Kovača, Nemanja Hunter Kovač, kojeg je sajt HLTV, najrelevantniji specijalizovani sajt za Counter Strike, proglasio za MVP-a, odnosno najkorisnijeg igrača takmičenja CS Summit 5, koji se igrao u decembru 2019. s nagradnim fondom od 150.000 dolara.

Spektakl u nedjelju

Saigrač u G2 klanu mu je i Francuz koji igra pod nadimkom Kennys, koji se smatra jednim od najboljih AWP igrača (snajperista) na svijetu. U ovoj ekipi igra i Nemanja Nexa Isaković, dvadesetdvogodišnji profesionalni CS:GO gamer iz Srbije. Francuski G2 tim je uvijek među favoritima.

Jedanaesta sezona CS:GO ESL Pro Lige počela je 17. marta. U narednih mjesec dana će ukupno 24 najbolje ekipe svijeta odmjeriti snage, a među njima i klanovi G2 i FaZe.

Zbog Corona virusa, cijela sezona biće odigrana online, uključujući i play off što će vjerovatno popularizovati gaming. ESL je takođe podijelio timove po regijama, te imamo jednu sjeverno-američku i tri evropske grupe. Evropska i sjeverno-američka divizija će ove godine imati svoje zasebne šampione.

U grupama A i B već su odigrani prvi mečevi, Grupa C je “američka”, a nas najviše zanima Grupa D, gdje su ove sezone smješteni i FaZe i G2. Pravi spektakl čeka nas u nedjelju 29. marta kada će se od 18 časova sastati G2 i FaZe i kada će se jedan naspram drugog naći Nikola i Nemanja Kovač!

Izvor: BN

Scroll to Top