Moćni a jeftini Apple iPhone SE 2020 konačno predstavljen i kreće u prodaju (Video)

Jeftini iPhone, ubica Androida ili jednostavno i precizno Apple iPhone SE 2020 je napokon predstavljen i kreće u prodaju! Izgleda kao iPhone 8, ali ima mnogo modernije i naprednije funkcije, ravne onima koje imaju flagship modeli najnovije iPhone serije.

Budući da osnovni iPhone SE 2020 košta 399 evra, a da dolazi sa opcijama koje nudi i iPhone 11 Pro, jasno je zašto su ga mediji već prozvali Android ubicom. SE 2020 ima 64 GB interne memorije u bazičnom paketu i vraća iPhone 8 dizajn. To znači da gore i dole ima široke ivice, kućište mu je zaobljeno, skener otiska prsta (Touch ID) je u Home tasteru. Telefon je izrađen od visokokvalitetnog stakla i aluminijuma serije 7000, i ima stereo zvučnike.

U pojedinim zemljama prednarudžbe iPhone SE 2020 modela počinju sutra, 17. aprila, a isporuka u odabranim zemljama kreće 24. aprila. Na našem tržištu možemo ga očekivati prije ljeta, vjerovatno već u maju ove godine.

SE 2020 sa A13 Bionic čipom

U ponudi će biti i model SE 2020 sa 128 GB interne memorije za 449 evra i model sa 256 GB memorije za arhiviranje od 549 evra. S pojavljivanjem na tržištu ovog ubice Androida, moguća su manja odstupanja od navedenih cijena, ali okvirno, one su već određene. Boje u kojima najnoviji uređaj kompanije Apple stiže su crna, bijelo-siva i crvena (Product RED).

iPhone SE 2020 dolazi sa IPS LCD Retina ekranom od 4.7 inča, boljom kamerom i jačim hardverom od iPhone 8 modela istog dizajna. Osmica će, prema najavama, u zasluženu penziju. Dakle, najnoviji, jeftini iPhone ima A13 Bionic čip zahvaljujući kojem je Apple uspio da na jednu kameru, rezolucije 12 MP sa blicom, ugradi moćne opcije kamere iPhone 11 uređaja, kakva je Smart HDR, ali i neke nove poput tzv. Monocular depth sensing. Ova opcija mašinskim učenjem poboljšava portrete, kožu i lica ljudi, koji se fotografišu.

Kamera SE 2020 modela ima optičku stabilizaciju, f/1.8 optiku i sastoji se iz šest staklenih elemenata. Tu je, kako navodi mondo.rs, i tzv. Cinematic video stabilizacija sa podrškom za 4K 60 fps video snimanje. Prednja kamera za Face Time i selfie, rezolucije 7 MP, podržava iste efekte za portrete i slikanje i snimanje lica.

Telefon godine već sada?

Baterija se puni brzo, do 18 vati, ali taj adapter se kupuje posebno, jer Apple u kutiju pakuje onaj od 5 vati. Apple tvrdi da je autonomija baterije kao na iPhone 8 modelu. Podržano je i bežično punjenje kod iPhone SE 2020 uređaja kojeg krasi i vrhunska povezivost, te vodootpornost po standardu IP67.

Ukratko, Mashable je nazvao iPhone SE 2020 telefonom iz snova. The Verge ga je opisao kao ogroman uspjeh. PhoneArena je ocijenila da se vjerovatno radi o telefonu godine – već sada!

A evo i nekoliko konretnih dokaza da je najnoviji iPhone bolji nego Android: SE 2020 ima vrhunski hardver, koji je na nivou flagship telefona iPhone 11 i iPhone 11 Pro. Kupovinom ovog uređaja dobijate garantovano 5 godina iOS ažuriranja, tako da će bar toliko biti aktuelan, a vjerovatno i duže. Telefon beskompromisno radi sa svim iOS aplikacijama. Jednako je dobar za igre, čak i one najzahtjevnije. Vrhunske je izrade, izrađen od najkvalitetnijih materijala…

Scroll to Top