Elon Musk obećava superbrzi internet putem Starlink satelita već sredinom 2020.

Kompanija SpaceX, čiji je osnivač i CEO Elon Musk, povećava napore da korisnicima širom svijeta što prije obezbijedi superbrzi internet. U tu svrhu SpaceX je 22. aprila lansirao 8 Starlink satelita u Zemljinu orbitu.

Nedugo zatim, kako prenosi PC Press, sateliti koji će isporučivati superbrzi internet su mogli da budu uočeni sa Zemlje, kao svjetlucave tačke na noćnom nebu. Prema izvještajima koji stižu iz kompanije, radi se na tome da se taj odsjaj smanji, jer bi mogao da ometa naučnike u istraživanju svemira.

Odobreno lansiranje 12.000 satelita

Elon Musk tvrdi da će odsjaj biti eliminisan zaklonima napravljenim od tamne pjene koji neće remetiti radio transmisije. To je dobra vijest za astronome, koji brinu da bi Starlink sateliti mogli da im otežaju pogled ka vasioni. Ujedno, to je dobra vijest i za sve one koji s nestrpljenjem očekuju da superbrzi internet profunkcioniše.

Kompaniji SpaceX je do sada odobreno lansiranje 12.000 Starlink satelita, a aplicirali su za lansiranje njih još 30.000. Trenutno su 442 Starlink satelita u zemljinoj orbiti. Međutim, za superbrzi internet širom svijeta, trebaće ih mnogo više. Naime, do sada je cjelokupno čovječanostvo u svemir lasniralo ukupno nešto manje od 10.000 objekata.

Superbrzi internet dostupan svima

Prošle godine došlo je do prekretnice, jer od tada SpaceX konstantno lansira nove satelite u svemir. Upravo za idući mjesec sprema se novi kontingent Starlink satelita za superbrzi internet na našoj planeti. Taj majski tovar biće opremljen i pomenutom tamnom pjenom kako bi bio uklonjen odsjaj satelita, a prostor zemljine orbite postao bezbjedniji i pregledniji.

U kompaniji SpaceX se nadaju da će superbrzi internet pomoću Starlink programa moći da obezbijede već sredinom ove godine. Biće to pravo osvježenje na svakom smartfonu, tabletu, pametnom satu ili bilo kojem drugom uređaju s internet konekcijom. Za sada nisu poznate čak ni okvirne cijene superbrzog interneta, ali Musk tvrdi da neće biti visoke. Cilj je, kako tvrdi, da nova usluga putem Starlink satelita bude dostupna svima.

Scroll to Top