PlayStation konzola najpopularnija gaming platforma, naročito u Evropi (Video)

Sony PlayStation konzola 2. generacije najprodavanija je platforma za gaming svih vremena, a PlayStation, generalno, najpopularniji je u Evropi. Ovo je potvrđeno istraživanjem kompanije Learnbods koje otkriva da je do sada prodato preko 1.56 milijardi gaming konzola različitih proizvođača širom svijeta.

Na listi najprodavanijih gaming hardvera Sony PlayStation 2. generacije zatvara procenat od tačno 10.07 i zvanično je najbolje prodavana konzola ikad, prenosi mondo.rs.

Do kraja marta ove godine prodato je ukupno 157.68 miliona PlayStation konzola 2. generacije. Na drugom mjestu je Nintendo DS konzola, prodata u 154.9 miliona primjeraka. Na trećem je Nintendo Game Boy, koji je prodat u preko 118 miliona komada.

Dominantna PlayStation konzola

PlayStation 4 nalazi se na 4. mjestu top liste najprodavanijih gaming platformi sa 109.6 miliona prodatih komada. Top 5 listu zatvara još jedna Sony konzola, i to originalni PlayStation, koji je prodat u preko 102 miliona primjeraka.

Među najpopularnijim proizvođačima konzola su Sony, Atari, Microsoft, Nintendo i SEGA. Svi oni imaju više od jedne popularne konzole tokom prethodnih nekoliko decenija. Ipak, Sony PlayStation ostaje gaming platforma broj 1 u cijelom svijetu, uprkos tome što njeno najveće uporište nisu ni Azija ni SAD, već Evropa.

Do kraja marta Sony je prodao oko 56 miliona PlayStation konzola 2. generacije u Evropi, oko 53 miliona u SAD i 23 miliona u Japanu. PlayStation 4 u Evropi je prodat u čak 45 miliona primjeraka. To je skoro za 10 miliona više nego u SAD. Zanimljivo je da je u Japanu prodato samo 9.1 milion PS4 konzola.

Ne propustite Days of Play u 3D BOX-u

Prema predviđanju analitičara Learnbonds kompanije, PlayStation 4 neće postati najpopularnija konzola svih vremena jer će to i dalje ostati PlayStation 2. Learnbonds, naime, procjenjuje da će uspon na vrh top liste PS4 konzole spriječiti niko drugi do Playstation 5, čiji je dolazak na tržište najavljen za prazničnu sezonu pred kraj ove godine.

Do tada, ne propustite upravo aktuelni Days of Play period najvećeg popusta na PS4 gaming u godini. Na svim 3D BOX prodajnim mjestima kao i na web shopu čeka vas mnoštvo prijatnih iznenađenja i nevjerovatno sniženih cijena proizvoda iz najpopularnijeg gaming asortimana na svijetu.

Scroll to Top