Umjetnici iz regiona odaju priznanje igri The Last of Us 2 (Video)

Odavno neka video igra nije podigla toliko prašine kao The Last of Us 2 koja je premijeru za PS4 konzole doživjela 19. juna ove godine. Svi se manje-više slažu da je prvi dio pod ovim nazivom bio pravo remek-djelo studija Naughty Dog. Međutim, kontroverze su se pojavile s dolaskom nastavka od kojeg su mnogi, navodno, imali potpuno drugačija očekivanja.

Nakon početnih reakcija, prije nego što je čak bilo moguće odigrati cijelu igru, ispostavilo se da neki mnogo lakše podnose potoke krvi u igri nego nekoliko poljubaca između dvije djevojke. A snažan karakter glavne junakinje The Last of Us 2 i njena lezbejska veza su upravo ono što je nekima najviše zasmetalo.

Umjetnike oduševljava The Last of Us 2

Međutim, sada kada je već proteklo dovoljno vremena da se cijela igra pređe, sve je više izraza oduševljenja nastavkom TLoU. Posebno zanimljive su reakcije umjetnika iz našeg regiona.

Likovni umjetnik Marko Ćulum iz Beograda izradio je impresivan mural u parkiću u Takovskoj ulici, inspirisan igrom The Last of Us 2, javlja telegraf.rs. „Kada je došlo do razgovora o izradi murala baziranom na igri The Last Of Us 2, bio sam vrlo srećan. Prvi dio nisam imao priliku da igram, ali sam svojevremeno pogledao kompletan gameplay na YouTube-u i bio fasciniran i oduševljen. Poseban osjećaj je bio kada sam nekoliko godina kasnije shvatio da ću imati priliku da ovjekovječim na zidu nastavak te sjajne igre. Ne znam, mnogo čudan osjećaj… Kao da si dio nekog filma koji baš gotiviš i poštuješ, što je motiv da se dodatno potrudiš da to bude baš kako treba i da se osjeća taj vajb“, kaže Ćulum.

Likovni umjetnik Marko Ćulum iz Beograda izradio je impresivan mural u parkiću u Takovskoj ulici, inspirisan igrom The Last of Us 2

Ellie u savršenoj harmoniji s okruženjem

Kaže da je lokaciju odabrao da bude što približnija samom radu i da to dodatno doprinosi njegovom sjaju. „Volim detalje, vidljive i skrivene, volim da se detaljno posvetim radu, da prenesem atmosferu… Tako sam i ovde pokušao da dočaram taj momenat kao da je taj zid zapravo portal u šumu gdje Ellie iz The Last of Us 2 bezbrižno sjedi sa gitarom, da maltene čuješ zvuk gitare. Šum drveća je i prisutan oko tebe zato što je rad u parku. Okolo je puno zelenila tako da to dodatno pojačava doživljaj. Ipak, centralni dio rada je Ellie, koja je u savršenoj harmoniji sa cijelim radom. Poenta je da ona privlači pažnju, ali ne odskače, ne odudara, već je ‘jedno sa okruženjem’. Ono što je meni posebno drago jesu reakcije i poruke koje sam dobio od strane gledalaca i posmatrača. Neke od njih su emotivne i drago mi je da sam uspio da izazovem takav dijapazon emocija kod publike“, zaključuje umjetnik Marko Ćulum.

S druge strane, Romana Pavliša iz Koprivnice u Hrvatskoj, poznata po svom bogatom muzičkom izražaju, snimila je spot za PS4 ekskluzivu – TLoU2. Romana, koja je poznata i po umjetničkom imenu Manna Wanders, pjevala je i svirala flautu, Matija Evačić je svirao gitaru, a Dinko Šimac je bio zadužen za tehnički dio.

Snimljen spot s Romanom u ulozi Ellie

„Prije nekoliko mjeseci snimili smo rekreaciju trailera za igru. S obzirom na to da je Dinko veliki fan, a meni se neizmjerno svidjela pjesma Through the Valley Shawna Jamesa koja se nalazi u traileru, odlučili smo snimiti taj poprilično zahtjevan video. Ispalo je dosta dobro, odobrili su to i fanovi The Last of Us 2, a nekoliko svjetskih gamerskih medija podijelilo je naš rad“ priča Romana, prenosi epodravina.hr.

Romana, koja je poznata i po umjetničkom imenu Manna Wanders, u ulozi Ellie iz The Last of Us 2

Da je snimanje bilo poprilično zahtjevno svjedoči cijeli uloženi dan tokom kojeg je po kiši, u Kampusu, Romana ležala pod kamionom u lokvi vode, što se može vidjeti u priloženom spotu. „Snimali smo u šumi u Bregima nakon ponoći, samo uz svjetlost baklji. Upravo tamo smo pronašli stablo koje izgleda baš poput onog u traileru za The Last of Us 2, gdje Ellie sjedi i svira gitaru. Na setu je bilo desetak ljudi koji su zaista bili spremni na sve i svi zajedno testirali smo granice izdržljivosti. Ovaj nam je video, svima zajedno, jedna velika nagrada jer smo vrlo zadovoljni dobijenim rezultatom“, objašnjava Romana postupak snimanja kojem je prethodila izrada kostima i šminkanje.

Romana ističe da joj se najviše sviđa da radi s ljudima koji su puni entuzijazma i koje  poslu pokreću ljubav i strast. Matija je takav glazbenik i surađivati s njim je užitak. „The Last of Us 2 soundtrack je pomalo je mračan, sadrži puno bluesa i zapravo je dosta brutalan. Trebao nam je gitarista kojem blues nije stran i koji se dobro snalazi na akustičnoj gitari. Moj prijatelj Matija Evačić donio je upravo ono što smo trebali“, kaže Romana i otkriva kako TLoU kampanja još nije gotova i da im je PlayStation Hrvatska uputio pozivnicu na temelju koje su osmislili sadržaj za njihove društvene mreže.

Scroll to Top