Najnovijom akvizicijom Apple pretvara svaki iPhone u platni terminal

Svaki iPhone postaće platni terminal, otkriva najnovija Apple kupovina. Apple Pay već je omogućio plaćanje pukim prinošenjem telefona ili Apple Watch sata POS terminalu. Ovaj vid plaćanja funkcioniše čak i na našim prostorima kod određenih banaka.

Međutim, najnovijom akvizicijom, Apple ide i korak dalje. Bloomberg otkriva, a mondo.rs prenosi, da je kompanija iz Kupertina u svoje dvorište, navodno za 100 miliona dolara, dovela Mobeewave Inc. Ovaj kanadski startup je razvio aplikaciju za elektronsko plaćanje, koja skenira kreditnu karticu, čime praktično telefon postaje platni terminal.

Na korisniku je da unese željeni iznos, zatim prisloni kreditnu karticu na poleđinu telefona i… to je to! Još nije poznato kad će platni terminal ući u pun pogon, ali je izvjesno da će ga Apple pridodati. Na određeni način to je potvrdio i Tim Cook, glavni izvršni direktor kompanije Apple. Odgovarajući pred američkim Kongresom povodom optužbi za sabotiranje konkurencije, Cook je odgovorio kontra-argumentom da Apple implementira svaku tehnologiju koju dobije akvizicijama.

Pred nama je veoma zanimljiv period kada ćemo vidjeti na koje će sve načine još ova tehnologija moći da se iskoristi. Podsjetimo, Apple, praktično, već ima i Apple kreditnu karticu, spomenuti Apple Pay, kao i druge finansijske usluge, kakve su kupovina uređaja na rate bez kamate i slično. iPhone platni terminal biće svojevrsna kruna ovog niza za nenadmašno korisničko iskustvo.

Uz vijest o pretvaranju iPhone uređaja u platni terminal dolazi i informacija da je Apple ponovo na čelu svjetske liste kompanija sa najvećom vrijednošću. Uprkos svemu tome, ovogodišnja iPhone serija će biti predstavljena sa zakašnjenjem, ali je zato najavljen i skori dolazak fascinantno moćne, Apple Watch serije 6. Sve u svemu, Apple krupnim koracima grabi ka učvršćivanju liderske pozicije u primjeni novih, naprednih tehnologija na svojim uređajima široke upotrebe.

Scroll to Top