Apple iPhone globalno najprodavaniji premijum telefon tokom pandemije

U prvom tromjesečju ove godine Apple iPhone je dominirao globalnim tržištem premijum smartfona uzimajući čak 57% udjela od ukupne prodaje. Generalno, isporuka premijum telefona je zabilježila pad od 13% tokom prvog tromjesečja. Pad prodaje smartfona se u najvećoj mjeri pripisuje pandemiji Corona virusa.

Izvještaj o aktuelnim kretanjima na globalnom tržištu smartfona objavila je respektabilna kompanija za analitiku Counterpoint Research. Prema rezultatima njihovog istraživanja, iza Apple iPhone modela sa 57% učešća, drugi je Samsung sa 19%, Huawei sa 12%, a potom slijede Oppo i Xiaomi s manjim procentima učešća u prodaji.

Prema navedenom istraživanju tržišta, Apple iPhone je četiri puta bio izbor na svakih pet kupovina premijum smartfona. Od svih premijum modela smartfona, najčešće je kupovan iPhone 11, sa ukupnim učešćem u prodaji od 30%. Potom slijede iPhone 11 Pro Max (9%) i standardni iPhone 11 Pro (7%). Nakon ovih modela, na listi su i iPhone Xr (6%) i Huawei Mate 30 Pro 5G (3%).

Apple iPhone je bio dominantan u svim regijama izuzev Kine, gdje je Huawei bio vodeći premijum brend telefona. Samsung je bio drugi na svim tržištima osim Kine, gdje je Apple zauzeo tu poziciju, odmah iza Huawei brenda. Prema analizama Counterpoint Research-a, učešće 5G telefona u premijum segmentu je u porastu i sada čini 20% premijum tržišta smartfona, prenosi balkanandroid.com.

Na svim 3D BOX prodajnim mjestima, uključujući i web shop mobilnitelefoni.ba, pronaći ćete sve navedene Apple iPhone modele po najpovoljnijim cijenama u BiH. Pored toga, za sve te uređaje osiguran je ovlašćeni servis kao i brojne druge pogodnosti o kojima možete biti informisani prilikom kupovine.

Scroll to Top