Na svjetskom tržištu smartfona Samsung sve bliži povratku na tron

Samsung bi uskoro mogao da se vrati na tron najvećeg proizvođača smartfona u svijetu sa kojeg ga je skinuo Huawei. U južnokorejskoj kompaniji, naime, ocijenili su da im je profit u trećem kvartalu ove godine povećan za 58% u odnosu na isti period prošle godine.

Optimizam koji vlada u kompaniji Samsung nije neutemeljen. Budući da iza sebe imaju izuzetno uspješan period ne samo u prodaji, već i u proizvodnji atraktivnih smartfona, logično je da očekuju povratak na lidersku poziciju. U tome im na ruku idu i problemi u koje je zapao kineski Huawei, prouzrokovani prvenstveno američkim sankcijama. Međutim, spor sa SAD pomogao im je na domaćem tržištu na kojem u posljednje vrijeme bilježe rekordnu prodaju svojih uređaja.

S druge strane, Samsung trenutno očekuje profit od približno 10,6 milijardi dolara za treći kvartal, što je za 58% više u odnosu na isti period prošle godine. To je svakako veliki korak ali još nedovoljan da se Huawei pomjeri sa prve pozicije. Ranije ove godine kompanija Huawei je pod uticajem pandemije Corona virusa na globanu ekonomiju došla na poziciju najvećeg prodavca smartfona. Razlog je taj što ova kompanija, prema pisanju CNN-a, najveću prodaju ima upravo u Kini, koja se brže oporavila od ostatka svijeta.

Analitičari prognoziraju da će se uspjeh koji je južnokorejska kompanija upravo postigla donekle preliti i na narednu godinu. Rast prodaje Samsung smartfona vođen je američkim ograničenjima na Huawei. Međutim, na Samsungovu povećanu prodaju uticala je i povećana potražnja za 5G telefonima.

Na kraju, analitičari napominju da je Samsung u proteklom periodu poboljšao i strukturu troškova uz brzi prelazak na online marketing. Time su u velikoj mjeri zaobišli i tržišne probleme koji nastaju pod uticajem aktuelne pandemije.

Scroll to Top