Rudarenje kriptovaluta novi potencijalni problem ili šansa za PS5?

Grupa kineskih hakera navodno je zaobišla ograničenje hardvera i omogućila da se hardver PlayStation 5 konzole koristi za rudarenje. To je potvrđeno i fotografijom koja kruži internetom svjedočeći da nova Sony konzola za gaming može imati alternativnu funkciju.

Playstation 5 konzola, kao i većina ostalih, osmišljena je u svrhu igranja video igara. Međutim, rudarenje različitih digitalnih valuta rastući je trend, sa pokušajima da se svako parče hardvera aktivira u tu svrhu. Kineski hakeri uspjeli su da PS5 “upregnu” za rudarenje kriptovaluta.

Sa moćnim procesorom i grafičkom proizvođača AMD, PS5 nudi odlične performanse u vidu 98,76 MH/s, što je u suštini brzina kojom se rudarenje (mining) kriptovaluta odvija uz potrošnju od oko 211 W. Ove performanse su dosta više od AMD 5700XT grafike, u čijem se rangu nalazi ona kod PS5, navodi play.co.rs. Postoji, dakle, mogućnost da je konzola overklokovana ili je jednostavno neko lažirao podatke.

Ipak, ono što je prikazano zabrinjava sve istinske PlayStation fanove, pogoto što nestašica PS5 konzola i dalje traje. Članovi PC zajednice već znaju o čemu se radi. Naime, oni su godinama unazad svjedoci nedostatka grafičkih kartica zbog rudarenja. Ipak, Nvidia tek sada radi na specijalnom čipu koji je predviđen samo za rudarenje.

Scroll to Top