Predstavljen Mi Mix 4, inovativni Xiaomi flagship sa ultrabrzim punjenjem

Xiaomi flagship smartfon, Mi Mix 4, juče je zvanično predstavljen kao jedan od prvih telefona sa selfie kamerom ispod ekrana. Prije ovog uređaja, kameru ispod ekrana su nedavno predstavili još samo Oppo i ZTE na svojim najnovijim telefonima. Koliko će se ova revolucionarna tehnologija dopasti korisnicima, tek ćemo da vidimo.

Glavna karakteristika najnovijeg predstavnika Mi Mix serije je definitivno nova kamera koja se nalazi ispod ekrana, prenosi Mondo. Međutim, tu je i najbrži sistem punjenja na svijetu, što po mnogima ima mnogo veću praktičnu vrijednost. Naime, bateriju Mi Mix 4 uređaja od 0% do 100% moguće je napuniti za nešto manje od 15 minuta.

Modeli Mi Mix serije uvijek su potencirali velike ekrane bez mnogo opstrukcija, zareza, kapljica ili kako ih već zovu. Tu filozofiju prati i Mi Mix 4, koji je na velikom događaju predstavljen zajedno sa Xiaomi CyberDog robotom i drugim Xiaomi novitetima. Novu tehnologiju Xiaomi zove CUP (kamera ispod panela), iako su slična rješenja već viđena kod konkurenata. Kao i kod ZTE i Oppo modela, ekran ima oblast sa smanjenom svjetlinom. Ona omogućava da svjetlost prolazi do senzora koji se nalazi direktno ispod ekrana. Novi tip fleksibilnog ekrana i redizajnirana integrisana kola omogućila su da se poveća stepen providnosti ekrana, kako bi svjetlost dolazila do senzora u najvećoj mogućoj mjeri.

Selfi kamera Mi Mix 4 smartfona ima veliki senzor od 20 MP sa krupnim pikselima. Senzor je smješten iza AMOLED ekrana dijagonale 6.67 inča, sa osvježavanjem od 120 Hz. Senzor koristi QuadBayer tehnologiju, što znači da se 4 piksela od 1.6 mikrometara spajaju u jedan veliki. Tako se poboljšavaju performanse u mraku, odnosno omogućava se da senzor upije više svjetla. Xiaomi navodi cifre od 77 miliona dolara investicija, 3 generacije, 5 godina rada i 60 patenata koji su prethodili ovoj kameri kao ozbiljan trud da tržištu ponudi ekran bez opstrukcija.

Nije jeftin, ali vrijedi

Sa hardverske strane, Mi Mix 4 pokreće moćni Snapdragon 888 Plus procesor. Uređaj dolazi u varijantama sa 8 ili 12 GB RAM-a i 128, 256 ili 512 GB skladišnog prostora. Sistem kamera zaokružuje dobro poznati Samsung ISOCELL HMX senzor od 108 MP sa OIS koji je već viđen na Xiaomi Mi 11. Tu su i 13 MP širokougaona i optički stabilizovana 8 MP periskop kamera sa 5x zumom.

Brzo punjenje Mi Mix 4 smartfona je omogućeno snažnijim punjačem od onih koji se koriste kod gejmerskih laptopa, od 120 W. Telefon se od 0 do 100% puni za manje od 15 minuta, što je brže od njihovog najjačeg modela – Mi 11 Ultra, koji to isto postiže za 23 minuta. Obezbijeđeno je i nestvarno brzo bežično punjenje od 50 W, koje omogućava da baterija od 0% do 100% bude napunjena za samo 28 minuta. Xiaomi se zaista potrudio da ovaj njihov najnoviji flagship bude drugačiji.

Za sada je početak prodaje Mi Mix 4 modela najavljen samo za Kinu, i to od 16. avgusta. Cijene na tom tržištu kreću od oko 770 dolara za 8/128 GB model, do 970 dolara za 12/512 GB verziju. Zvaničnih informacija o početku prodaje uređaja u drugim krajevima svijeta još nema.

Scroll to Top