Zagađenost vazduha postaje veliki zdravstveni problem ove zime

Zagađenost vazduha u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine je tolika da ljekari građanima ne preporučuju izlazak iz kuće. Sarajevo, Banjaluka, Zenica i Tuzla trenutno pripadaju gradovima s najzagađenijim vazduhom u svijetu. Tolika zagađenost ne samo da narušava zdravlje ljudi, već može da uzrokuje i smrt.

Visoka zagađenost vazduha naročito ugrožava starije građane i one sa hroničnim zdravstvenim problemima. S obzirom na alarmantno stanje u vezi kvaliteta vazduha koji svi udišemo, ljekari preporučuju korišćenje pročišćivača vazduha u zatvorenim prostorima. Pojedine institucije u regionu su već uvažile stručne preporuke i nabavile pročišćivače vazduha. Međutim, škole, vrtići, bolnice, domovi penzionera i mnoge druge ustanove još nemaju adekvatno rješenje za borbu protiv enormne zagađenosti vazduha.

S obzirom na izostanak državnih mjera na zaštiti građana od drastično povišene koncentracije štetnih tvari u vazduhu, ljudima je preostalo jedino da sami pronađu rješenje. Pored poštovanja preporuke ljekara o izbjegavanju izlaženja iz kuće, odlično rješenje predstavljaju pročišćivači vazduha, koji zagađenost vazduha efikasno eliminišu bar u zatvorenim prostorima.

Izvanredni Dyson i Xiaomi pročišćivači vazduha

Dyson pročišćivači vazduha su zaista jedinstvenog kvaliteta koji omogućava njihov gotovo bešuman rad i besprekorno efikasan rezultat. Dyson pročišćivači rade s funkcijom ventilatora koji je u mogućnosti da ravnomjerno i brzo distribuira pročišćeni vazduh po cijeloj prostoriji. Pročišćivači ovog brenda detektuju čestice i gasove u vazduhu, analiziraju ih i rezultate u realnom vremenu prikazuju na LCD displeju.

Xiaomi pročišćivači vazduha iz ponude 3D BOX-a odlikuju se ugrađenim troslojnim filterom koji filtrira i do 99% štetnih tvari i neugodnih mirisa iz vazduha. Troslojni filter sastoji se od primarnog PET filtera, HEPA filtera i filtera sa aktivnim ugljem. Filter poslije nekog vremena korišćenja može da se izvadi i očisti ili zamijeni novim. Mi Air Purifier uređaji su, na primjer, izuzetno efikasni, praktični i tihi pročišćivači, a ujedno i veoma štedljivi potrošači energije. Prostoriju u kojoj rade 100% štite od prašine i vune, te 91% od formaldehida i benzola. Eliminišući zagađenost vazduha, za samo nekoliko minuta u stanju su da unesu svježinu u prostore i do 500 metara kubnih. Zahvaljujući troslojnoj filtraciji obezbijeđena im je maksimalna efikasnost.

Sličnih karakteristika su i Tesla i Rowenta uređaji koji efikasno eliminišu zagađenost vazduha u prostorijama. Pored toga što rade na filtraciji, neki od modela ovih brendova su ujedno i efikasni ovlaživači vazduha. Idealan su izbor za korišćenje u dnevnim boravcima povezanim s kuhinjom i trpezarijom. Takođe, noću mogu da se premjeste u spavaću sobu, kako biste naredni dan započeli dobro naspavani, svježi, odmorni i raspoloženi.

Filtriranje vazduha kroz troslojne filtere

Skoro svi današnji pročišćivači vazduha imaju vanjski sloj primarnog PET filtera koji odstranjuje iz vazduha velike čestice, pa tako i prašinu i dlake. Srednji sloj čini HEPA filter koji izuzetno efikasno uklanja čestice veličine mikrona i hvata štetne bakterije. Na kraju, unutrašnji sloj filtera, izrađen od visokokvalitetnog aktivnog uglja, jednako moćno i efikasno upija formaldehid i druge štetne tvari i mirise. Na taj način zagađenost vazduha se brzo otklanja, a prostoriju ispunjava čist i svjež isfiltrirani vazduh.

Zagađenost vazduha postala je jedan od najvećih zdravstvenih problema na Zapadnom Balkanu. Zato, pročišćivači vazduha iz ponude 3D BOX-a mogu biti odlično rješenje za svaki dom. Od naročite koristi biće za domaćinstva u kojima ima pušača, kućnih ljubimaca ili članova sklonih alergijama. Kompletnu ponudu pročišćivača vazduha možete da pogledate u 3D BOX shopu bijele tehnike u TC Mercator Banjaluka. Takođe, ponuda se nalazi i na web shopu 3D BOX-a u kategoriji Mali kućanski aparati.

Scroll to Top