Kako je inovativni Bang & Olufsen brend osvojio srca ljubitelja savršenog zvuka

Bang & Olufsen (B&O) je danska kompanija koja se bavi proizvodnjom luksuzne audio i video opreme. Osnovana je daleke 1925. godine u gradiću Strueru na Jilandu, u zapadnom dijelu Danske. Ime je dobila po inovativnom danskom inženjeru Peteru Bangu i njegovom preduzimljivom prijatelju Svendu Olufsenu, koji su je zajedno osnovali.

Crno-bijela fotografija Svenda Olufsena i Petera Banga

Od samih početaka, Bang & Olufsen se ističe po inovativnim proizvodima i dizajnu koji su uvijek bili korak ispred vremena. Između dva svjetska rata razvili su sisteme za snimanje zvuka za filmsku industriju. Kreirali su, takođe, krovne zvučnike za cirkuse i vojna vozila, kao i kultni radio prijemnik Beolit ​​39, koji je imao kućište od bakelita. Bakelit je, inače, neka vrsta sintetičke smole odličnih izolacionih i mehaničkih svojstava. Od tog vremena, pa sve do danas, B&O koristi prefiks Beo za nazive svojih linija proizvoda kao što su, na primjer, Beoplay slušalice ili Beosound zvučnici.

Kultni radio prijemnik Beolit ​​39, koji ima kućište od bakelita

Prepoznatljivost po luksuznom dizajnu

Kompanija je bila pionir u razvoju tehnologije hi-fi zvuka i jedna je od prvih koja je uvela stereo zvuk u svoje proizvode. B&O je globalno poznat i po svom jedinstvenom dizajnu, koji je uvijek prepoznatljivo luksuzan i očaravajući.

Krajem Drugog svjetskog rata Bang & Olufsen kompanija je pretrpjela ogromnu štetu u požaru koji su u njihovoj fabrici u Strueru podmetnuli simpatizeri Trećeg Rajha. Bila je to surova odmazda zbog hrabrog i upornog odbijanja uprave kompanije da u ratu podrži naciste. Odmah poslije rata Bang i Olufsen obnavljaju pogonska postrojenja i proširuju djelokrug rada. Ne odustajući od inovativnih koncepata, nekoliko godina proizvodili su u to vrijeme najmodernije i najbolje električne aparate za brijanje. Od 1955. godine kompanija započinje razvoj niza inovativnih radijskih, radiogramskih i televizijskih uređaja.

Razvoj kućnih Bang & Olufsen audio sistema

Posljednjih decenija Bang & Olufsen kompanija posebnu pažnju posvećuje razvoju audio sistema za ličnu i kućnu upotrebu. Malo ko se neće složiti da lijepo uređen dom, ispunjen muzikom, budi prijatna osjećanja i doživljaj opuštenosti i udobnosti. Još ako je osjećaj takav kao da vas muzika koja godi vašem uhu okružuje, dolazeći sa svih strana, biće to pravo psihoterapeutsko iskustvo.

S tim na umu, vodeći inženjeri i dizajneri zvuka kompanije Bang & Olufsen vremenom su razvili nevjerovatno kvalitetne i uzbudljive kućne audio sisteme. Ti uređaji su jedinstvenog, upečatljivog dizajna kako bi se u prostoru za stanovanje elegantno isticali ili stapali sa enterijerom, zavisno od afiniteta njihovih korisnika. Ideja je bila da se ljudima prilikom opremanja stambenog prostora ponudi jedno posve novo iskustvo, koje će upotpuniti njihovu viziju savršeno udobnog doma.

Bang & Olufsen zvučnici i slušalice

Za savršeno udoban dom potrebna je i – muzika

Moderno uređen i udoban dom ne čine samo lijepo dekorisani zidovi, stolarija, namještaj, kućanski aparati, svjetiljke i prozori koji pružaju optimalan dotok prirodne svjetlosti. Da bi dom zaista ispunio sve standarde udobnosti, potrebna je, dakle, i muzika. Kompanija Bang & Olufsen je u ispunjavanju tog uslova danas neprikosnoveni lider zahvaljujući svojim audio sistemima izvanrednog kvaliteta i zadivljujućeg dizajna.

Bang & Olufsen se oduvijek isticao po svojoj posvećenosti besprekornom kvalitetu i izuzetnosti. Kompanija koristi samo najbolje materijale i tehnologije u izradi svojih proizvoda, a svaki proizvod je pažljivo testiran kako bi se osiguralo da zadovoljava najviše standarde. B&O, takođe, pruža izuzetnu korisničku podršku i servisiranje svojih proizvoda kako bi se osiguralo da kupci uvijek dobiju najbolje moguće iskustvo.

Žena drži u rukama, u visini glave, zelene Bang & Olufsen Beosound Explore i Beosound A1 2nd Gen bežične zvučnike

Partnerstvo sa drugim luksuznim brendovima

U današnje vrijeme, B&O nudi širok asortiman proizvoda, uključujući audio i video sisteme, zvučnike, slušalice i televizore. Svaki proizvod ima svoju jedinstvenu estetiku i zvuk koji je prepoznatljiv jednostavno kao Bang & Olufsen. Osim toga, kompanija se ističe i po svom partnerstvu sa drugim luksuznim brendovima kao što su Aston Martin, Audi, LG Electronics… To pokazuje njenu sposobnost prilagođavanja i uspješne saradnje s drugim brendovima. A legenda kaže da su čak i dizajneri kompanije Apple svojevremeno bili inspirisani B&O BeoCom 6000 bežičnim telefonom kad su osmišljavali dizajn za iPod.

Bang & Olufsen Beoplay in-ear slušalice s kutijicom i oko njih novčanik, sat i naočale

Kao brend, Bang & Olufsen predstavlja spoj inovacije, dizajna i kvaliteta. Njegov istorijat pun je inovacija i uspjeha, a danas nastavlja osvajati srca ljubitelja audio i video opreme širom svijeta. Zaista je mnogo zanimljivih i zadivljujućih referenci u istorijatu ovog brenda koji nije impresionirao samo ljubitelje visokokvalitetnog zvuka, već i zaljubljenike u estetiku i dizajn.

Koliko god mi maštoviti bili, teško možemo zamisliti kakvu bi liniju proizvoda mogli da nam ekskluzivno predstave za dvije godine, kada će obilježiti stogodišnji jubilej postojanja.

Scroll to Top