Kako da izaberete laptop koji će savršeno odgovarati vašim potrebama

Laptop je izuzetno popularan prenosivi računar koji integriše sve osnovne komponente desktop računara u jednoj kompaktnoj i prenosivoj jedinici. Laptopi imaju ugrađeni ekran, tastaturu, touchpad, bateriju i sve ostale komponente potrebne za rad računara. Ova kompaktnost i prenosivost čini ih idealnim za korištenje u pokretu, jer omogućavaju korisnicima da na njima rade bilo gdje. Upravo zbog takvih karakteristika, sve više su traženi s obzirom na današnji ubrzani način života u kojem se i dalje zahtijeva komfor. Ali kako u izuzetno bogatoj, a često i zbunjujućoj ponudi raznovrsnih laptopa izabrati onaj koji će savršeno odgovarati vašim potrebama? Da biste o laptopima, konačno, saznali sve što vas zanima, u nastavku slijedi detaljan vodič za njihovo upoznavanje, uključujući i navođenje njihovih vrsta i jedinstvenih prednosti svake od njih za korisnike.

Definišimo, za početak, ključne razlike između laptopa i desktop računara. Tako ćete biti posve sigurni da li vam je laptop neophodan ili je vaše potrebe može da zadovolji i desktop računar.

Prenosivost

Za razliku od desktop računara, laptop je lako prenosiv i omogućava korisnicima da rade na njemu dok su u pokretu, bilo da se nalaze kod kuće, na poslu, u školi ili na putu.

Veličina

Laptopi su kompaktniji i laganiji od desktop računara i zauzimaju manje prostora. Kod laptopa su svi dijelovi računara integrisani u jedno kućište.

Snaga

U poređenju s desktop računarima, laptopi često nude manju snagu obrade i nešto slabije grafičke performanse zbog ograničenja veličine i mogućeg bržeg zagrijavanja uređaja.

Fleksibilnost nadogradnje

Desktop računari često omogućavaju lakše nadogradnje, kao što su zamjena procesora, dodavanje više RAM-a, promjena grafičke kartice itd. Kod laptopa su mogućnosti nadogradnje obično ograničenije i zahtijevaju specijalizovani servis.

Napajanje

Vizual sa tri laptopa na keramičko sivoj podlozi

Laptopi imaju ugrađenu bateriju koja omogućava nekoliko sati njihovog korištenja nezavisno od izvora napajanja strujom. Desktop računari zahtijevaju stalno napajanje električnom energijom iz zidne utičnice.

Cijena

Uobičajeno je da su desktop računari povoljniji od laptopa sličnih performansi, jer laptopi zahtijevaju dodatni inženjering i manje komponente što poskupljuje proces njihove izrade.

Prilagodljivost periferijama

Desktop računari imaju više portova za povezivanje periferije kao što su monitori, tastature, miševi, zvučnici itd. Iako su laptopi opremljeni osnovnim portovima, povezivanje većeg broja perifernih jedinica može biti ograničeno.

Generalno, odabir između laptopa i desktop računara zavisi od vaših potreba i onoga što preferirate. Ako vam je potrebna prenosivost i mobilnost, laptop će biti bolji izbor. S druge strane, ako vam je prioritet snaga, mogućnost nadogradnje i više opcija za povezivanje periferija, desktop računar bi bio bolja opcija.

U nastavku donosimo kompletno upoznavanje svijeta laptopa. Na jednom mjestu pronaći ćete odgovore na sva pitanja koja biste mogli imati ako razmišljate o kupovini laptopa.

Na tržištu danas postoji ogroman broj raznovrsnih laptopa. Odabir pravog, koji će odgovarati vašim potrebama, zavisi od vaših zahtjeva, budžeta i namjene. Evo nekoliko uobičajenih vrsta laptopa i faktora koje treba razmotriti prije sužavanja izbora:

Prenosni laptop (Ultrabook)

Ultrabook su lagani, tanki i prenosivi laptopi, idealni za putovanja i osobe koje često koriste laptop van kuće ili kancelarije. Jedna od glavnih karakteristika im je duga autonomija, odnosno dugo trajanje baterije na jednom punjenju. Zato i jesu pogodni za nošenje na put kao i za rad tokom putovanja i na mjestima daleko od izvora napajanja strujom.

Poslovni (Business) laptop

Business laptopi namijenjeni su poslovnim profesionalcima, ali i ozbiljnijim studentima, naročito u oblastima koje zahtijevaju izvođenje složenijih računarskih operacija. Optimizovani su za produktivnost i bezbjednost. Obično imaju snažne performanse, dugo trajanje baterije i poslovno usmjeren softver.

Multimedijalni laptop

Multimedijalni laptopi pružaju bolje grafičke i zvučne performanse. Pogodni su za multimedijalne zadatke poput uređivanja slika i videa, ali i za gledanje filmova i igranja igara.

Gaming laptopi

Gaming laptop Nitro čuvenog brenda Acer

Ovo su moćni laptopi sa snažnim grafičkim karticama i procesorima, imaju munjevit odziv na ekranu vrhunskog kvaliteta i dizajnirani su prvenstveno za igranje zahtjevnih igara. Upravo zbog snažnih performansi i zahtjevnog gamerskog dizajna, mana im može biti brže pražnjenje baterije.

Hibridni laptop (2-u-1)

Ovi laptopi imaju fleksibilan dizajn i neki od njih mogu se pretvoriti u tablet. Kombinuju funkcionalnost laptopa i tableta, s mogućnošću pretvaranja ekrana u touchscreen. Korisni su za one koji žele više opcija u jednom uređaju.

Chromebook

Chromebook su laptopi koji koriste Chrome OS, operativni sistem kompanije Google. Pristupačni su i uglavnom su namijenjeni za internet aktivnosti, korištenje web aplikacija i rad u oblaku (Cloud).

Laptopi za produktivnost

Djevojka u kancelariji radi na laptopu

Ova kategorija uključuje različite laptope namijenjene obavljanju osnovnih zadataka, poput surfanja internetom, pisanja, slanja e-pošte itd.

Sada, kada smo upoznati s osnovnim vrstama laptopa, lako se možemo opredijeliti za onu vrstu koja najviše odgovara našim potrebama. Razmislite o svrsi za koju vam treba laptop. Fotografi, Youtuberi, TikTokeri ili dizajneri, na primjer, vjerovatno će se opredijeliti za multimedijalni laptop. Novinari, putnici, a i mnogi studenti, pretpostavljamo, tražiće Ultrabook. Inženjeri, menadžeri ili, recimo programeri, najčešće će birati Business laptop, gameri će, naravno, birati Gaming laptop itd.

Međutim, prije definitivne odluke o kupovini laptopa određene vrste, važno je upoznati se i sa svim njihovim karakteristikama. Pametno je napraviti listu prioriteta i kriterijuma koji su vam važni. Zatim možete istražiti dostupne opcije koje odgovaraju tim kriterijumima. Na taj način ćete pronaći laptop koji savršeno odgovara vašim potrebama. Za nepogrešiv odabir laptopa koji će odgovarati vašim potrebama, možete da pratite sljedećih nekoliko koraka.

Laptop s početnim prikazom na ekranu

Definišite svoje potrebe

Razjasnite sebi koje zadatke planirate obavljati na laptopu. Da li vam treba za posao, školu, zabavu, igranje igara ili za putovanja?

Odredite budžet

Postavite realan budžet koji ste spremni da potrošite na laptop. Cijene laptopa se mogu značajno razlikovati u zavisnosti od vrste i specifikacija.

Specifikacije

Na osnovu svojih potreba i budžeta, obratite pažnju na ključne specifikacije kao što su procesor, količina RAM-a i memorije za skladištenje, grafička kartica i trajanje baterije.

Performanse

Procijenite koliko snage je potrebno da ima vaš laptop. Ako ćete obavljati osnovne zadatke poput pregledavanja interneta i pisanja dokumenata, performanse vam nisu u vrhu prioriteta. Ali, visoke performase su neizostavne ako ćete na laptopu obavljati grafički intenzivne zadatke ili uređivati video materijale.

Veličina ekrana

Odaberite veličinu ekrana koja vam najviše odgovara. Laptopi dolaze u različitim veličinama, od manjih 11,6, 12, 13,3 ili 13,5-inčnih laptopa, do većih, dijagonale ekrana od 16, 17, 17,3, ili 18 inča. Najkorišteniji su oni od 14 inča i 15,6 inča. Ako se bavite grafičkim dizajnom, na primjer, tražićete laptop od 17 inča. Ako vam laptop prvenstveno treba dok ste u pokretu i za obavljanje jednostavnijih zadataka, vjerovatno ćete tražiti one s manjom dijagonalom ekrana i manje težine. Provjerite kvalitet rezolucije i tehnologije ekrana. Bilo bi dobro da vaš laptop ima filtere za suzbijanje štetnog plavog svjetla jer će vam to zaštititi vid.

Baterija i prenosivost

Čovjek radi na laptopu u prirodi, na otvorenom

Ako vam je važno da imate dugotrajnu bateriju ili želite laptop lagan za nošenje, obratite pažnju na ove faktore. Takav uređaj će vam biti neophodan ako ste često u pokretu i van domašaja utičnica za napajanje električnom energijom.

Pregledajte recenzije

Pročitajte stručne recenzije za različite laptope i navedene ocjene korisnika kako biste dobili uvid u stvarna iskustva sa tim uređajima.

Specijalne funkcije

Ako vam je važno da laptop ima određene karakteristike poput dodatnih portova, tastature sa pozadinskim osvjetljenjem, posebne sigurnosne opcije itd, obratite pažnju na to prilikom odabira. Provjerite broj i tipove portova koji su vam potrebni za povezivanje sa drugim uređajima.

Brend i podrška

Razmislite o renomiranim brendovima laptopa kao što su Dell, HP, Asus, Acer, Apple, Lenovo i drugi, koji imaju dobru podršku i garanciju.

Testirajte laptop uživo

Ako je moguće, isprobajte odabrani laptop u prodavnici, kako biste osjetili tastaturu, touchpad i opšti dizajn.

Bogat izbor laptopa u 3D BOX shopu u TC Mercator Banjaluka
Scroll to Top