Proročanstvo se ostvaruje, svijet dobija novog lidera proizvodnje smartfona

Kompanija Huawei, globalno poznati proizvođač smartfona, puca od samopouzdanja, a proročanstvo se, izgleda, ostvaruje. Izvršni direktor Richard Yu je još 2016. samouvjereno prorekao da će Huawei do 2021. postati najveći proizvođač smartfona na svijetu.

Yu je tada, navodi PhoneArena, obećao da će Huawei prestići i Samsung i Apple, najveće svjetske proizvođače pametnih telefona. Pogledamo li aktuelne trendove, vidjećemo da bi kineski gigant tron mogao da osvoji čak i ove godine.

Naime, Huawei je već tokom 2018. prestigao Apple i postao drugi najveći isporučilac različitih smartfon modela na svijetu.

Sa preko 200 miliona prodatih telefona prošle godine, Huawei je ostvario rast od impresivnih 33,2 odsto.

Još kad se uzme u obzir da su uređaji ovog brenda pod svojevrsnim embargom u SAD, prodajni rezultati djeluju gotovo nestvarno.

Glasine o špijunaži

Podsjetimo, Huawei proizvodi postali su nepoželjni na sjevernoameričkom kontinentu zbog glasina da se preko njihovih uređaja špijuniraju potrošači i korporacije. Međutim, te glasine nikad niko nije dokazao.

Uprkos svemu, kineska kompanija vjeruje da bi već ove godine mogla da nadmaši i do sada neprikosnoveni Samsung. Za ovu godinu planiraju prodaju 250 miliona smartfona, a 2020. čak 300 miliona pametnih telefona!

Prema zvaničnim podacima International Data Corporation (IDC), Samsung je prošle godine prodao 292,3 miliona telefona, a Apple 208,8 miliona. Sa 206 miliona prodatih smartfona Huawei je bio treći, ali IDC je ukazao i na ono što je Kinezima najvažnije. Naime, prodaja Samsung smartfona u 2018. pala je za 8 odsto u odnosu na 2017. Prodaja telefona američke kompanije pala je za 3,2 odsto. S druge strane, u istom periodu Huawei je povećao prodaju za 33,2 odsto.

Nastave li se trendovi iz 2018, neće biti iznenađenje ako Huawei već ove godine postane globalni lider u proizvodnji smartfona.

Na ruku im ide i dominacija u segmentu prodaje telefona premijum klase. Njihov prošlogodišnji Huawei Mate 20 Pro po mnogima je najbolji i prvi idealan smartfon na svijetu.

Povećana narudžba procesora

Kineska kompanija definitivno ima jasan cilj – preuzimanje svjetskog trona kao najveći globalni proizvođač smartfona. Od poslovnog partnera TSMC već su zatražili da ove godine povećaju obim proizvodnje čipseta HiSilicon Kirin. Nema više nikakve dileme zbog čega to traže – proročanstvo mora da se ostvari.

Scroll to Top