Samsungova odbrana trona Galaxy S10 linijom smartfona! (Video)

Južnokorejski gigant Samsung predstavio je svoja nova tri flagship modela smartfona – Galaxy S10e, Galaxy S10 i Galaxy S10+. Zvanično otpakivanje telefona najnovije generacije obavljeno je sinoć na spektakularnom eventu u San Francisku.

Predstavljanje svojih najnovijih dometa u industriji smartfona Samsung je organizovao u trenutku kada obilježava jubilarnu 10. godišnjicu Galaxy S linije. Uz svu raskoš i priređeni spektakl, Unpacked je pratila i izvjesna napetost. Ona je prouzrokovana pitanjem da li će Samsung svojom najnovijom generacijom smartfona uspjeti da se odupre sve uspješnijoj kineskoj konkurenciji.

Odgovor Kinezima

U prvom redu misli se na Huawei, čiji Mate 20 Pro mnogi ocjenjuju kao trenutno najbolji smartfona na svijetu. Huawei, uostalom, i ne krije da im je cilj da postanu vodeći svjetski proizvođač smartfona. I, mora se priznati, za sada im odlično ide napredovanje ka cilju. Tu je i Xiaomi, kineska kompanija koja na tržište isporučuje fantastične telefone odličnog odnosa cijene i kvaliteta. Kineska industrija pametnih telefona toliko je ojačala da je Samsungu ozbiljno zaljuljan tron.

Ali sada je, konačno, stigla jubilarna Galaxy S10 linija smartfona o kojima više nema tajni. Prvi utisak je da južnokorejski gigant nema namjeru da ikome prepušta vodeću poziciju. Pokazali su to promocijom prvog savitljivog smartfona Galaxy Fold, ali i kompletnom S10 linijom.

Samsung Galaxy S10+ briljira u svim stavkama koje jedan smartfon danas čine vrhunskim uređajem. Njegov ekran, kućište, softver, performanse, baterija i kamere su najbolje što današnja tehnologija može ponuditi. Uz najmoderniji dizajn i vrhunske karakteristike, ovaj model opremljen je i nekim korisnim novitetima koji plijene pažnju.

Pametno kreirani korisnički interfejs

Ultrazvučni čitač otiska prstiju na displeju je Samsungova ekskluziva i brži je, precizniji i sigurniji od optičkih čitača. Dynamic AMOLED ekran je takođe novitet koji će korisnicima S10 i S10+ modela oduzimati dah. Svi znamo da je Samsungov Super AMOLED ekran do sada bio najbolji na svijetu. Međutim, Dynamic AMOLED predstavlja kvalitet višeg nivoa.

Performanse Samsung Exynos 9820 čipseta su fantastične. Izvjesno je da će Galaxy S10 smartfoni raditi brže od većine laptopa ili desktop računara. Nova generacija čipseta izrađena je u finom 8-nm proizvodnom procesu. To mu omogućava da bude brži, ali istovremeno i štedljiviji i otporniji na zagrijavanje.

Softverski, na sva tri S10 smartfona je One UI korisnički interfejs utemeljen na Androidu 9.0 Pie. Novi Samsungov korisnički interfejs dobija najviše ocjene stručne kritike. Osmišljen je veoma pametno, izgleda atraktivno i radi ultrabrzo zahvaljujući brojnim optimizacijama.

Sjajno obavljen posao

Baterija u sva tri modela nudi vrlo dobru, pa čak i odličnu autonomiju. Sjajno je rješeno reverzibilno punjenje. S10+ smartfon je ujedno i QI pounjač, koji će rado napuniti Galaxy Buds slušalice ili druge bežično punjive uređaje.

Generalno gledano, Samsung je napravio sjajan posao s desetom generacijom S linije smartfona. Ponovno su to uređaji prema kojima će se sva konkurencija mjeriti, a kupci će ih željeti. Nije to bez razloga – Samsung S10e, S10 i S10+ su u samom vrhu najboljih smartfona današnjice. S obzirom na to kako su kvalitetno izrađeni tu bi dugo mogli da o(p)stanu. Ipak, pitaće se i konkurencija tako da je jedino izvjesno da će 2019. biti veoma uzbudljiva godina u industriji smartfona.

Scroll to Top