APPLE 10 fascinantnih fotografija snimljenih iPhone telefonima (Foto)

iPhone fotografi iz cijelog svijeta učestvovali su na konkursu Shot on iPhone Challenge za 2019. koji je organizovala kompanija Apple. Deset učesnika upravo završenog konkursa, čije fotografije su izabrane kao najbolje, dobiće prigodne nagrade i priznanja.

Iako Apple ne otkriva iznos nagrade, izvori tvrde da je u pitanju po 10.000 dolara za pobjedničke fotografije. Imena autora nagrađenih fotografija su objavljena uz njihove pobjedničke radove.

Nagrađene fotografije biće predstavljene na bilbordima u odabranim gradovima, u Apple maloprodajnim trgovinama i na internetu. Pobjednički snimci stvoreni su kamerama telefona počevši od modela iPhone 7 do najnovijeg iPhone Xs Max. Nagrade su pripale ljudima iz zemalja širom svijeta, kao što su SAD, Singapur, Njemačka, Izrael, Bjelorusija…

U izboru najboljih fotografija učestvovao je međunarodni žiri i svaki od članova obrazložio je svoje opredjeljenje. U žiriju su bili: Pete Souza, Austin Mann, Annet de Graaf, Luísa Dörr, Chen Man, Phil Schiller, Kaiann Drance, Brooks Kraft, Sebastien Marineau-Mes, Jon McCormack i Arem Duplessis. Pojedini članovi žirija komentarisali su pojedine nagrađene fotografije.

Pobjednici konkursa Shot on iPhone Challenge:

Alex Jiang (SAD), iPhone XS Max

Alex Jiang nagrađen za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Chen Man: Ova fotografija je ispunjena lijepim bojama i osjećajem priče u kompoziciji. Zumiranjem možete vidjeti pojedinosti svake porodice i njihovu autentičnost. Košarkaški obruč nalazi se na sredini fotografije, a iza slike se nižu i druge priče.

Annet de Graaf: Narativ u arhitekturi. Tu je zapravo život iza površine prosječne stambene zgrade u nepoznatom gradu. Žive boje i savršena kompozicija s košarkaškom tablom u sredini! Istančan osjećaj za vizuelno.

Blake Marvin (SAD), iPhone XS Max

Blake Marvin nagrađen za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Austin Mann: Ova slika je zahtijevala puno strpljenja i odličnog vremena, nulto zakašnjenje iPhone okidača i pametni HDR. Možemo vidjeti oči rakuna i duboke sjene unutar njegovog dnevnog boravka. To je nešto što bi prije bilo gotovo nemoguće zabilježiti s prirodnim svjetlom.

Phil Schiller: Ukradeni pogled između ovog rakuna/kradljivca i fotografa je neprocjenjiv. Možemo zamisliti da govori: “Ako se polako odmaknete, niko ne mora biti povrijeđen”. Lijepo korišćenje crno-bijelog, fokus na rakuna i unutrašnjost šupljeg trupca prikazuju organski pokret zamznut u vremenu.

Darren Soh (Singapur), iPhone XS Max

Darren Soh nagrađen za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Phil Schiller: Odraz koji izgleda kao slika, dva svijeta su se sudarila. Prisiljeni ste da razmišljate o tome gdje i kako je ova fotografija snimljena. Ptica u uglu koja leti pruža jedinstveni znak života u inače nadrealnoj kompoziciji.

Chen Man: Distorzija i refleksija pod čudnim uglom. Ova fotografija stvara fantastičan osjećaj.

Nikita Yarosh (Bjelorusija), iPhone 7

Nikita Yarosh nagrađen za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Austin Mann: Sviđa mi se koliko je ova slika dostupna. Ne morate putovati na Island da biste snimili nešto lijepo, to je tačno ispredd vašeg nosa. Način na koji se linije presijecaju, živahne boje, osjećaj starog i novog… Ovo je, jednostavno, sjajna slika.

Luísa Dörr: Volim jednostavnost ove slike, kompoziciju, svjetlo, detalje… Sve izgleda dobro. Onda vidite jednu malu liniju, koja izgleda pogrešno, i čini mi se da razmišljam šta se dogodilo, gdje je ovo mjesto, ko je bio tamo. Za mene dobra slika nije samo ona koja je jaka ili lijepa. To je i slika koja vas tjera da razmišljate o njoj, i da nastavite razmišljati.

Dina Alfasi (Izrael), iPhone X

Dina Alfasi nagrađena za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Sebastien Marineau-Mes: Sviđa mi se kako lokvica u obliku srca oblikuje subjekt, hvatajući uvid u svijet kojim subjekt hitro prolazi pored nas.

Brooks Kraft: Jedinstvena perspektiva i novo shvatanje popularne teme snimanja razmišljanja. Sviđa mi se što je tema očigledna, ali niste sigurni kako je fotografija snimljena. Lokva je u obliku srca, s lijepom simetrijom subjekta. Dubina polja koju iPhone ima u uobičajenom načinu rada učinio je ovu sliku mogućom. DSLR bi imao problema s održavanjem svega.

Elizabeth Scarrott (SAD), iPhone 8 Plus

Elizabeth Scarrott nagrađena za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Brooks Kraft: Portret koji hvata čudo djetinjstva u prekrasnom okruženju. Izvrsna kompozicija koja pokazuje i karakter djeteta i iskustvo u datoj okolini.

Pete Souza: Lijep portret i korišćenje pozadine za pružanje konteksta. Položaj lica djeteta je na optimalnom mjestu tako da je pozadina čista i ne ometa.

Andrew Griswold (SAD), iPhone XS

Andrew Griswold nagrađen za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Jon McCormack: Ova fotografija je vrlo dobro promišljena i urađena. Pozadinski uzorak drži sliku zajedno i ponovljene manje verzije tog uzorka u vodenim kapljicama stvaraju mnogo vizuelne zanimljivosti. Kreativna upotreba dubinske oštrine ovdje je fantastična.

Sebastien Marineau-Mes: Vrlo jedinstvena kompozicija i paleta boja, u čijem stvaranju se igralo na snagu iPhone XS-a. Ono što mi je najzanimljivije je pozadinski uzorak, jedinstveno uvećan i iskrivljen u svakoj od kapljica vode. Privlači me proučavanje slike i pokušaj rasvjetljavanja šta je to što vidim.

Bernard Antolin (SAD), iPhone XS Max

Bernard Antolin nagrađen za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Kaiann Drance: Izgleda kao jednostavna scena, ali ovdje je izbor crno-bijelog drastično podigao kvalitet fotografije. Ova crno-bijela kompozicija utiče na drugačije raspoloženje i pomaže u otkrivanju dramatičnog kontrasta u oblacima i krajoliku.

LieAdi Darmawan (SAD), iPhone XS

LieAdi Darmawan nagrađen za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Luísa Dörr: Osjećam da je ovaj krajolik tretiran kao stari portret. Tekstura planina asocira na staro naborano lice. Portreti i krajolici najstariji su način kreativnog predstavljanja ljudi. Ima nešto u tome što pripada sferama podsvjesnog, a to me uglavnom privlači ovom slikom. Dio koji ne mogu objasniti.

Robert Glaser (Njemačka), iPhone 7

Robert Glaser nagrađen za fotografiju snimljenu kamerama iPhone telefona

Kaiann Drance: Prekrasan dinamički raspon. Na livadi, drveću i oblacima otkrivamo detalj koji se ponavlja na cijeloj fotografiji. Prekrasno duboko nebo i cjelovita ugodna boja.

Prosječan korisnik iPhone telefona možda nije otkrio sav potencijal vrhunskih kamera na uređaju i njihove ogromne mogućnosti. iPhone, naime, nudi alate koji će svima pomoći da primijene napredne tehnike fotografisanja i naprave sjajne fotografije. Inovacija kao što je Smart HDR stvara fotografije s više osvjetljenja i detalja u sjeni. Kontrola dubine omogućuje korisnicima da prilagode dubinsku oštrinu u realnom vremenu i nakon snimanja. Napredna segmentacija u portretnom načinu rada omogućuje sofisticiranije portrete profesionalnog nivoa…

Scroll to Top