Kako izabrati novi smartfon ako vam je kvalitetan ekran u vrhu prioriteta

Kvalitetan ekran na pametnom telefonu mnogima je u vrhu prioriteta kada se odluče za kupovinu novog uređaja. Sreća je što izbor smartfon modela sa odličnim ekranom i nije tako težak. Međutim, nesreća je što su telefoni sa najboljim ekranom danas uglavnom u top klasi, a to znači da uopšte nisu jeftini.

Kako onda pronaći kompromis, odnosno pazariti smartfon po povoljnoj cijeni a da on ima odličan prikaz na displeju? Za početak, valjalo bi se upoznati bar sa osnovnim karakteristikama ekrana koji se danas koriste u proizvodnji smartfona. U tzv. srednjoj klasi smartfona, cijenom pristupačnih širokim masama, uglavnom se koriste veoma cijenjeni IPS LCD ekrani.

Prije pojave IPS (In-Plane Switching) tehnologije, LCD (Liquid Crystal Display) ekrani su imali prilično spor odziv na dodir. Druga mana bila im je da pružaju veoma loš prikaz prilikom gledanja pod uglom. Treća slabost ogledala se u neprirodnom prikazu crne boje. IPS tehnologija je u znatnoj mjeri otklonila navedene mane, ali sve slabosti nisu nestale.

Razvoj IPS tehnologije

Korišćenje IPS tehnologije zahtijeva više energije, pa se baterija smartfona brže prazni. Pozadinsko osvjetljenje ekrana i dalje bi moglo biti bolje. Crna boja na ovakvim ekranima još nije postala prirodno crna. Vodeći proizvođači smartfona, naravno, i dalje rade na otklanjanju preostalih slabosti, a neki su u tome gotovo u potpunosti uspjeli. Postignuti napredak vrijedan je divljenja i naročito dolazi do izražaja uvidom u prikaz na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Kvalitetan ekran na smartfonu mnogima je u vrhu prioriteta, kako ga izabrati

Čak i neki od najnovijih iPhone modela imaju IPS LCD ekran, kao što je iPhone Xr. Takvim ekranima zaista je teško naći zamjerku, uprkos poznavanju svih njihovih ranijih hroničnih mana. U čemu je onda trik?

Uporedo sa razvojem hardverskih komponenti smartfona, razvijani su i softveri koji će iz hardvera izvlačiti maksimum. Softverska rješenja kompanije Apple učinila su da IPS LCD ekrani na njihovim uređajima budu gotovo bez ijedne vidljive slabosti. Ipak, u posljednje vrijeme i Apple se odlučio za upotrebu AMOLED ekrana za svoje flagship modele.

Active Matrix Organic Light Emitting Diode, skraćeno AMOLED, predstavlja ekrane nove generacije. Kao što im naziv govori, bazirani su na organskim spojevima koji zasvijetle kad se kroz njih pusti struja. Ekran ovog tipa odlikuje fantastičan kontrast i izuzetno živ prikaz boja. Pozitivno je i to što ne zahtijeva pozadinsko osvjetljenje i što je veoma štedljiv korisnik energije.

Galaxy S10 ima savršen ekran

Super AMOLED ekran zaštitni je znak južnokorejske kompanije Samsung. Njihovi inženjeri razvili su novu, Super tehnologiju, koja AMOLED ekrane čini gotovo savršenim. Ipak, taj uspjeh ih nije zaustavio u daljim naporima na dostizanju apsolutnog savršenstva. Predstavljajući jubilarnu, desetu Galaxy seriju, Samsung je predstavio i svoj novi, najnapredniji, Dynamic AMOLED ekran. Taj ekran je trenutni dokaz vrhunca razvoja i na tom polju vjerovatno dugo neće biti moguće postići bolji rezultat.

Prvi savršen ekran dobio je Samsung Galaxy S10

Dr Raymond Soneira, predsjednik Display Mate Technologies korporacije, upravo je potvrdio da su testovi na Galaxy S10 pokazali da taj model smartfona ima najbolji ekran na cijelom tržištu pametnih telefona. Soneira je oduševljen viđenim, jer u istoriji mjerenja kvaliteta ekrana nije ostvaren tako visok rezultat kao kod modela S10.

– Apsolutna tačnost boja na Galaxy S10 je najsavršeniji prikaz boja koji smo ikada izmjerili. Vizuelno se ne razlikuje od savršenog i sasvim sigurno prikaz je znatno bolji od prikaza na bilo kojem drugom pametnom telefonu. Izvjesno je, takođe, da je bolji i od bilo kojeg prikaza na HDTV, tabletu, laptopu ili ekranu desktop računara. U našim opsežnim laboratorijskim mjerenjima potvrđene su apsolutne tačnosti boja. Vrlo zahtjevna serija PhotosMate testova i kalibracijskih fotografija koje koristimo za procjenu kvaliteta slike izgledala je apsolutno zapanjujuće i lijepo! Čak i za moje iskusne, hiperkritične oči – poručio je Soneira.

Obavezan uvid u specifikacije

Uprkos svemu, teško je izričito reći da li je bolji IPS LCD ili AMOLED ekran. Zahvaljujući čistom savršenstvu prikaza na Samsung Galaxy S10 smartfonu, AMOLED je stekao prednost. AMOLED ekran krasi i fantastični iPhone X, ali i po mnogima najbolji telefon današnjice – Huawei Mate 20 Pro. Ipak, i u narednom periodu možemo očekivati poboljšanja na IPS LCD ekranima.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro ima odličan ekran iako je relativno jeftin, sa cijenom ispod 500 KM

Za konačni izbor smartfona čiji ekran treba da zadovolji sve naše potrebe, treba obratiti pažnju na još neke parametre. Razumije se da nije svako spreman da kupi neki od najskupljih smartfona samo zato što imaju odličan displej. U takvim situacijama valja obratiti pažnju na specifikacije ekrana na telefonu koji nas zanima. U prvom redu to su veličina ekrana i rezolucija, te gustina piksela po inču kvadratnom. Na primjer, neprikosnoveni Galaxy S10 ima ekran od 6.1 inča, rezolucije 1440×3040 piksela. Prosječna gustina piksela po inču kvadratnom mu je impresivnih 550 ppi! Pri tome, zaštićen je i najboljim Corning Gorilla staklom oznake 6.

Softversko podizanje kvaliteta

Međutim, i u srednjem cjenovnom rangu ima telefona sa i te kako kvalitetnim ekranom. Najpoznatiji kineski brendovi kao što su Huawei, Honor, Xiaomi, Meizu ili OnePlus znaju da izvuku maksimum iz odabranog ekrana. Recimo, Xiaomi Redmi Note 6 Pro, po cijeni ispod 500 KM, ima fantastičan, prostrani ekran dijagonale 6.26 inča. Ako zavirimo dublje u specifikacije ovog IPS LCD ekrana, otkrićemo da je njegov nesporan kvalitet podržan nizom korisnih softverskih opcija. Na izboru su nam tople ili hladne boje, korisni režim za čitanje, ušteda baterije i niz drugih pametnih rješenja.

Da zaključimo, dobar ekran na smartfonu može se naći u svim cjenovnim klasama. Da u odabiru ipak ne bismo pogriješili, prije kupovine smartfona potrebno je da se dobro upoznamo sa svim specifikacijama ekrana i mogućnostima koje su mu softverski pridodate. Ne smije se zanemariti da te dodatne mogućnosti, potpomognute softverom, i prosječan ekran mogu učiniti odličnim.

Scroll to Top