Kako prepoznati stvarni kvalitet i domete kamera na smartfonima (2. dio)

Proizvodnja smartfona sa višestrukim glavnim, pa i selfie kamerama, označila je novu fazu razvoja u tom segmentu industrije mobilnih telefona. Poslije početne trke u megapikselima, zatim i u postizanju što veće širine blende, na red je stigla i veličina senzora.

U prvom dijelu podsjetili smo se na razvoj kamera na mobilnim telefonima kao i na početak i razvoj njihove primjene na smartfonima. Vidjeli smo da je tadašnji kvalitet kamera označavan uglavnom količinom megapiksela. Kasnije smo utvrdili da je to tek jedna od više stavki koje čine kvalitet kamera. Senzor je, zapravo, u početku bio nepravedno zapostavljen, možda i zato što je bio više nego skromnih dimenzija.

Bitna je veličina senzora

Ipak, za uspješnu, dobru, kvalitetnu fotografiju, veličina senzora je od najveće važnosti. Što je senzor veći, u stanju je da primi više svjetla, a više svjetla obezbjeđuje bolju fotografiju.

Huawei Mate 20 Pro i dalje važi za najbolji telefon današnjice, sa najboljim kamerama koje jedan smartfon danas ima. Na primjeru ovog modela najlakše je uvidjeti šta sve čini moćan i kvalitetan mehanizam kamera na smartfonu. Kad se u jesen 2018. ovaj model pojavio na tržištu korisnici su se uvjerili da u rukama imaju vanserijski uređaj. Odmah su potvrđene i vrhunske, profi mogućnosti njegovih Leica kamera.

Kamere na smartfonima danas su u stanju da zabilježe fotografije vrhunskog kvaliteta

Zapravo, Huawei je nešto ranije, sa modelom P20 Pro ostvario najveći iskorak u kvalitetu kamera. Mate 20 Pro je samo naslijedio taj dodatno unaprijeđeni mehanizam koji mu je obezbijedio poziciju u samom vrhu. Dakle, kineska kompanija je prva uspjela da u kameru smartfona ugradi senzor veličine 1/1.7 inča. Prethodne generacije uređaja uglavnom su imale senzore veličine od oko pola inča. Ovaj podatak možda i najbolje pokazuje kakav je uspjeh postigao Huawei. Tako nešto još nije pošlo za rukom ni kompanijama Apple i Samsung na njihovim smartfonima.

Odnos blende i senzora

Znatno veće dimenzije senzora obezbijedile su kamerama više svjetla, pa su i noćne fotografije postale veoma jasne i kvalitetne. Ugradnja većeg senzora, takođe, na neko vrijeme gurnula je u drugi plan širinu otvora blende. Naravno da i otvor blende utiče na propustljivost svjetla i kvalitet fotografije. Međutim, sa većim senzorom, to sve zajedno stvara još sigurnije preduslove za pravljenje najkvalitetnijih fotografija.

Ukratko, veličina senzora i propustljivost blende, ali i međusobni odnos njihovih performansi, u velikoj mjeri utiču na kvalitet fotografisanja. Na primjer, najjača od tri glavne kamere modela Mate 20 Pro ima senzor veličine 1/1.7 inča i otvor blende f/1.8. Tačno je da danas ima kamera na telefonima i sa većim otvorom blende, recimo od f/1.5. Usput rečeno, manja oznaka predstavlja veću širinu blende, pa tako f/1.5 označava veću širinu od f/1.8. Međutim, kamere sa najvećim otvorom blende nemaju i najveći senzor, pa rezultat nije tako sjajan kao kod modela Mate 20 Pro.

Iako se profesionalni fotografi teško mire s činjenicom da kamere današnjih smartfona postaju najozbiljnija konkurencija njihovim fotoaparatima, to je tako. Definisali smo glavne faktore koji doprinose kvalitetu fotografije, ali to ni izbliza nije sve. Objektiv i sočiva unutar njega, koji fokusiraju svjetlost ka senzoru takođe igraju važnu ulogu.

Šta određuje širinu kadra

Na današnjim kamerama smartfona već postoji i opcija autofokusa, odnosno mogućnost pomijeranja glavnog sočiva. Ta mogućnost kretanja posljednjeg, ali najvažnijeg sočiva u objektivu naprijed i nazad pomaže u izoštravanju slike. Mehanizam u kameri koji obezbjeđuje kretanje sočiva, ujedno je zaslužan i za Macro režim fotografisanja. Drugim riječima, kamere najkvalitetnijih današnjih smartfona u stanju su da zabilježe odlične snimke raznih detalja snimljenih iz velike blizine.

Kamere na smartfonima u stanju su da zabilježe i najsitnije detalje

Ovdje dolazimo do još jedne bitne osobine kamera, a to je Focal lenght, odnosno žižna daljina. Focal lenght, naime, određuje širinu kadra, odnosno mala razdaljina obuhvata veću širinu, a to znači da je kamera širokougaona. Veća razdaljina između sočiva i senzora smanjuje kadar, ali obezbjeđuje bolje rezultate prilikom zumiranja.

Da ne bismo pretjerali s količinom podataka o kamerama smartfona, i to samo najosnovnijih, ostavićemo nešto i za treći dio. Vidjećemo koliko je bitna brzina okidača kamere, šta je ISO a šta OIS i šta predstavljaju oznake u specifikacijama kamera. Poznavanje tih oznaka i onoga šta one predstavljaju, znači biti upućen u stvarni kvalitet kamera smartfona na koji ste bacili oko.

(Nastaviće se)

Scroll to Top