TUDDER Uspjeh aplikacije za spajanje rasplodnih bikova i krava (Video)

Kreiranjem mobilne aplikacije Tudder, britanski farmeri pokazali su da idu u korak s vremenom. Osim što u poslu kojim se bave posvećeno prate napredne tehnologije, dokazali su da stočarstvo može biti moderno i zabavno.

Njihova ideja da na internetu oforme mrežu krupne stoke za rasplod, bukvalno preko noći postala je hit u Velikoj Britaniji. Pušten u rad 14. februara ove godine, na Valentinovo, Tudder je već okupio više od 42.000 korisnika iz osam zemalja. Izradu aplikacije potpisuje britanski start-up Hectare Agritech, koji najavljuje kreiranje slične mreže i za spajanje ovaca.

“Sarah. Single. Ready to mingle. Stuck in a fence”, samo je jedan u moru oglasa na Tudderu, mreži za spajanje krava i bikova. Za manje od mjesec dana nakon lansiranja, Tudder je dobio ocjenu 4,8 na iTunes trgovini aplikacijama. Inače, naziv aplikacije predstavlja kombinaciju riječi Tinder i vime, a osmislili su ga duhoviti irski farmeri.

Pouzdaniji od Tindera

Dejting aplikacija za rasplodnu stoku funkcioniše na sličnom principu kao i planetarno popularni Tinder, koji spaja ljude. Korisnik može da pretražuje bazu krava i bikova koji su spremni da se upuste u ljubavni život. Može da svajpuje lijevo-desno, da ostavlja lajkove ili da odbija primjerke za koje smatra da se neće dopasti njegovim grlima.

Dejting aplikacija za rasplodnu stoku funkcioniše na sličnom principu kao i planetarno popularni Tinder, koji spaja ljude

Jamies McInnes, suosnivač aplikacije, kaže da je Tudder od izuzetne koristi svakom farmeru, jer mu štedi vrijeme i novac.

– Online povezivanje farmera koji kupuju ili prodaju rasplodnu stoku unapređuje britansko stočarstvo. Osim slika goveda, tu je sada i gomila korisnih podataka o pedigreu i genetskom nasljeđu svake krave ili bika. Sve je isto kao i na Tinderu, samo što je kod nas svaki podatak naučno potvrđen. S druge strane, dobar smisao za humor, koji ističe većina korisnika Tindera, svakako je teško naučno dokazati – ističe McInnes.

Na mreži su krave sa privatnih farmi, bikovi sa organskih, a tu su i male krave, velike krave, rasne i one bez porijekla. Naravno, ponuda je već izuzetno bogata, pa su tu i kratkodlake i dugodlake krave, rekorderke u davanju mlijeka… Ima tu i bikova rekordera u veličini rogova, starijih i mlađih primjeraka, ali nikako previše mladih, prenosi PC Press.

Seljaci i nove tehnologije

James Bridger, farmer i korisnik Tuddera, tvrdi za Digital Journal da je ova aplikacija od ogromne koristi za njegovu stoku. Krave, kako kaže, više nisu izložene silnom stresu u saobraćaju dok ih vozi od bika do bika. Sada dejting za svoje krave sa rasplodnim bikovima dogovara putem Tuddera, koristeći svoj pametni telefon.

SellMyLivestock je najveća britanska online mreža za trgovinu u oblasti poljoprivrede i stočarstva. Prema njihovom istraživanju, britanski poljoprivrednici vrlo rado i potpuno spremno dočekuju nove tehnologije. Uprkos stereotipima da su seljaci zaostali, da ne prate nove tehnologije, SML navodi da praksa govori suprotno.

– Naša poljoprivreda je, zapravo, tehnološki veoma potaknuta. Svaki naš seljak aktivno koristi prednosti koje mu pružaju smartfoni, tableti, računari i internet. Koristeći nove tehnologije na našim farmama se obavlja efikasno i precizno prskanje najrazličitijih kultura. Britanske farme za uzgoj goveda i proizvodnju mlijeka su automatizovane. Tehnologiju uzgoja goveda na našim farmama aktivno prati nauka o genetici. Britanski seljaci su tehnički i tehnološki dobro potkovani – zaključuje SellMyLivestock.

Scroll to Top