Pametni sat ili fitness tracker danas je neizostavna potreba aktivnih ljudi

Posljednjih nekoliko mjeseci tržište pametnih satova i fitness narukvica je u  enormnom porastu. Veliki proizvođači dugo su pripremali teren i ulagali silan novac u razvoj kako bismo danas, napokon, dobili pametne uređaje čije nošenje na ruci i te kako ima smisla. Više faktora uticalo je na razvoj ove grane industrije nosivih uređaja.

Najnoviji pametni satovi su sve samostalniji i napredniji uređaji, čije mogućnosti savršeno pogađaju potrebe današnjih ljudi. Fitness trackeri su isto to, s naglaskom na sportski dizajn i opcije kontrole i preventive korisnikovog zdravlja i fizičke aktivnosti.

Telefon oko ručnog zgloba

Opravdanost posjedovanja ovakve vrste uređaja više ne dolazi u pitanje. Kao pitanje ostaje samo koji od tih uređaja najviše odgovara korisnikovom životnom stilu i radnim potrebama. Naravno, uvijek je dobro provjeriti da li su odabrani pametni sat ili fitness narukvica kompatibilni s vašim telefonom.

Neki proizvođači su toliko daleko odmakli u razvoju pametnih satova da su u jedan uređaj spakovali i ručni sat i telefon. Nubia Alpha je upravo to – pametni sat i pametni telefon u jednom kućištu i nosi se oko ručnog zgloba. Ima čak i više nego pristojnu kameru od 5 MP. Ipak, proizvodnja ovakvih “2 u 1” uređaja je još u povojima. Trebaće još vremena da se na njima postignu dizajn i ergonomija zadovoljavajućeg kvaliteta.

Do tada, vrijedi obratiti pažnju na nekoliko pametnih satova i fitness trackera provjerenog kvaliteta čija praktičnost nije sporna.

Xiaomi Mi Band 3 Black 

Xiaomi Mi Band 3 Black je elegantni, multipraktični activity tracker nevjerovatno povoljne cijene. Savršeno precizan sat, redovno ažurirana lokalna vremenska prognoza za tri dana, pedometar i budilnik spakovani su u ovaj elegantni uređaj.

Tu je i mjerač otkucaja srca, mjerač potrošnje kalorija, podsjetnik za razne planirane aktivnosti i mnoštvo drugih korisnih opcija. Ovaj sat je jedna od najkorisnijih stvarčica koje će vam se uvijek naći pri ruci, zapravo na ruci. Savršeno je otporan na prašinu i vodu pa oštećen neće biti ni na dubinama do 50 metara. Xiaomi Mi Band 3 se povezuje sa smartfonima Bluetooth vezom 4.2 BLE. Pored informacija o elektronskoj pošti ili SMS-ovima, ovaj model nudi čak i mogućnost odgovaranja na pozive. Baterija od 110 mAh se puni oko tri sata, ali zato traje oko tri sedmice.

Huawei Watch GT

Huawei Watch GT je savršeno dizajnirani ručni pametni sat, jedinstvenih karakteristika, koji se na tržištu pojavio u novembru 2018. godine. Ujedno je i impresivan fitness tracker, kojim je kompanija Huawei napravila ključni odmak od običnog gadget-a. Ovaj fantastični uređaj ima vlastiti operativni sistem – Lite OS, koji obećava sasvim novo i uzbudljivo korisničko iskustvo. Ugrađena mu je i nevjerovatno jaka baterija, koja mu pruža autonomiju do mjesec dana.

U srcu ovog pametnog sata nalaze se četiri ekrana menija. Veoma je zgodno i praktično kada možete u samo nekoliko dodira ili prevlačenja prstom da dobijete najrazličitije informacije. Recimo, postoji čitav set programa koji su u stanju da prate vaše treninge u teretani, u prirodi ili na bazenu. Tu su i uvijek pouzdane informacije o vašem radu srca ili kvalitetu sna. Posebni mjerači precizno zbrajaju mnoge korisne podatke tokom vašeg trčanja, hodanja, vožnje bicikla, planinarenja ili plivanja.

Mjerač otkucaja srca, mjerač potrošnje kalorija, podsjetnik za razne planirane aktivnosti i mnoštvo drugih korisnih opcija su tu

Samsung Galaxy Watch 46 mm

Samsung Galaxy Watch 46 mm je fantastični pametni sat južnokorejske kompanije koji se na našem tržištu pojavio krajem ljeta 2018. Poboljšani je nasljednik Samsung Gear S3 pametnog sata koji je žario i palio 2017. godine kao najbolji smartwatch na svijetu. Od svog prethodnika naslijedio je sve što valja, a dodatno je obogaćen i nekim novim opcijama.

Sada je to uređaj zavidne multifunkcionalnosti i samostalnosti u radu, sa prestižnim sertifikatom 5ATM. Taj sertifikat je, naime, garancija da je uređaj otporan na prašinu, grebanje, znoj i vodu do čak 50 metara dubine.

Novi Samsungov pametni sat kompatibilan je sa svim iPhone i Android smartfonima novijih generacija. Pokreće ga Tizen operativni sistem 4.0 koji pruža mogućnost dobijanja potpunih obavještenja za WhatsApp, Facebook, Twitter… U ponudi ima i bogat izbor takozvanih lica pa možete da birate kako će vaš sat da izgleda na savršenom Super AMOLED touchscreen ekranu. Inače, kućište ovog fantastičnog sata izrađeno je od nerđajućeg čelika i dizajnerski je dovedeno do savršenstva.

Galaxy Watch je, između ostalog, opremljen akcelerometrom, žiroskopom, barometrom i senzorom ambijentalnog osvjetljenja. Tu su i brojni senzori koji prate vaše kretanje, rad srca, sagorijevanje kalorija i kvalitet vašeg sna. Pored toga ovaj prepametni sat u stanju je da vas upozori i na prekomjerni stres. Ako ste zagovornik aktivnog života i tu će vam biti od velike koristi. Programiran je da vam preporuči čak 39 vježbi i da prati kada i kako ih praktikujete.

Scroll to Top