Redmi Note 7 u svemiru potvrdio kvalitet i da Zemlja, naravno, nije ravna ploča (Video)

Vidjeli smo do sada mnogo neobičnih testova izdržljivosti smartfona Redmi Note 7, ali ovaj posljednji, u svemiru, zaista je poseban. Prvo je kvalitet uređaja dokazivan, u nindža stilu, sječenjem voća na njegovom ekranu, potom je telefon gažen… Sve su to testovi koji se mnogima i ne dopadaju, ali slanje telefona u svemir je nešto sasvim drugo.

Kao nedavno osamostaljeni brend od matične kompanije Xiaomi, Redmi je došao na ideju da svoj novi model pošalje u svemir. Izbor je pao na Redmi Note 7, model koji fantastične prodajne rezultate bilježi od samog pojavljivanja na tržištu.

Surovi uslovi stratosfere

Do sada su mnogi entuzijasti i meteorolozi amateri slali različite uređaje u svemir kako bi provjerili domete i kvalitet novih tehnologija. Međutim, ovo je prvi put da je u svemir otpremljen jedan pametni telefon. Da bi sve bilo još uzbudljivije, kamere Redmi Note 7 modela su savršeno radile čak i na nadmorskoj visini od 31.000 metara! Rezultat je, naprosto, fantastičan.

Naime, telefon je potvrdio u surovim uslovima stratosfere da ga krasi izuzetno kvalitetna izrada. Čak i na temperaturi od -58 stepeni Celzijusa i sa unutrašnjom temperaturom od svega 4 stepena C, potvrdio je funkcionalnost. Kamere ovog impresivnog uređaja snimale su na visini od oko 31 kilometra i zabilježeno je više fotografija Zemlje iz stratosfere.

Iako to nije bilo u opisu ove misije, kamere Redmi Note 7 smartfona su uspjele da potvrde da Zemlja nije ravna ploča

Fotografije su kasnije objavljene na zvaničnom Twitter profilu kineskog proizvođača. Iako ih ne odlikuje neki naročiti kvalitet, u obzir se moraju uzeti uslovi u kojima su načinjene. Ipak, naša planeta je jasno vidljiva, a vidljiv je i njen oblik, što se, vjerovatno, neće dopasti sve brojnijim “ravnozemljašima”. Iako to nije bilo u opisu ove misije, Redmi Note 7 je uspio da potvrdi da Zemlja nije ravna ploča.

Povratak slobodnim padom

Balon na koji je bio pričvršćen Redmi Note 7, pukao je na visini 35.375 metara i pri 1KPa atmosferskog pritiska. Iako se konstrukcija oko telefona, sa ugrađenim senzorima, na zemlju vratila slobodnim padom, sam uređaj nije pretrpio ozbiljna oštećenja. Na probijanju 32. kilometra nadmorske visine telefon se isključio, ali prethodno je ipak snimio više fotografija zakrivljenog oblika naše planete.

Stručnjaci koji su osmislili i sproveli ovaj test, uključili su telefon poslije njegovog pada i sve je bilo u redu. Tada su na Twitter i postavljene fotografije snimljene u svemiru smartfonom Redmi Note 7.

Scroll to Top