ANDROID Q Google uveo titlovani prevod u realnom vremenu! (Video)

Nova verzija operativnog sistema, Android Q BETA 3, omogućila je ljudima lakše praćenje video sadržaja i na jezicima koje ne razumiju. Ova istorijski značajna nadogradnja čini ogroman napredak u komunikaciji među ljudima širom svijeta.  

Android Q BETA 3 je najnoviji, dugo najavljivani Android operativni sistem i upravo je predstavljen na konferenciji Google I/O 2019. Možete ga isprobati odmah ako imate jedan od trenutno 21 podržanih mobilnih telefona.

 Fantastična Live Caption opcija

Za sada, operativni sistem Android Q BETA 3 prilagođen je sljedećim telefonima: Xiaomi Mi Mix 3 5G, Xiaomi Mi 9, Huawei Mate 20 Pro, OnePlus 6T, Oppo Reno, HMD Global Nokia 8.1, LG G8 ThinQ, Vivo X27, Vivo NEX S, Vivo NEX A, Sony Xperia XZ3, Realme 3 Pro, Asus ZenFone 5Z, Tecno Spark 3 Pro i Essential PH-1. Već od septembra, ovaj spisak smartfona biće znatno širi. Od iduće godine Q BETA 3 trebalo bi da bude na raspolaganju većini korisnika novijih pametnih telefona.

Live Caption dodaje titlove s prevodom na bilo koji audio ili video sadržaj, koji se reprodukuje kroz Google aplikacije

Jedna od opcija, koju ćete biti u prilici da među prvima testirate je Live Caption. Naime, Live Caption dodaje titlove s prevodom na bilo koji audio ili video sadržaj, koji se reprodukuje kroz Google aplikacije. Google je već uveo mnoštvo aplikacija sa strane. Sve one imaju mogućnost korišćenja Live Caption opcije u Android Q okruženju.

Live Caption se zasniva na opcijama vještačke inteligencije i mašinskom učenju. U nekim slučajevima može da radi čak i bez interneta. Opcija uči svakodnevno o tome kako korisnik i u kojim situacijama koristi titlovanje. Tako se Q BETA 3 automatski prilagođava svakom sljedećem scenariju upotrebe.

Transkript se pojavljuje na crnoj pozadini s bijelim slovima. Taj titl se slobodno može pomjerati po ekranu telefona, kako korisniku odgovara. Live Caption prepoznaje sadržaj audio ili video zapisa i u titlu ga prikazuje čak i kad je zvuk utišan.

Omogućen i Dark Mode

Android Q BETA 3 donosi i Dark Mode u pretrazi što štedi energiju uređaja

Nažalost, ova opcija ne može da ponudi čuvanje prevoda za kasnije. Međutim, može da se aktivira putem “Volume“ tastera na telefonu. Takođe, može da se aktivira i putem softverskog dugmeta, koje se pojavljuje kad se reprodukuje video ili zvučni zapis. Google je u eksperimentalnoj fazi omogućio automatsko titlovanje engleskog na ostale jezike. Kasnije će biti omogućeno titlovanje svih jezika za sve jezike, koje inače Google platforma podržava.

Android Q BETA 3, naravno, donosi još neka značajna unapređenja i poboljšanja u čijoj upotrebi će korisnici moći da uživaju. Jedno od njih je i omogućena upotreba Dark moda u pretrazi čime se, između ostalog, štedi energija uređaja. O svim mogućnostima upravo nadograđenog operativnog sistema i prvim korisničkim iskustvima biće riječi u narednom periodu.

Scroll to Top