Kako pravilno puniti bateriju smartfona i produžiti joj vijek trajanja

Bez baterije koja mu daje neophodnu energiju svaki pametni telefon predstavljao bi tek fino upakovani, skupi komplet neupotrebljivih hardverskih komponenti. Uprkos tome, mnogi korisnici smartfona nisu sigurni kako da bateriju pravilno tretiraju i zbog toga često zapadaju u nepotrebne nevolje.

Današnje baterije u smartfonima su prilično osjetljive i zato u narednom periodu treba očekivati značajnija poboljšanja na tom polju. Do tada, osuđeni smo da prihvatimo trenutno stanje i nadamo se da će napredne tehnologije uskoro olakšati i unaprijediti napajanje uređaja neophodnom energijom.

Opasne ekstremne temperature

Poredimo li, recimo, razvoj mogućnosti baterija i kamera na pametnim telefonima, vidjećemo da su samo kamere višestruko napredovale. S druge strane, baterije sa svojim ograničenim rokom trajanja su i dalje jedna od najslabijih tačaka na telefonima. Stoga, veoma je važno znati kako ih sačuvati i iz njih izvući predviđeni maksimum.

Skoro svi današnji telefoni imaju prilično osjetljive litijumske baterije. Imaju te baterije i mnogo pozitivnih karakteristika, ali one će se pokazati samo pri apsolutno pravilnom njihovom tretiranju. Budući da se te baterije relativno brzo prazne, najbitnije je znati kako se pravilno pune. Takođe, treba znati da su te baterije veoma osjetljive na ekstremne temperature, tako da ih ugrožava i prevelika hladnoća i prevelika vrućina.

Važno je znati da današnje litijumske baterije u smartfonima treba držati iznad 50 odsto snage koliko god je to moguće. Nekadašnje pravilo da bateriju treba puniti od 0 do 100 odsto snage važilo je za stare mobilne telefone. Bili su to uređaji sa baterijom baziranoj na niklu koja je patila od takozvanog memorijskog efekta. Ako bi smo je punili kraće, ona bi “zaboravila” na svoj maksimalni kapacitet i brže bi se praznila.

Danas je situacija znatno drugačija. Ako želimo da nam litijumske baterije što duže traju, idealno bi bilo da se pridržavamo sljedećih pravila:

Preporuke za pravilno punjenje baterije

1. Punjenje se obavlja isključivo preko originalnog punjača koji dolazi uz telefon. Punjenjem baterije drugim punjačima rizikuje se skraćenje životnog vijeka baterije, pa čak i njeno oštećenje.

2. Prilikom punjenja, sa telefona treba skinuti zaštitnu masku da ne bi zadržavala prekomjernu toplotu koja može da ugrozi bateriju.

3. Ne punite bateriju telefona preko noći, jer tako rizikujete njeno pregrijavanje i oštećenje. Ostane li telefon na punjaču satima, baterija će biti puna, ali će povremeno padati na 99.9 odsto snage. Svaki put kad se to desi, punjenje će ponovo biti aktivirano, iako za tim nema potrebe. Time se samo narušava optimalni kapacitet baterije što naknadno može da joj skrati vijek trajanja.

Idealno bi bilo da bateriju dopunjavate prije nego što joj preostane manje od 20 odsto snage

4. Idealno bi bilo da bateriju dopunjavate prije nego što joj preostane manje od 20 odsto snage. Takođe, idealno je da punjenje prekinete kada baterija dostigne 80 odsto snage. Tek jednom mjesečno dobro je bateriju isprazniti do kraja, a potom je i do kraja napuniti. Razlozi za ovakav tretman leže u činjenici da je životni vijek baterije ograničen određenim brojem ciklusa punjenja i pražnjenja. Svaki put kad se baterija isprazni do kraja i potom potpuno napuni, potrošen je jedan ciklus. Ipak, to povremeno punjenje “od dna do vrha” služi kao svojevrsni reset koji blagotvorno djeluje na bateriju.

5. Pokušajte da ne koristite telefon dok je na punjenju da ga ne biste pregrijavali. Već smo rekli da je pregrijavanje veoma opasno po današnje baterije u smartfonima.

Autonomija CAT telefona

Nekome će se ove preporuke učiniti komplikovane za praktičnu primjenu, ali jednostavnije rješenje trenutno ne postoji. Doduše, postoje telefoni sa izuzetno izdržljivim baterijama koje od punjenja do punjenja mogu da izdrže više dana, pa i sedmica. Čuveni CAT telefoni, na primjer, imaju takve moćne baterije, a natprosječnu autonomiju ima i poneki telefon drugih brendova.

Ipak, najbolje je držati se opštih preporuka koje je moguće rezimirati u jedan zaključak. Dakle, iz današnjih, mahom jonskih, baterija maksimum će se najlakše izvući ako se drže pretežno na 40-80 odsto snage.

Scroll to Top