Zašto su Galaxy J6+ i Galaxy S10+ najbolji predstavnici brenda Samsung

Dva modela Samsung telefona, Galaxy J6+ i Galaxy S10+, dokaz su da kompanija dugoročno planira zadržavanje liderske pozicije na tržištu. Prvi, kao apsolutni vladar niže srednje cjenovne klase, na tržište je stigao u drugoj polovini 2018. godine. Drugi, kao suvereni predstavnik premijum kvaliteta, i uz mnogo više pompe, recenzija i prezentacija, pojavio se u proljeće ove godine.

Kompanija Samsung nametnula se u protekloj deceniji kao proizvođač najboljih pametnih telefona i rekorder po broju njihovih prodatih primjeraka. Takav rezultat postigli su zahvaljujući enormnim ulaganjima u razvoj, strateškom planiranju proizvodnje i prodaje, te sveobuhvatnim marketingom i analizama tržišta. Iako u posljednje vrijeme svjedočimo ogromnom napretku kineskih brendova, Samsung je pokazao da sa takvom konkurencijom zna da se nosi.

Strategija i analize tržišta

Ipak, zašto su J6+ i S10+ reprezentativni predstavnici južnokorejskog brenda, a ne, recimo, novi modeli tek pristigle, fantastične A serije? Odgovor na ovo pitanje krije se u pomenutoj dobro osmišljenoj strategiji, planiranju i analizama tržišta. Samsung je na vrijeme uočio pravu poplavu pristupačnih telefona i onih nešto skupljih, koji se otimaju za naziv “flagship killer”. I jedni i drugi ozbiljno su ugrozili tržišnu poziciju brenda Samsung. Međutim, južnokorejska kompanija je brzo reagovala i ušla u bitke na najmanje dva fronta.

Prvi front je niža srednja cjenovna klasa smartfona u kojoj vlada ogromna ponuda i potražnja. Da bi odbranio taj segment tržišta, Samsug je stvorio “napucani” Galaxy J6+ i odredio mu iznenađujuće nisku prodajnu cijenu. Treba li uopšte reći da je to bio pun pogodak i da je taj model smartfona momentalno postao prodajni hit.

Galaxy J6+ se ističe po izuzetnom dizajnu, odličnim kamerama, Face Unlock opciji i snažnoj bateriji koja uređaju pruža natprosječnu autonomiju. Ugrađen mu je i odličan IPS LCD ekran od 6.0 inča. Posebnim kvalitetom ističe se zvuk koji dolazi uz podršku Dolby Atmos tehnologije zadužene za stvaranje tzv. okružujućeg zvuka.

Vladar niže srednje klase

Korisnike ovog modela svakako su privukle i izuzetno kvalitetne i multifunkcionalne kamere. Glavna, Dual kamera, sastoji se od jedne sa 13 MP i širine blende f/1.9 i druge, nazovimo je pomoćne, od 5 MP i f/2.2. U kombinaciji daju odličan rezultat. Fotografije su oštre, boje su prirodne, a u podešavanjima se nalazi ogroman broj opcija za razne dorade i uređivanje snimljenog.

Selfie kamera ima 8 MP i širinu blende f/1.9. Uz standardni LED blic, ugrađeno dodatno svjetlo pobrinuće se da selfie fotografije uvijek uspiju i budu visokog kvaliteta. Taj kvalitet naročito dolazi do izražaja u zatamnjenim prostorima ili pod okriljem noći. Fotogrfije snimljene i u takvim uslovima su veoma dobre.

Zahvaljujući kvalitetnim materijalima, preciznim spojevima i vrhunskom dizajnu, još jednom zaštitnom znaku Samsunga, telefon je elegantan, kompaktan i ergonomski savršen. Dolazi u dvije varijante, sa 3, odnosno 4 GB RAM-a i 32, odnosno 64 GB interne memorije.

Kao svojevrsni bonus, Galaxy J6+ ima odličan stereo FM radio, izuzetan diktafon, brz čitač otiska prsta, Face Unlock… Da li je to previše za niži srednji cjenovni rang? Samsung misli da nije, a oni koji su jeftino pazarili Galaxy J6+ su im na tome zahvalni.

Savršeni smartfon u keramičkom kućištu

Drugi front na kojem Samsung takođe bije bitku je tržište premijum klase smartfona. Na tom polju konkurencija nije tako žestoka, ali povremeno se pojave vanserijski kvalitetni telefoni poput ovogodišnjeg Huawei P30 Pro. Iako se Apple u posljednje vrijeme “uspavao”, uskoro će iskočiti i neki iPhone koji će konkurisati za najbolji na svijetu. Da bi i na tom dijelu tržišta zadržao primat, Samsung je kreirao savršeni Galaxy S10+.

S10+ je vodootporni telefon koji briljira u svim stavkama koje jedan smartfon danas čine vrhunskim uređajem. Njegov ekran, kućište, softver, performanse, baterija i kamere su najbolje što današnja tehnologija može ponuditi.

Novi One UI korisnički interfejs već je dobio najviše ocjene stručne kritike. Funkcionisanje stereo zvučnika, kao i opcija reverzibilnog punjenja su sjajno riješeni. Naime, S10+ je ujedno i QI punjač, koji će rado napuniti Samsung Galaxy Buds slušalice ili druge bežično punjive uređaje. Tu je i niz drugih korisnih opcija na kojima Samsung nikada nije štedio. Izvjesno je da će i zbog toga ovaj model mnogima dugo biti najbolji smartfon na tržištu.

Dakle, Galaxy J6+ i Galaxy S10+ su kompanijini “specijalci” čiji vanserijski kvalitet u klasama kojima pripadaju čuva brendu primat. S10+ je u ograničenoj seriji izrađen čak i u superluksuznom keramičkom kućištu i sa nevjerovatnih 1 TB interne memorije.

Scroll to Top