Sony PlayStation 4 konzola na putu da postane najprodavanija svih vremena

Ovih dana u gaming industriji glavna je vijest da su Sony PlayStation 4 konzole prodate u 100 miliona primjeraka. Kompaniji je trebalo oko 6 godina za postizanje ovog impresivnog rezultata. Istovremeno, oboreni su i rekordi koje su do sada držali PlayStation 2, potom i Nintendo Wii konzola, prenosi portal mondo.rs.

Činjenica je da se PlayStation 2 konzola nalazi na vrhu top liste najprodavanijih konzola sa ukupno 155 miliona prodatih primjeraka. Međutim, za prodaju 100 miliona primjeraka PS 4 konzole trebalo je manje vremena nego za aktuelnog šampiona – PS2.

Do kraja godine lista najprodavanijih konzola vjerovatno će još da se mijenja. Naime, nema sumnje da će PS4 konzole i dalje da se prodaju iznad jednog miliona primjeraka mjesečno. Za period april-jun ove godine, PS4 konzole prodate su u 3.2 miliona komada. Neće biti iznenađenje ako PlayStation 4 do kraja godine uđe u top 5 najprodavanijih konzola ikad.

Sony prvi i u proizvodnji VR sistema

Američki Forbes sastavio je listu najprodavanijih konzola do sada, koja izgleda ovako:

– Sony PlayStation 2: 155 miliona

– Nintendo DS: 154.02 miliona

– Nintendo Game Boy: 118.69 miliona

– Sony PlayStation: 102.49 miliona

– Nintendo Wii: 101.63 miliona

– Sony PlayStation 4: 100 miliona

– Sony PlayStation 3: 87.4 miliona

– Microsoft Xbox 360: 84 miliona

– Nintendo Game Boy Advance: 81.51 milion

– Sony PlayStation Portable (PSP): 80-82 miliona.

Sony PlayStation, dakle, nastavlja da obara rekord za rekordom i već godinama dominira globalnom gaming industrijom. PlayStation 4 konzola je lansirana još 2013. godine i od tada premašuje sve rekorde u prodaji. Rivalski proizvodi, jednostavno, nisu im prava konkurencija.

Posljednjih godina Sony je ostvario ogroman uspjeh i probojem na polju virtuelne realnosti zauzimajući većinski dio na tom brzorastućem tržištu. Od početka prodaje VR sistema 2016, pa do ove godine, Sony je neprikosnoven sa 4.2 miliona prodatih jedinica.

Pravo vrijeme za nabavku PS4 konzole

Predstavljen inicijalno po veoma povoljnoj cijeni, sistem namijenjen vlasnicima PlayStation 4 konzola je impresionirao veliki broj igrača. Gejmeri su, dakle, dobili mogućnost da uživaju u virtuelnoj realnosti bez enormnih troškova za VR sistem.

S druge strane, ti sistemi su bili i po nekoliko puta skuplji za PC platforme. Kada se na to dodaju enormni troškovi za PC hardver da bi VR naslovi uopšte bili pokrenuti na PC računarima, jasno je zašto se tako veliki broj korisnika odlučio za PS4 ili PS4 Pro konzole u kombinaciji sa PSVR sistemom.

Podsjetimo, nedavno smo pisali o tome zašto je ulaganje u PlayStation 4 konzolu danas veoma mudra i isplativa odluka. Naime, isplativost odluke o kupovini može da se potkrijepi sa više jakih argumanata. PS4 konzole su danas znatno jeftinije nego kada su se tek pojavile na tržištu. Sa nekadašnjih 800-850 KM, cijena im je spala na 550-650 KM, zavisno od specifikacija.

Posjetite 3D BOX PlayStation shop u Delta Planetu

Sve PS4 proizvode koji su trenutno na akciji možete da pronađete u 3D BOX PlayStation shopu u Delta Planetu u Banjaluci

Drugi jak argument za ulaganje u PS4 konzolu je njena postojanost i trajnost. Iz tog razloga ni kompanija Sony ne žuri sa pripremom sljedeće, PS5 generacije, koju zato i ne treba očekivati uskoro. Ako se to i desi sredinom naredne godine, kako se šuška, biće to u početku konzola paprene cijene. Za pojavljivanje solidnog broja kvalitetnih igara pete generacije, takođe će trebati vremena. Potom, mudro je sačekati i prve recenzije kako nove konzole, tako i novih igara, a to nas već odvodi u 2021. godinu.

Zapravo, sada je idealan trenutak za nabavku PS4 konzole, s obzirom na ogroman fond igara stvorenih za tu platformu u proteklih nekoliko godina. Međutim, ni to nije sve. U 3D BOX-u trenutno su pojedine PS4 konzole na sniženju, kao i mnoge atraktivne igre za tu gaming platformu. Pomenimo samo neke, kao što su Red Dead Redemption 2, GTA V, FIFA 19, Battlefield 1 Revolution Edition, Need for Speed

Sve PS4 proizvode koji su trenutno na akciji možete da pronađete na web shopu mobilnitelefoni.ba i u 3D BOX PlayStation shopu u Delta Planetu u Banjaluci.

Scroll to Top