Apple predstavio nove iPhone 11 modele kao najbolje telefone do sada

iPhone 11 modeli su upravo predstavljeni, a iz kompanije Apple poručuju da su to najbolji pametni telefoni do sada. Zanimljivo je da su i početne cijene tri uređaja nove generacije niže od očekivanih. Ipak, treba sačekati cijene za evropsko tržište, kako bi se stekao uvid u odnos njihove vrijednosti na tržištu i kvaliteta koji posjeduju.

Uređaj dolazi u tri verzije, a osnovnu predstavlja iPhone 11. Tu su i dvije premijum verzije, a čine ih iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Najveća promjena kod novog osnovnog modela je dodavanje još jedne kamere na poleđini uređaja. Tako “jedanaestica”, u odnosu na prošlogodišnji iPhone XR, koji je imao jednu širokougaonu kameru od 12 MP, ima kameru više. Ta druga kamera je takođe od 12 MP, ali sa ultraširokim senzorom i dvostrukim optičkim zumom. Novina kod kamera je i uvođenje Night moda.

Najčvršće staklo, najbrži procesor

iPhone 11 dolazi sa LCD TrueTone ekranom dijagonale 6.1 inča. Kućište telefona je konstruisano od anodizovanog aluminijuma i najčvršćeg stakla do sada ugrađenog u neki smartfon. Uređaj pokreće najnoviji A13 Bionic procesor. Iako nije objavio više detalja od čipsetu, Apple tvrdi da je A13 najbrži CPU, sa najbržim grafičkim procesorom za telefone.

Novi iPhone je vodootporan na dubinama do dva metra. Ima Enhanced Face ID opciju, koja omogućava brže prepoznavanja lica, a napaja ga baterija kapaciteta 3110mAh. Apple iPhone 11 će imati početnu cijenu od 699 dolara, ali nema sumnje da će u Evropi biti nešto skuplji.

Veći iPhone 11 Pro modeli stižu sa nekoliko izmjena u dizajnu. Kućište im je od nerđajućeg čelika, sa mat završnicom, a imaju i više snage za obavljanje svih funkcija. iPhone 11 Pro modeli imaju još jednu, širokougaonu, kameru na poleđini, od 12 MP, koja omogućava dodatni zum. Tu je i mod rada, pod nazivom Deep Fusion, koji kreira 9 fotografija sa sve tri kamere. Potom te fotografije spaja u jednu, veoma visokog kvaliteta.

Kamere smještene na poleđini uređaja čine i najveći dio dizajnerskih promjena kod novih iPhone 11 Pro i Pro Max telefona. Naime, kamere su prvi put smještene u četvrtasti, ispupčeni modul na poleđini uređaja.

CPU postiže milijardu operacija u sekundi

iPhone 11 Pro i Pro Max, takođe, koriste Apple A13 Bionic procesor. A13 Bionic je za oko 20% brži nego A12 kada su u pitanju CPU i GPU brzine. Prisutan je i brži NPU za analiziranje fotografija i videa u realnom vremenu, kao i Machine Learning Accelerators, koji pomažu da CPU postigne preko milijardu operacija u sekundi.

Oba Pro telefona su opremljena Super Retina OLED ekranima, dijagonala istih kao kod prošlogodišnjih modela. Tako iPhone 11 Pro ima ekran dijagonale 5.8 inča, a iPhone 11 Pro Max 6.5 inča. Novi displeji troše za 15 odsto manje energije nego ranije, a posjeduju i HDR i Dolby Vision kompatibilnost.

Uređaje napajaju baterije kapaciteta 3.190 mAh, odnosno 3.500 mAh. Apple tvrdi da će iPhone 11 Pro imati četiri sata dužu autonomiju u odnosu na iPhone XS. Takođe, Pro Max će imati čak 5 sati dužu autonomiju od modela XS Max. Apple nuditi brzi punjač od 18W sa svim novim iPhone modelima.

Početna cijena iPhone 11 Pro uređaja je 999 dolara, a iPhone 11 Pro Max modela je 1.099 dolara.

Scroll to Top