3D BOX NEWS Od pametne brojanice do novog speedrun rekorda u GTA

U proteklih nekoliko dana saznali smo za mnoge novitete koji bi trebalo da olakšaju život modernog čovjeka. Vatikan je izumio pametni krst na brojanici koji se aktivira putem telefona, a Apple pametne kacige koje signaliziraju kretanje biciklista u saobraćaju.

Samsung je najavio enormno ulaganje u novu generaciju displeja, a u oblasti gaminga oboren je i jedan rekord. Učinjeno je to na spektakularan način. Uz ove vijesti zanimljivo je prisjetiti se i nevjerovatnog uspona Androida. Pred vama su 3D BOX News.

PAMETNI KRST Vatikan je upravo predstavio pametni krst na brojanici koji se povezuje sa telefonom i olakšava molitve. “Click to Prayer eRosary” je nosivi uređaj u obliku krsta na brojanici koji se povezuje sa besplatnom aplikacijom na telefonu. Uređaj se aktivira kada napravite znak u obliku krsta. Kada se brojanica aktivira, korisnik može da izabere molitvu koju želi, a one će svake godine biti apdejtovane, saopštili su iz Vatikana.

Vatikan predstavio pametni krst na brojanici koji se povezuje sa smartfonom i olakšava molitve

UBISOFT ANIMACIJE Ubisoft planira da pokrene animirane serijale zasnovane na nekoliko svojih franšiza video igara. Ovo je objavio The Hollywood Reporter, nagovještavajući emisije zasnovane na Rayman i Hungry Shark igrama. Za odraslu publiku nagovještavaju se emisije zasnovane na Watch Dogs igri.

GTA REKORD Dobili smo novi, spektakularan speedrun rekord u GTA: San Andreas igri. Igrač Powdinet je uspio da postavi novi rekord u brzom prelaženju igre. Novo vrijeme je za čak tri sata kraće od prethodnog. Prethodni rekord bio je tri sata 52 minuta i sedam sekundi, a novi je svega 25 minuta i 52 sekunde.

MATRIX KACIGE Kompanija Apple ponudila je biciklistima rješenje pomoću kojeg mogu da koriste signalizaciju za skretanje isto kao i vozači automobila. Riječ je o Lumos Matrix kacigama specijalnog dizajna, sa svjetlećim LED panelom koji se aktivira putem Apple Watch aplikacije. Svjetleći panel na kacigi može da signalizira kočenje ili skretanje. Lumos Matrix je kaciga nove generacije, koja odgovara savremenim uslovima vožnje i može da se nabavi za oko 450 KM.

Lumos Matrix kacige kompanije Apple sa svjetlećim panelom pomažu biciklistima u signaliziranju kretanja u saobraćaju

QD DISPLAY Samsung Display će u narednih pet godina investirati 11 milijardi dolara u proizvodnju Quantum Dot (QD) displeja. Kompanija planira da izgradi novu proizvodnu liniju proširenjem postojeće fabrike u Asanu, na jugu Južne Koreje. Početak proizvodnje na ovoj liniji očekuje se 2021. godine, a u planu je mjesečna izrada 30 hiljada QD displeja dijagonale 65 inča.

ANDROID DOMINIRA Operativni sistem Android danas drži između 85 i 90% tržišta smartfona i nema naznaka da će se to u skorijoj budućnosti mijenjati. Nekad apsolutni broj jedan Symbian čvrsto se držao sve do pred kraj 2008. Tada u svoj nezaustavljiv pohod kreće Android kompanije Google kojem po udjelu na tržištu ne može da parira ni iOS kompanije Apple. Pogledajte koje su sve mobilne platforme bile najpopularnije u proteklih 20 godina i veliki uspon Androida.

Scroll to Top