Ako kupujete novi telefon, prvo utvrdite koliko vam treba interne memorije

Količina radne (RAM) i interne memorije (ROM) značajno utiče na prodajnu cijenu svakog smartfona. Iz tog razloga, prilikom kupovine novog telefona dobro je da znate koliko vam je memorije dovoljno za vaše potrebe.

Kada je u pitanju radna memorija, uvijek je bolje da je ima više. Više RAM-a uglavnom znači da su i performanse uređaja bolje i jače. Međutim, kod interne memorije u prvi plan dolaze potrebe korisnika. Da li vam je dovoljno 32 GB ROM-a ili vam treba 64 GB, možda 128 GB ili još više..? Odgovor znate samo vi, na osnovu sopstvenih potreba i načina na koji koristite smartfon.

Drugim riječima, manje zahtjevnim korisnicima, kojima smartfon uglavnom služi za telefoniranje i surfanje internetom, dovoljne su manje količine ROM-a. Međutim, ako ste fan gaminga, muzički ili filmski kolekcionar, onda vam treba što je moguće više interne memorije za skladištenje.

Srećom, mnogi modeli današnjih smartfona dolaze u više varijanti radne i interne memorije, upravo zbog različitih potreba korisnika. Takođe, većina smartfona ima mogućnost proširivanja interne memorije putem microSD kartica. I, što je najbitnije, razlika u cijeni modela sa 64 i 256 GB interne memorije može da bude i nekoliko stotina KM.

Izračunajte koliko vam je interne memorije potrebno

U posljednjih nekoliko godina prisustvovali smo velikoj evoluciji u svijetu smartfona. Ako uporedite današnji, sa telefonom od prije 5 godina, lako je videti magnitudu promjene. Telefoni su postali brži, prave kvalitetnije fotografije, video snimke i bez problema nam služe kao zamjena za kompjuter ili televizor.

Danas na telefonima ne držimo samo telefonske brojeve i poruke, već i mnoštvo fotografija, dokumentata, muzike i drugih multimedijalnih sadržaja. A za sve to je potreban prostor, tačnije interna memorija. Budući da s većom količinom interne memorije raste i cijena uređaja, najbolje je da sami izračunate koliko vam je prostora za arhiviranje zaista potrebno.

Ako odredite koliko vam je ROM-a potrebno, izbjeći ćete situaciju da kupite telefon sa manjkom interne memorije. Isto tako, nećete bespotrebno baciti novac na telefon s previše memorije za vaše prethodno definisane potrebe. Evo nekoliko savjeta o tome kako odabrati smartfon s optimalnom količinom interne memorije koje je objavio telegraf.rs.

Za fanove fotografije

Kamere na telefonima su postale toliko dobre da mnogi više i ne koriste foto aparate. Ali, zahvaljujući tom napredku i kvalitetu, samo jedna fotografija sada može da zauzme i do 12 MB. Zato, ako pravite mnogo fotografija, definitivno vam je potreban telefon koji ima bar 128 GB interne memorije. Naravno, ako vam novac nije problem, još više će vam odgovarati telefon sa 256 GB pa i više ROM-a.

Ako pravite mnogo fotografija, definitivno vam je potreban telefon koji ima bar 128 GB interne memorije

Za fanove muzike

Pjesma dobrog kvaliteta može da bude “teška” i do 10 MB. Ako želite da na telefonu imate nekoliko stotina pjesama ili albuma, onda vam je potreban ozbiljan prostor. U ovom slučaju preporučuje se minimalno 128 GB interne memorije, ali dobro bi bilo da je ima i više.

Za fanove posla

Ako telefon koristite najviše za posao i na njemu držite važna dokumenta, uz pokoju fotografiju ili muzički album, onda bi 64 GB ROM-a trebalo da bude dovoljno za vaše potrebe.

Za fanove gaminga

Mobilne igrice su sada postale ozbiljan posao, a gaming kompanije prave igre sa nevjerovatno moćnom grafikom. To, takođe, znači da su te igre veće i zahtjevnije, pa mogu da zauzmu po nekoliko gigabajta memorije na telefonu. Zato vam je potrebno bar 128 GB prostora na telefonu, ali još bolje bi bilo 256 GB.

Ako je smartfon za vas samo telefon

Ako smartfon koristite najviše kao telefon, a ponekada upalite po koju aplikaciju kao što je Instagram, Facebook ili Viber, onda će vas 32 GB ROM-a zadovoljiti bez ikakvih problema.

3D BOX u glavnom shopu u TC Mercator Banjaluka, kao i na svom web shopu mobilnitelefoni.ba nudi veliki izbor smartfona različite memorijske konfiguracije. U širokoj ponudi smartfona mogu se pronaći i izuzetno jeftini modeli čija je interna memorija proširiva do nevjerovatnih 1 TB. Takav je, na primjer, ovogodišnji Samsung Galaxy A10, sa osnovnih 32 GB ROM-a proširivog microSD karticama do 1 TB. Takođe, tu su i Samsung Galaxy Note 10+ modeli sa 256 GB interne memorije.

Scroll to Top