DJI Mavic Mini je dron namijenjen svakome ili leteća kamera za svaki dan

Kompanija DJI upravo je predstavila najnovijeg člana svoje Mavic porodice i – veoma je mali. Sklopivi Mavic Mini dron je velik otprilike koliko i tri prosječna telefona kada biste ih stavili jedan na drugi. Masa mu je skromnih 249 grama, ali ima to i svojih prednosti, naročito u SAD.

Naime, to je taman toliko da u Americi ne moraju da ga registruju kod FAA (Federal Aviation Administration). Ovi propisi važe za sve letjelice koje imaju 250 grama i više, ali to se ne odnosi na Mavic Mini. Ako ste pomislili da je DJI u ovom slučaju odigrao pomalo na kvarno, u pravu ste.

Stabilan let Mavic Mini drona

DJI opisuje svoj novi proizvod kao vašu “leteću kameru za svaki dan”. S obzirom na to da se provlači kroz američke propise, namjera kompanije je da ovaj dron bude za svakog. Mavic Mini dolazi sa novom kamerom koja snima 2.7K video. To je rezolucija oko 40% veća od HD rezolucije, ali ne baš kao puna 4K. Kamera takođe hvata fotografije uz pomoć senzora od 12 MP i obećava stabilnost u snimanju videa u tri ose.

Posebno je zanimljivo vidjeti da tako mali uređaj može da izvuče 30 minuta leta, prenosi pcpress.rs. DJI Mavic Mini dron ima domet 4 km, novi daljinski upravljač i stabilno lebdenje zahvaljujući GPS-u.

DJI Mavic Mini dron je veličine tri telefona naslagana jedan na drugi, ima domet 4 km i stabilno lebdenje zahvaljujući GPS-u

Ovaj mališa može da uradi mnogo stvari poput njegove starije braće, ali jedno nema, a to je tehnologija izbjegavanja objekata. S obzirom na to moraćete da budete veoma pažljivi dok upravljate sa vaših 500 dolara koliko Mavic Mini košta.

Zapravo, pretprodaja Mavic Mini drona je počela 30. oktobra s početnom cijenom od 400 dolara. Po toj cijeni u pakovanju dobijate detaljno uputstvo za korišćenje, bateriju, dodatne propelere i potreban alat. Međutim, za 500 dolara dobijate Fly More Combo koji uz osnovne stvari uključuje više baterija, propelera, torbu, hab za punjenje, ali i kavez za propelere od 360 stepeni. Redovna prodaja Mavic Mini drona počinje 11. novembra.

Dronovi nose Scania kamion

S druge strane, sve masovnija proizvodnja dronova ima i svoju drugu krajnost u odnosu na Mavic Mini. Kao najbolji primjer može poslužiti video koji je objavila kompanija Scania predstavljajući svoju metodu izbjegavanja gužvi u saobraćaju. Šveđani su objavili video na kojem se vidi kako dronovi podižu kamion Scania S410 i nose ga iznad gradskih saobraćajnica. Na kraju snimka kamion spuštaju na pistu.

Video je kreiran pomoću digitalne tehnologije, jer današnji dronovi, uključujući prototipe, ne mogu da podignu kamion teži od 10 tona. Teško je, takođe, povjerovati da bi vlasti nekog grada dopustile takav eksperiment. Ranije je Scania predstavila koncept samovozećeg kamiona koji posjeduje određenu tehnologiju iz budućih planova kompanije.

Scroll to Top