TRŽIŠNI BUM Pametni satovi se 2019. isporučuju u rekordnim količinama

Pametni satovi osvajaju svijet, pokazuje najnovije istraživanje sajta Strategy Analytics. S mogućnostima koje su im date, od mjerenja pulsa do podrške fizičkim aktivnostima korisnika, vjerovatno utiču i na širenje svijesti o značaju zdravstvene preventive.

Globalna isporuka pametnih satova ove godine je, u odnosu na prošlu, porasla čak za 42%! Tako su pametni satovi u trećem kvartalu tekuće godine isporučeni u čak 14 miliona primjeraka.

Apple Watch zadržao je prvu poziciju s 48 posto globalnog udjela na tržištu pametnih satova. Pametni satovi brenda Samsung po broju isporuka na tržište su i dalje na drugom mjestu, a Fitbit na trećem.

Fitness i briga o zdravlju povećali potražnju

Pametni satovi su sa 10 miliona jedinica u periodu juli-septembar 2018. dostigli 14.2 miliona u istom periodu ove godine. Rast prodaje pametnih satova u cijelom svijetu i dalje raste. To se objašnjava sve masovnijim usmjerenjem potrošača na fitness kao i generalno na širenje svijesti o preventivi vlastitog zdravlja.

U trećem kvartalu ove godine Apple je isporučio 6,8 miliona pametnih satova širom svijeta. Pametni satovi ove kompanije u istom prošlogodišnjem periodu isporučeni su u 4.5 miliona jedinica. Povećanjem isporuke Apple je, u navedenom kvartalu, osvojio više od polovine globalnog tržišta, sa učešćem od 51%. Ipak, na godišnjem nivo njihovog udjela se sa 45% prošle popeo na 48% ove godine.

Apple se i dalje uspješno odupire konkurenciji, kao neprikosnoveni lider na tržištu pametnih satova. Međutim, popularnost Samsunga i Fitbita obećava interesantnu tržišnu utakmicu i u narednom periodu. Pametni satovi navedenih brendova takođe su veoma kvalitetni i sa opcijama koje savršeno odgovaraju potrebama današnjih korisnika.

Samsung pametni satovi na čvrstom 2. mjestu

Samsung je tako u trećem kvartalu ove godine isporučio 1.9 miliona pametnih satova širom svijeta. Na taj način južnokorejska kompanija je skoro udvostručila isporuku u odnosu na isporučenih 1.1 milion jedinica prošle godine. Pametni satovi brenda Samsung na globalnom tržištu tako su sa 11% skočili na 13% učešća.

Samsung čvrsto drži drugu poziciju na globalnom tržištu pametnih satova, kao stabilan svjetski dobavljač broj 2. Nedavno predstavljeni modeli Galaxy Watch Active2, trebalo bi da Samsungu poboljšaju globalnu prisutnost tokom četvrtog kvartala.

Na trećem mjestu je Fitbit sa 1.6 milina isporučenih pametnih satova širom svijeta u trećem tromjesečju 2019. Pametni satovi ovog brenda u istom periodu prošle godine isporučeni su u 1.5 miliona primjeraka.

Scroll to Top